Toksi_44
2 months agoSeasoned Novice
10 FPS
Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?
Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?
Hej Toksi_44
Przy 9-10 FPS problem zwykle wynika z jednej z dwóch rzeczy: gra działa na złej karcie graficznej (iGPU zamiast GPU) albo coś w systemie blokuje wydajność. Bez kilku informacji trudno to potwierdzić, więc dopytam, żeby dobrze Cię poprowadzić.
Na start sprawdź czy FC 26 uruchamia się na Twojej dedykowanej karcie (NVIDIA / AMD)? W Windows > Ustawienia grafiki > wybierz FC 26 > Opcje > ustaw Wysoka wydajność.
I podrzuć nam jeszcze swój DxDiag.
FC 26 jest uruchomione w trybie wysokiej wydajności. Jakby co to poprzednie FC działały normalnie. O to mój DxDiag:
Toksi_44 dzięki za DxDiag. Przy Twoim sprzęcie 9–10 FPS to objaw błędu systemowego, nie zwykłej „niskiej wydajności”.
I po raporcie dobrze widać, skąd może to się brać. Poniżej podsyłam kroki, co zrobić po kolei:
Z tego co mi się wydaje zrobiłem wszystko oprócz wyłączenia obsa i dalej mam te 10 fps. Załączam wam mój dxdiag teraz:
Czemu takie rzeczy dzieją się w EA FC 26 a nie innych grach? Przecież to jest żałosne, wgrywanie nowych - starych sterowników.
Kto za to odpowiada? Bo jeżeli chodzi o błąd w paczkach to natychmiast jest to poprawiane, ale już stabilizacja gry nie? Coś tu nie gra i to ładnie. Te problemy są zgłaszane praktycznie od początku gry...
EA_Kalina mogę się dowiedzieć czy ja coś zrobiłem źle czy czego to jest wina, bo jak wydaję na grę 300 zł to ona powinna działać tak jak inne gry a nie psuć się co chwilę
Dzięki za nowy DxDiag Toksi_44 . Widać tu kilka rzeczy, które nadal mogą trzymać Ci grę na 9–10 FPS, nawet jeśli część kroków masz już za sobą. OBS Virtual Camera nadal jest aktywna - FC 26 bardzo często spada przez to do 10 FPS, bo zaczyna renderować sceny przez Media Foundation + wirtualne kamery. Trzeba ją wyłączyć w systemie, nie tylko zamknąć OBS.
SteelSeries Capture / Sonar nadal crashuje w tle. Ten proces potrafi blokować DirectX i dźwięk w grach EA. Wyłącz na chwilę usługę + zamknij GG z paska.
Sterownik Realtek Audio nadal bardzo stary 6.0.9225.1 (2021). To jest trzy generacje za stary dla FC 26.
Daj też znać czy masz aktywne Xbox Game Bar, nagrywanie tła lub tryb gier?
EA_Kalina 1. Gdzie systemowo wyłączyć OBS, bo w menedżerze zadań jest wyłączony i przy autostarcie też.
2. Ogólnie odinstalowałem Steelseries GG i nigdzie mi nie pokazuje SS sonar ani SS capture więc nie wiem gdzie to wyłączyć.
3. Nie znalazłem nigdzie nowszego sterownika.
4. Mam Xbox Game bar i wszystko co z nim związane,
Wyłączenie OBS w Menedżerze zadań nie wyłącza samej wirtualnej kamery, bo to oddzielny sterownik. Podpowiadam jak to zrobić:
INSTRUKCJA:
Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Urządzenia i drukarki
- znajdź urządzenie typu OBS Virtual Camera
- kliknij prawym > Usuń urządzenie albo Wyłącz.Jeśli tam jej nie ma, przejdź do Menedżer urządzeń
- zakładka Kamery lub Urządzenia do obrazowania
- poszukaj czegoś z OBS / Virtual Camera
- prawy klik > Wyłącz urządzenie.Po wyłączeniu OBS Camera zniknie z DirectX i Media Foundation i dopiero wtedy przestanie obciążać grę.
Nawet po odinstalowaniu GG sterowniki nadal mogą siedzieć w systemie. Dlatego proszę sprawdź w Menedżer urządzeń zakładki:
– Audio Inputs and Outputs oraz Sound, video and game controllers
Jeśli widzisz tam coś typu:
SteelSeries Sonar, SteelSeries Virtual Audio, SS Capture wówczas kliknij prawym > Odinstaluj urządzenie (zaznacz usuń oprogramowanie sterownika jeśli będzie taka opcja). Potem uruchom ponownie komputer.
Xbox Game Bar + jego nakładki potrafią mocno obciążać Media Foundation w FC 26. Dlatego dla testu wyłącz wszystko zgodnie z instrukcją:
Ustawienia Windows
- Granie
- Xbox Game Bar > wyłącz.
Ustawienia prywatności
- Nagrywanie gry / przechwytywanie > wyłącz.
Ustawienia > System > Dźwięk > Przechwytywanie > wyłącz.Po tym restart i test gry.
Sterownik Realtek - tu mogę podpowiedzieć, żeby poszukać wersji z 2023–2024 lub pakietu „Realtek High Definition Audio Driver”.