Forum Discussion

fijal7891's avatar
fijal7891
New Adventurer
1 month ago

INEA Fiber - Routing BGP/Packet Loss do serwerów EA (AS1299/Arelion)

Hej,

Prowadzę intensywną korespondencję z INEA w sprawie permanentnego błędu routingu do serwerów EA (m.in. 146.0.233.63, 146.0.231.95). Problem objawia się:

Ekstremalną utratą pakietów (88%-100% Loss) i/lub komunikatem Destination host unreachable na trasie tranzytowej.

Brak możliwości wejścia/utrzymania stabilności w trybach online w EA FC 26 (lub innych grach EA).

Mój test diagnostyczny wykazał, że:

Moje łącze (Fiber 1000/1000) i sprzęt (GLOVARY R.12.2 / A+ Bufferbloat) jest w 100% sprawne.

Problem występuje po wyjściu z sieci INEA, na węzłach tranzytowych AS1299 (Arelion/Twelve99), co sugeruje błąd w konfiguracji BGP lub czarną dziurę (Blackhole Route).

Routing do innych dużych sieci (np. Microsoft Azure, 40.74.11.34) jest stabilny (0% loss).

Instrukcja krok po kroku, jak wykonać test tracert

Jeśli nie wiesz, jak wykonać test tracert, postępuj według tej prostej instrukcji:

Otwórz Wiersz Poleceń (CMD):

Naciśnij jednocześnie klawisze Windows (logo na klawiaturze) i literę R.

W okienku, które się pojawi (Uruchamianie), wpisz cmd i naciśnij Enter.

Wklej i Uruchom Polecenie:

W nowo otwartym czarnym oknie Wiersza Poleceń, wklej dokładnie to polecenie:

Naciśnij Enter.

Poczekaj na Zakończenie:

System będzie teraz wysyłał pakiety i pokazywał trasę. Poczekaj, aż operacja się zakończy (zobaczysz komunikat Trace complete. lub system dojdzie do 30. skoku i się zatrzyma).

Test do serwera Microsoft Azure (przykład poprawnego routingu z INEA) wygląda tak, że pakiety zawsze docierają do celu:  tracert 40.74.11.34

Test do serwera EA (przykład wadliwego routingu) wygląda tak, że pakiety NIE docierają do celu i trasa się urywa: tracert  146.0.233.63

Po tych testach będziesz wiedział czy masz błedny routing.

7 Replies

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    New Adventurer
    28 days ago

Po miesięcznej walce z Inea w końcu naprawili mi trasy do serwerów. Warto walczyć ;) 

Jeśli macie delay, "ciężkich zawodników" i ping skaczący do 100ms+, to czytajcie uważnie.

Co udało się ugrać: Po serii twardych dowodów (logi WinMTR po 1000+ pakietów, tracert z różnych urządzeń), INEA w końcu "odetkała" routing. Przez ostatnie dni pakiety w ogóle nie opuszczały Poznania (odbijały się od węzła Twelve99).

Stan obecny (potwierdzony testami):

Routing do Niemiec: ODNOWIONY. Pakiety lecą teraz poprawną ścieżką: Poznań -> Hamburg -> Frankfurt.

Latency: Ping do kluczowych węzłów w Niemczech spadł do poziomu 21-29 ms (z wcześniejszych timeoutów i strat).

Stabilność: 0% loss na szkieletowej trasie operatora.

Jeśli tracert pokazuje błędy na węzłach takich jak twelve99.net, ciśnijcie wsparcie techniczne logami. Da się to naprawić, a w połączeniu z dobrze ustawionym routerem (CAKE/Cubic) gra w końcu staje się responsywna.

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    Seasoned Veteran
    28 days ago

A jak teraz wyglądają mecze jak już trasy prawidłowe? 

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    New Adventurer
    28 days ago

zagrałem jeden mecz i jest dobrze, w końcu czuję że ja i mój przeciwnik nie gramy w dwie różne gry, dodatkowo mam wyciśnięte prawie max z mojej konfiguracji sprzętowej. Warto sprawdzić, moja batalia z inea trwała miesiąc... sprawdź sobie te serwery:

1. 34.118.11.69 (Warszawa - Google Cloud)
    2. 146.0.231.95 (Hamburg - i3D/EA)
    3. 13.36.18.250 (Paryż - AWS)
    4. 3.120.0.0 Frankfurt (AWS)
  • fijal7891's avatar
    fijal7891
    New Adventurer
    19 days ago

po kilku dniach się posypało. Sprawa zgłoszona do UKE. Niech Inea się tłumaczy z wadliwej usługi. Gameplay w tym momencie to nieporozumienie. 

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    Seasoned Veteran
    18 days ago

Problem w tym, że żadna umowa nie gwarantuję jakości w grach sieciowych. Liczy się tylko prędkość neta i stabilność połączenia. Zachęcają niskim pingiem, ale nigdzie w umowie nie ma o tym ani słowa.

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    New Adventurer
    17 days ago

Nie zgodzę się...

Po pierwsze, testy wykazują stratę pakietów na poziomie 1% bezpośrednio na ONT. Oznacza to, że łącze jest niewydolne technologicznie u samego źródła.

Po drugie, jitter skacze momentami powyżej 250ms, co dyskwalifikuje łącze z gier czy pracy zdalnej. Według unijnych organów regulacyjnych (BEREC) jest to podstawą do uznania usługi za niezgodną z umową, bo usługa musi nadawać się do typowych zastosowań.

Po trzecie, moje logi wykazały miliony błędów po stronie INEA (overlimits), przy zerowym obciążeniu mojego sprzętu. UKE coraz częściej przyznaje rację abonentom w takich sprawach, jeśli mają twarde dowody, a ja mam logi z całego miesiąca.

Po czwarte, moja sieć działa na autorskim systemie GLOVARY, opartym na procesorze Intel i3-N305 i 32GB pamięci DDR5, zarządzanym przez dedykowany silnik AI, który co 1.5 sekundy analizuje jakość łącza. Przy takim sprzęcie moje opóźnienia wewnętrzne to 0.00ms – wszystko, co widać w logach, to wina Inea. :D

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    New Adventurer
    1 day ago

Witam, ja tylko chcę dodać że dzisiaj przyszedł sms od inea, po interwencji uke, po wizycie technika wczoraj, dzisiaj rano dostałem smsa od inea że dostęp do usług został przywrócony i przepraszają za utrudnienia. Szybki restart ONT, testy i... Łącze naprawione. 3mc walki i w końcu mamy to :)

Featured Places

Node avatar for FC 26 Dyskusja ogólna

FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.Latest Activity: 1 hour ago
415 Posts