Forum Discussion

Warszafiak's avatar
Warszafiak
Seasoned Newcomer
5 days ago

Spadek FPS do 8-9

Witam . Tak złej optymalizacji gry jeszcze nie spotkałem  spadek ze 100 fps do 8-9 . początek meczu wszystko ok ale po kilku cut scenkach , wszystko laguje . podsyłam plik dx diag . Proszę o pomoc .

2 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 days ago

Hej Warszafiak​ 

Dzięki za pełny DxDiag. Wynika z niego, że masz bardzo wyraźne błędy systemowe związane z dyskiem. W raporcie widać BlueScreen 0xA0 oraz LiveKernelEvent 1cc z odniesieniem do NTFS i ResourceTimeout. To oznacza, że system w pewnym momencie traci dostęp do danych z dysku albo operacje I/O się zawieszają. I dokładnie wtedy FPS potrafią spaść do 8–9 po kilku cutscenkach, gdy gra zaczyna intensywnie doczytywać dane.

• Sprawdź, na którym dysku masz grę. Jeśli to HDD, przenieś ją na SSD – to bardzo często rozwiązuje takie nagłe spadki FPS po cutscenkach.
    • Dla testu możesz też wyłączyć HDR w Windows i ustawić monitor na 60 Hz, żeby wykluczyć konflikt z trybem obrazu.
    •  Sprawdź spójność systemu pod kątem błędów za pomocą kontrolera plików systemowych 

• Warszafiak's avatar
    Warszafiak
    Seasoned Newcomer
    23 hours ago

Członek: EA_Kalina | EA Forums dzięki za odpowiedź . Niestety problem nie został rozwiązany .  W międzyczasie rozwiązałem problem z dyskiem ,  przeinstalowałem sterowniki jak i przeprowadziłem proces opisany w w w/w poście ., Stworzyłem nowy plik dxdiag  (poprzednio wszystko wyczyściłem)  . Zerknij proszę bo znów jakieś błędy .  

co do gry 2 -4 mecze rozgrywam bez problemu  po czym w ostatnim po połowie spadek fps . zdarza się ,że zanika i wraca płynność , niestety to nie jest regułą .

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 hour ago
1,279 Posts