Forum Discussion

fijal7891's avatar
fijal7891
Seasoned Scout
31 days ago

INEA Fiber - Routing BGP/Packet Loss do serwerów EA (AS1299/Arelion)

Hej,

Prowadzę intensywną korespondencję z INEA w sprawie permanentnego błędu routingu do serwerów EA (m.in. 146.0.233.63, 146.0.231.95). Problem objawia się:

Ekstremalną utratą pakietów (88%-100% Loss) i/lub komunikatem Destination host unreachable na trasie tranzytowej.

Brak możliwości wejścia/utrzymania stabilności w trybach online w EA FC 26 (lub innych grach EA).

Mój test diagnostyczny wykazał, że:

Moje łącze (Fiber 1000/1000) i sprzęt (GLOVARY R.12.2 / A+ Bufferbloat) jest w 100% sprawne.

Problem występuje po wyjściu z sieci INEA, na węzłach tranzytowych AS1299 (Arelion/Twelve99), co sugeruje błąd w konfiguracji BGP lub czarną dziurę (Blackhole Route).

Routing do innych dużych sieci (np. Microsoft Azure, 40.74.11.34) jest stabilny (0% loss).

Instrukcja krok po kroku, jak wykonać test tracert

Jeśli nie wiesz, jak wykonać test tracert, postępuj według tej prostej instrukcji:

Otwórz Wiersz Poleceń (CMD):

Naciśnij jednocześnie klawisze Windows (logo na klawiaturze) i literę R.

W okienku, które się pojawi (Uruchamianie), wpisz cmd i naciśnij Enter.

Wklej i Uruchom Polecenie:

W nowo otwartym czarnym oknie Wiersza Poleceń, wklej dokładnie to polecenie:

Naciśnij Enter.

Poczekaj na Zakończenie:

System będzie teraz wysyłał pakiety i pokazywał trasę. Poczekaj, aż operacja się zakończy (zobaczysz komunikat Trace complete. lub system dojdzie do 30. skoku i się zatrzyma).

Test do serwera Microsoft Azure (przykład poprawnego routingu z INEA) wygląda tak, że pakiety zawsze docierają do celu:  tracert 40.74.11.34

Test do serwera EA (przykład wadliwego routingu) wygląda tak, że pakiety NIE docierają do celu i trasa się urywa: tracert  146.0.233.63

Po tych testach będziesz wiedział czy masz błedny routing.

3 Replies

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Scout
    6 days ago

Po miesięcznej walce z Inea w końcu naprawili mi trasy do serwerów. Warto walczyć ;) 

Jeśli macie delay, "ciężkich zawodników" i ping skaczący do 100ms+, to czytajcie uważnie.

Co udało się ugrać: Po serii twardych dowodów (logi WinMTR po 1000+ pakietów, tracert z różnych urządzeń), INEA w końcu "odetkała" routing. Przez ostatnie dni pakiety w ogóle nie opuszczały Poznania (odbijały się od węzła Twelve99).

Stan obecny (potwierdzony testami):

Routing do Niemiec: ODNOWIONY. Pakiety lecą teraz poprawną ścieżką: Poznań -> Hamburg -> Frankfurt.

Latency: Ping do kluczowych węzłów w Niemczech spadł do poziomu 21-29 ms (z wcześniejszych timeoutów i strat).

Stabilność: 0% loss na szkieletowej trasie operatora.

Jeśli tracert pokazuje błędy na węzłach takich jak twelve99.net, ciśnijcie wsparcie techniczne logami. Da się to naprawić, a w połączeniu z dobrze ustawionym routerem (CAKE/Cubic) gra w końcu staje się responsywna.

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    Seasoned Veteran
    6 days ago

A jak teraz wyglądają mecze jak już trasy prawidłowe? 

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Scout
    6 days ago

zagrałem jeden mecz i jest dobrze, w końcu czuję że ja i mój przeciwnik nie gramy w dwie różne gry, dodatkowo mam wyciśnięte prawie max z mojej konfiguracji sprzętowej. Warto sprawdzić, moja batalia z inea trwała miesiąc... sprawdź sobie te serwery:

1. 34.118.11.69 (Warszawa - Google Cloud)
    2. 146.0.231.95 (Hamburg - i3D/EA)
    3. 13.36.18.250 (Paryż - AWS)
    4. 3.120.0.0 Frankfurt (AWS)

Featured Places

Node avatar for FC 26 Dyskusja ogólna

FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.Latest Activity: 9 hours ago
365 Posts