Forum Discussion

ADAVENx's avatar
ADAVENx
Rising Rookie
1 month ago
Solved

freeze pada 5 sekund co minute

W grze na PC (steam) gra przestaje reagowac na klikanie i postac biegnie przez 5 sekund w którąś strone co minute potem wraca do normy i znowu po minucie to samo. Probowalem wszystkiego. Błąd gry.

• Problem rozwiązany. Jak sie okazuje chodzi prawdopodobnie o to, że jeśli ktoś miał kiedykolwiek podlaczone 2 monitory to gra probuje wyłapywać ten 2 monitor. Jeśli macie taki sam problem to: Wejdz w Panel sterowania -> urządzenia i drukarki oraz usuń telewizor lub monitor z tych urządzeń. Najlepiej gdy bedziesz miał go podlaczonego to wtedy bedziesz wiedział który to. Następnie wejdz w menedzer urządzeń pokaż ukryte urządzenia i usuń potencjalne rzeczy które mogą być 2 monitorem lub telewizorem. Co może jeszcze pomoc? Jeśli masz urządzenia steel series to w którejś zakładce w menedżerze urządzen powinno byc steel series GG -> wyłącz to. To wszystkie kroki jakie poczyniłem po czym zaczeło działać jak należy. Pozdrawiam. 

Dziękuje bardzo za pomoc EA_Kuba​. Dzięki niemu pomyslalem o tym ze to moze być wina telewizora ponieważ podpowiedział mi z podłączeniem monitorów. EA ma pomocnych supportów i to nie ich wina że gra nie działa. Trzeba tylko podchodzić ze spokojem. Bardzo dziekuje jeszcze raz za pomoc. <3

17 Replies

• ADAVENx's avatar
    ADAVENx
    Rising Rookie
    1 month ago

EA_Kuba​ Niestety nie o to chodzi. Różne konfiguracje podpiecia monitorów nic nie zmieniaja. Inne kable oraz inne nawet monitory. Podwójnie podlaczone czy pojedyczno czy też jako głowny czy nie. Tak samo jak zastosowanie w panelu nvidia ustawien dla gry. Oraz podlaczenie samej klawiatury i kontrolera. Ten sposob probowalem wczesniej nawet z odlaczeniem obu urzadzeń. Widziałem na trello że podobno EA pracuje nad problemem z złą praca kontrolera w trakcie gry, czy to prawda? Jeśli tak czy można by wiedzieć kiedy planuja wprowadzić taka aktualizacje naprawiajaca ten problem? 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej ADAVENx​ 

Dzięki za rzetelną odpowiedź i wykonane kroki. 

Dodatkowo gra sama usuwała te formułki ale zmieniłem plik na tylko do odczytu gdzie przestała je usuwać i zostawały.

Faktycznie, to było moje niedopatrzenie - taki plik musi być ustawiony jako "tylko do odczytu" żeby nie był nadpisywany przez grę. 

W pliku DxDiag zauważyłem, że do Twojego komputera podłączone są dwa monitory. Monitor, który podłączony jest poprzez kabel HDMI pracuje w rozdzielczości 4:3 - 1024 x 768. Czy to jest domyślny monitor na którym grasz?

Sprawdź proszę czy problem będzie pojawiać się jeśli odłączysz monitor wpięty przez HDMI pozostawiając tylko ten podłączony przez DVI. Jeśli masz taką możliwość podłącz jeden monitor przez kabel DP, lub użyj kabel HDMI (inny niż ten poprzez który podłączony jest monitor 2). 

W panelu Nvidia, w Zarządzanie ustawieniami 3D dla EA FC 26

• wyłącz tryb niskiego opóźnienia
    • wyłącz synchronizację pionową
    • włącz preferowanie maksymalnej wydajności 

Ustaw jeden monitor jako główny  Start - Ustawienia - System - Ekran

Chciałbym również, żebyś dodatkowo sprawdził czy problem będzie pojawiać się jeśli odłączysz klawiaturę, pozostawiając tylko kontroler i myszkę podczas uruchomienia gry. Podczas szukania rozwiązania znalazłem też taką przyczynę. 

