Forum Discussion

Oskarcicho's avatar
Oskarcicho
New Novice
7 days ago

Cześć mam problem z EA Sports FC 26 i już naprawdę skończyły mi się pomysły.

Gram na:

GTX 1050 Tigra kupiona na Steam

Na początku wszystko działa normalnie — mecz się ładuje, intro (rozgrzewka, stadion) działa bez problemu, sama rozgrywka też jest płynna.

Miałem wcześniej crashe przy:

rzutach wolnych

karnych

cieszynkach

ale to udało mi się naprawić (zmiana ustawień, ograniczenie FPS itd.).

Teraz problem wygląda tak:
 po około 10–15 minutach gry
 gra nagle się zawiesza
 i wyrzuca mnie do pulpitu (bez błędu)

Co próbowałem:

sprawdzenie spójności plików na Steam

najnowsze sterowniki pod GTX 1050 Ti

ustawienia grafiki na najniższe

wyłączenie nakładek

zmiana ustawień (FPS limit, V-Sync itd.)

czyszczenie AppData

Gra działa płynnie, nie ma ścinek — po prostu nagle crash do pulpitu.

Czy ktoś miał podobny problem i wie co jeszcze można zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

5 Replies

• Oskarcicho's avatar
    Oskarcicho
    New Novice
    20 hours ago

FC 26 – Gra zamyka się do pulpitu po kilku minutach (Anti-Cheat przeinstalowany, problem nadal występuje)

Treść wiadomości:

"Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc techniczną w sprawie gry FC 26 na platformie Steam. Gra uruchamia się poprawnie, ale po około 2-5 minutach meczu wyłącza się całkowicie do pulpitu bez żadnego komunikatu o błędzie, otwierając przy tym okno EA App.

Zastosowałem się do wszystkich standardowych instrukcji wsparcia EA i wykonałem następujące kroki, które NIE rozwiązały problemu:

1. Przeinstalowałem EA Anti-Cheat (używając instalatora jako administrator).
    2. Zainstalowałem certyfikaty cyfrowe dla plików EAAntiCheat.GameServiceLauncheroraz EAAntiCheat.Installer.
    3. Wykonałem weryfikację spójności plików gry na Steam.
    4. Wyłączyłem funkcję „Integralność pamięci” (Izolacja rdzenia) w ustawieniach Windows.
    5. Dodałem foldery gry oraz anty-cheata do wykluczeń w antywirusie Norton oraz Zaporze Windows.
    6. Wyczyściłem pamięć podręczną (cache) w EA App oraz foldery Local/Roaming AppData.
    7. Wyłączyłem wszystkie nakładki (Steam, EA App, Discord) oraz programy działające w tle (Czysty rozruch).
    8. Uruchamiałem Steam oraz grę jako administrator.
    9. zwolniłem miejsce na dysku do 40gb

Mimo tych działań gra nadal jest niestabilna. Problem wygląda na konflikt usługi anty-cheat z procesami systemowymi w trakcie trwania meczu.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 days ago

Hej Oskarcicho​ 

Dzięki za DxDiag. Tu widać dość jasno jedną rzecz - gra działa płynnie i crash pojawia się dopiero po czasie. Do tego w logach masz wpisy związane z EAAntiCheat, więc najbardziej pasują dwie przyczyny: problem z antycheatem albo brak stabilności przez RAM (masz tylko 8 GB i gra po czasie potrafi „dojechać” limit).

Na start spróbuj zrobić pełne odświeżenie antycheata. Wejdź do folderu gry, odinstaluj EA AntiCheat i zainstaluj go ponownie, ale potem uruchom EA app i grę jako administrator. Dodatkowo zamknij wszystkie programy w tle (szczególnie Discord, przeglądarkę, SteelSeries Sonar), bo przy 8 GB RAM to robi dużą różnicę.

Druga rzecz - ustaw w grze limit FPS na 60 i w systemie też ustaw monitor na 60 Hz (na chwilę testowo). U Ciebie jest 75 Hz i przy tej karcie czasem po czasie pojawia się crash zamiast spadków.

Na koniec sprawdź miejsce na dysku systemowym - masz tylko ~23 GB wolnego i to też może powodować takie nagłe wyjścia do pulpitu po kilku minutach gry.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 4 hours ago
1,373 Posts