Forum Discussion

AndRyuX68's avatar
AndRyuX68
Seasoned Rookie
1 month ago

Problem z Anti-Cheat?

Dzień dobry. Dziś włączyłem FC 26 i pobrało aktualizację. Po włączeniu gry po jakichś paru minutach gra łapie zwiechę i tylko wyłączenie komputera pomaga. Do tej pory było wszystko w porządku. W podglądzie zdarzeń mam taki wpis The game fc26.exe exited unexpectedly, exit code: 0xFFFFFFFF i wyczytałem że to może być problem z anticheat. Niestety próby zainstalowania go, naprawy czy naprawy gry nie rozwiązały problemu a inne gry działają. Znalazłem też takie błędy (załączony obrazek) które zaczęły dziś się pojawiać po parę sztuk a nie występowały wcześniej...a wszystko to po aktualizacji gry.

6 Replies

• AndRyuX68's avatar
    AndRyuX68
    Seasoned Rookie
    1 month ago

Oprócz tego błędu dołączył masowy czyli ponad 10x pod rząd "ExitType: 115 (0)"Co zrobiłem do tej pory po za zainstalowaniem gry na nowo? instalacja parę razy anticheat. vs tylko z folderu gry, dxdiag, sprawdzanie integralności systemu, sprawdzanie czy nic nie blokuje norton, wyłączenie ochrony...nic to nie dało. Stało się to zaraz po aktualizacji gry, wszystkie inne działają więc w sumie można wykluczyć mój sprzęt. Sterowniki graficzne jeszcze bym zmienił na nowsze ale czekam bo do najnowszych jakiś hotfix był więc nie do końca są dobre.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej AndRyuX68​

Widzę tu dwie najbardziej prawdopodobne przyczyny - albo antycheat nie dogaduje się z systemem po aktualizacji, albo Visual C++ (ten błąd na screenie) nie instaluje się poprawnie i gra się wysypuje w trakcie działania.

Spróbuj jeszcze tego zestawu kroków:

• Najpierw odinstaluj wszystkie wersje Microsoft Visual C++ (z „Aplikacje i funkcje”), potem pobierz i zainstaluj najnowszy pakiet 2015-2022 x64 bezpośrednio ze strony Microsoft.
    • Następnie wejdź do folderu gry i usuń całkowicie EA AntiCheat (jest tam uninstall), potem zainstaluj go od nowa i uruchom grę jako administrator.
    • Dobrze też na chwilę wyłączyć wszystkie overlaye (EA, NVIDIA, Steam), bo one czasem powodują takie freezy po kilku minutach.
    • Jeśli to nie pomoże, spróbuj jeszcze jednej rzeczy - uruchom grę na chwilę z wyłączonym HDR i ustaw monitor na 60 Hz (tylko testowo), bo przy 165 Hz zdarzały się takie zwiechy po update.

Daj znać jak poszlo.

• AndRyuX68's avatar
    AndRyuX68
    Seasoned Rookie
    1 month ago

Gra działa, tak po prawdzie zainstalowałem tylko vs 14 bo poprzednie instalowałem wczoraj oraz ponownie odinstalowałem i zainstalowałem anticheat co robiłem kilka razy od wystąpienia tego problemu. Nie używam HDR ani raczej nie używam nakładek, nie zmieniałem Hz monitora, nie ustawiałem uruchamiania jako admin. Gra zadziałała ale w niej pojawiło się info o aktualizacji...więc tak po prawdzie nie wiem dlaczego dziś zadziałała...albo rzeczywiście była aktualizacja, albo doinstalowanie vs 14 pomogły bo nic innego nie robiłem. Spędziłem sporo czasu nad rozwiązaniem łącznie z instalacją gry na nowo to jest 2 dni a tu proszę.. skoro w folderze gry nie ma vs14 to też raczej nie o niego tu chodziło, chyba że była jakaś cicha aktualizacja której nie zauważyłem i to ona pomogła.

• AndRyuX68's avatar
    AndRyuX68
    Seasoned Rookie
    1 month ago

Niestety nie nagrałem się długo. Po ponownym odpaleniu kompa o 17 gra znów łapie zwiechę. Uruchomienia jako admin nie działa, instalowanie anticheat nie działa, zmiana Hz monitora nie działa. Ręce już mi opadły w tym momencie bo nie widzę już rozwiązania...a jeszcze w dzienniku zdarzeń błąd The game fc26.exe exited unexpectedly, exit code: 0xFFFFFFFF czyli anticheat.

• AndRyuX68's avatar
    AndRyuX68
    Seasoned Rookie
    1 month ago

Taka mała aktualizacja dotycząca mojego problemu. Dziś grałem, gra się uruchomiła, próbowałem również po południu i też się uruchomiła. Nie wiem dokładnie czy to mój zabieg spowodował o którym zaraz napiszę czy to po prostu zbieg okoliczności sprawił. Zauważyłem dziś że mam wyłączoną izolację rdzenia (ale wydaje mi się że tak miałem, wyłączył ją sterownik usb samsunga, zapewne od telefonu) ale również bezpieczny rozruch którego raczej nie wyłączałem. Tak czy siak po włączeniu tych funkcji właśnie FC 26 wystartował...chociaż w dzienniku zdarzeń pojawił się błąd którego nie miałem The game fc26.exe exited unexpectedly, exit code: 0x186 jak również stary The game fc26.exe exited unexpectedly, exit code: 0xFFFFFFFF. Choć nie wywaliło mnie z gry i nie było opisywanej zwiechy kompa to nie wiem co o tym już myśleć ale skoro gra działa to chyba ok...zobaczymy jutro co będzie.

Edycja...Problem rozwiązany, jeszcze sprawdzę czy ta wyłączona izolacja rdzenia spowodowana sterownikami usb samsunga od telefonu to dokładnie to bo telefonu używam od lat i te sterowniki były zainstalowane i pewnie ta izolacja musiała być wyłączona skoro one nie były kompatybilne z systemem. Teraz po podłączeniu telefonu (stery usb wcześniej odinstalowane) wszystko działa więc pewnie były to stery z jakiegoś programu od samsunga gdzie się bawiłem wgrywaniem oprogramowania...ale odkryłem coś innego. Mianowicie w tej izolacji rdzenia są takie elementy jak...integralność pamięci i ochrona stosu. Nie wiem czy to się oddzielnie wyłącza czy jak izolacja jest wyłączona to i to z automatu. W każdym bądź razie jeżeli te ostatnie elementy są włączone to izolacja rdzenia też i gra działa, natomiast jak są one wyłączone to się zawiesza i jestem już tego pewien. Pewnie coś je wyłącza, jakiś program którego używam bądź gra...to kwestia sprawdzania. Ale dziś grałem i włączałem grę parę razy bawiąc się tymi ustawieniami więc jestem tego pewien że to właśnie w tym leżał problem.