• ADAVENx's avatar
    ADAVENx
    Rising Rookie
    1 month ago

EA_Kuba​ nic nie pomogło. Gre pobrałem na dysk C. Nic z vjoy nie zostalo na komputerze. Steam input wyłaczony. Program Steelseries odinstalowany. Gra na padzie podlaczonym kablem. Pisanie formułek do notatnika. Dodatkowo gra sama usuwała te formułki ale zmieniłem plik na tylko do odczytu gdzie przestała je usuwać i zostawały. Ale to również nie przyniosło skutku. Dziękuje za poświęcony czas. Czy jeszcze jest coś co mógłbym spróbować?

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    1 month ago

Hej ADAVENx​ 

Dzięki za szczegółową odpowiedź i wykonane dotychczas kroki. 

Zauważyłem w pliku DxDiag, że Twój komputer wyposażony jest w dwa dyski twarde. Jeśli gra zainstalowana jest na dysku D:/, sprawdź proszę czy problem będzie pojawiać się w momencie zainstalowania gry na dysku C:/. Dysk C:/ to szybki dysk SSD, jest o wiele szybszy niż dysk drugiej partycji, co może powodować problemy z odczytem danych gry. 

Jeśli gra zainstalowana jest na dysku C:/:

• Z racji błędów związanych z UCR.exe i SharpDX_DirectInput, które zapewne są pozostałością po aplikacji vJoy usuń samą aplikację na komputerze. Następnie w menedżerze urządzeń w zakładce Widok wybierz Pokaż ukryte i upewnij się, że nie ma na liście urządzeń wirtualnych kontrolerów (vJoy, Virtual HID etc.). Jeśli masz wątpliwości - prześlij nam zrzut ekranu listy urządzeń. 
    • We właściwościach Steam dla EA FC 26 - wyłącz Steam Input
    • W ustawieniach aplikacji SteelSerries wyłącz Sonar

Wszystkie powyższe kroki mają na celu zmniejszenie ilości wirtualnych kontrolerów (i innych aplikacji imitujących fizyczne peryferia)

Następnie dla pewności, że gra będzie korzystać tylko z podłączonego poprzez kabel kontrolera od konsoli Xbox 

• Przejdź do folderu : C:\Użytkownicy\Twoja_Nazwa_Użytkowniak\AppData\Local\EA SPORTS FC 26\
    • Za pomocą notatnika otwórz plik fcsetup.ini
    • Dopisz na dole poniższe linijki:

USE_DIRECT_INPUT = 0
    USE_XINPUT = 1

• ADAVENx's avatar
    ADAVENx
    Rising Rookie
    1 month ago

Instalowałem różne programy zeby ominac sterowanie takie jak vjoy, ucr itp. to nic nie dalo. Probowalem przepinac na inne usb 2.0 3.0, probowalem zmieniac w usługach windows jakies opcje, w menedzerze urzadzen zeby nie mogl komputer odpinac pada, to wszystko co pisza na forach robilem. W grafice zmienialem ustawienia. To lekko niweluje problem bo zdarza sie to max 2/3 razy na mecz ale zazwyczaj dzieje sie to w sytuacjach bramkowych wiec gra jest niegrywalna. Próbowalem tez usuwac ustawienia itp. Nic nie przyniosło dlugotrwałego skutku. Mam Windows 10, GTX 1060 6gb, i5 12600. Problem pojawia sie w KAZDYM trybie nawet w menu. Steam input nie zmienia niczego czy jest wlaczony czy wylaczony. Zapisywanie w chmurze tak samo. Aktualizacja sterowników wszystkich urzadzen mozliwych rowniez. Gram na padzie xbox one podpietym na kablu ale nie dziala rowniez gdy jest podpiety przez adapter. Testowalem rowniez pada ps5 ale rowniez problem wyglada tak samo. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    1 month ago

Hej ADAVENx​ 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Czy mógłbyś powiedzieć nam proszę jakie dokładnie kroki zostały przez Ciebie dotychczas wykonane? 

W jakich trybach pojawia się opisany przez Ciebie problem?

Prześlij nam również plik DxDiag. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 hour ago
1,328 Posts