Forum Discussion

Warszafiak's avatar
Warszafiak
New Novice
26 days ago

Spadek FPS do 8-9

Witam . Tak złej optymalizacji gry jeszcze nie spotkałem  spadek ze 100 fps do 8-9 . początek meczu wszystko ok ale po kilku cut scenkach , wszystko laguje . podsyłam plik dx diag . Proszę o pomoc .

8 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    25 days ago

Hej Warszafiak​ 

Dzięki za pełny DxDiag. Wynika z niego, że masz bardzo wyraźne błędy systemowe związane z dyskiem. W raporcie widać BlueScreen 0xA0 oraz LiveKernelEvent 1cc z odniesieniem do NTFS i ResourceTimeout. To oznacza, że system w pewnym momencie traci dostęp do danych z dysku albo operacje I/O się zawieszają. I dokładnie wtedy FPS potrafią spaść do 8–9 po kilku cutscenkach, gdy gra zaczyna intensywnie doczytywać dane.

• Sprawdź, na którym dysku masz grę. Jeśli to HDD, przenieś ją na SSD – to bardzo często rozwiązuje takie nagłe spadki FPS po cutscenkach.
    • Dla testu możesz też wyłączyć HDR w Windows i ustawić monitor na 60 Hz, żeby wykluczyć konflikt z trybem obrazu.
    •  Sprawdź spójność systemu pod kątem błędów za pomocą kontrolera plików systemowych 

• Warszafiak's avatar
    Warszafiak
    New Novice
    21 days ago

Członek: EA_Kalina | EA Forums dzięki za odpowiedź . Niestety problem nie został rozwiązany .  W międzyczasie rozwiązałem problem z dyskiem ,  przeinstalowałem sterowniki jak i przeprowadziłem proces opisany w w w/w poście ., Stworzyłem nowy plik dxdiag  (poprzednio wszystko wyczyściłem)  . Zerknij proszę bo znów jakieś błędy .  

co do gry 2 -4 mecze rozgrywam bez problemu  po czym w ostatnim po połowie spadek fps . zdarza się ,że zanika i wraca płynność , niestety to nie jest regułą .

• EA_Kalina​ czy jest szansa w ogóle że jakiś patch to naprawi bo od 3 miesięcy próbujemy zmieniać ustawienia i nic nie pomaga. Mam ten sam problem, a spadki fps są ZAWSZE podczas cutscenek typu rzuty rożne, karne, wolne, a gpu usage wynosi 100%

• bl382fhbxwwz's avatar
    bl382fhbxwwz
    Seasoned Newcomer
    19 days ago

Nie dajcie sobie wmówić, że wina leży po Waszej stronie. Ekipa od EA zmienia narrację, przecież ten sam problem występuje od początku, później był wyeliminowany, a jeszcze później wrócił. Ja cofnąłem płatność z paypala i w przyszłym roku robię też zakup przez ten sam serwis, bo inaczej to mają wywalone i ciężko o zwrot kasy.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    16 days ago

Warszafiak​ W Twoim raporcie nie ma żadnych błędów systemowych, co oznacza, że gra się nie „psuje”, tylko w pewnym momencie coś mocno obciąża kartę graficzną i dlatego FPS spadają. Masz włączony HDR oraz bardzo wysokie odświeżanie 180 Hz i to połączenie potrafi powodować takie nagłe spadki po przerywnikach. Na test wyłącz HDR w Windows i ustaw monitor na 120 Hz albo 60 Hz, a w grze ustaw stały limit klatek. Sprawdź, czy wtedy problem dalej występuje.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 52 minutes ago
1,321 Posts