Forum Discussion
Hej ya4u15rl7fzy
Połączyłam Twoje posty w jeden wątek, żeby cała dyskusja była w jednym miejscu i łatwiej było się do niej odnieść.
Zapewnienie uczciwej rozgrywki jest dla EA bardzo ważne i wielokrotnie staraliśmy się jasno dać do zrozumienia, że to zobowiązanie dotyczy zarówno nas, jak i graczy. Więcej informacji na temat Fair Play i dynamicznego dostosowania poziomu trudności możesz znaleźć tutaj.
To, co opisujesz - rykoszety wracające pod nogi rywala, obrońca robiący krok w złą stronę, złota karta grająca „lepiej” niż specjalna - najczęściej wynika z kilku rzeczy naraz:
- opóźnienia połączenia i jego wahań (nie tylko ping, ale też stabilność),
- synchronizacji między dwoma klientami,
- ustawień taktyki i reakcji AI przy danym typie zagrania,
- animacji, które przy dużym tempie gry mogą wyglądać nielogicznie.
100 ms to górna granica, przy której mecz nadal może działać poprawnie, ale kluczowa jest stabilność - stałe 80–100 ms bywa lepsze niż skaczące 10–40–120 ms. Przy dużej różnicy jakości połączenia między graczami system stara się zsynchronizować rozgrywkę, co czasem daje wrażenie „dziwnych” reakcji.
Jeśli chcesz, możemy podejść do tego technicznie. Warto sprawdzić:
- czy grasz na Wi-Fi czy kablu,
- czy w tle nie działa upload (chmura, streaming, aktualizacje),
- jaki masz realny ping i czy występuje packet loss - raport połączenia
- co pokazuje DxDiag
- ya4u15rl7fzy12 hours agoNew Novice
Gram na kablu. W tle nie działa absolutnie nic w trakcie gry. PS 5,a ping 16 -20 wszędzie oprócz EA. Wybacz, ale lejesz wodę. Piłka wraca zawsze pod nogi przeciwnika,bo mam pecha z tego wynika,tak? Darujmy sobie te brednie. Przypadek nie jest regułą,no chyba, że w FC
- Burdzin6 hours agoNewcomer
Cóż, ja gram tylko w Squad Battles i mam identyczne odczucia jak założyciel wątku. A wręcz mogę dopisać więcej. W SB nie sposób wygrać pojedynków główkowych. Moi zawodnicy jeżeli już zdołają odbić piłkę głową, to na 90% piłka nie trafi do mojego zawodnika.
Nagminne jest wyłączanie stopy mojego zawodnika przy odbiorze piłki.
Szczytem dla mnie było jak w SB przeciwnik AI podawało do swojego zawodnika i wyłączyło mojemu piłkarzowi nogę aby podanie przeszło bez problemu. Jakoś trzeba było 'załatwić' sprawę podania, gdy na nieszczęście mój zawodnik był na linii podania.
Nie potrafię również zrozumieć dlaczego pojawiają się problemy w FC26 z lagiem pomiędzy kontrolerem, a tym co dzieje się na boisku. Miałem zmarnowany tydzień w Squad Battles z dwa tygodnie temu, bo większość meczy przegrałem. Opóźnienia były widoczne. Magicznie pod koniec tej sesji, w weekend jak próbowałem robić zadania, to problem ustąpił. Poprzedni tydzień był w miarę ok, o ile to można powiedzieć o tej grze. Do dzisiaj. Problem z opóźnieniem w reakcji gry na ruchy kontrolera powrócił. Trzy kontrolery sprawdziłem, na każdym to samo. I przegrany mecz na "Zawodowcu", co mi się nie zdarza. W innych grach nie widzę takiego opóźnienia...
No i wisienka na torcie... Paczki... Przy pierwszej drużynie Fantasy FC kilka kart wpadło. Jak zwykle nie te co się oczekiwało, ale coś wpadło. Teraz, jak jest druga drużyna, nic. 0. Te same typy paczek otwieram, 14x83 poprzednio cokolwiek wpadło. Teraz nic. O TOTS nie wspomnę.
Najwidoczniej dla EA jestem za słabym klientem...Aktualnie przy takiej grywalności Squad Battles i przy takiej szczodrości EA w paczkach granie w FC26 nie ma kompletnie sensu, przynajmniej dla mnie
I tak, jestem słabym graczem, dlatego gram tylko w Squad Battles. Ale poziom trudności dobieram tak, żeby był sukces w meczu. Normą dla mnie była Elita 2/3. W FC 26 przy opisanym wyżej problemie z lagiem kontroler <> Konsola było źle...