Forum Discussion

ziapka21's avatar
ziapka21
New Scout
25 days ago
Solved

zwolnienie meczu

gdy gram mecz w UT to co nie zmienię to mam grę taką opływową co to znaczy że próbuję biec piłkarzem a on porusza się jakby miał wóz z węglem na plecach tak czuję i nie wiem jest płynnie wszystko spoko ale ta gra jest za wolna jakby i wczoraj usunąłem Synchronizację pionową raczej przywróciłem w Nvidii ustawienia do poprzednich i gra działa i jeszcze sama gra zmienia mi ustawienia ale to mniejsza usuwając synchronizację z wł na wył ale gra zaczeła szybciej iść ale trochę też tak mało ale czuję taki lekki lag i to przy strzałach 

• Jeśli teraz nie czujesz już „ciężkości”, a problem dotyczy głównie skręcania i startu do biegu, to w dużej mierze może to być normalna mechanika gry.

• obrońcy mają niższe statystyki zwrotności i przyspieszenia niż napastnicy,
    • skręt (szczególnie przy biegu sprintem) zawsze jest wolniejszy niż bieg na wprost,
    • jeśli trzymasz sprint podczas zmiany kierunku, animacja robi się „cięższa”,
    • stamina faktycznie wpływa na tempo reakcji w końcówkach akcji.

To „wolne zbieranie się do biegu” często wynika z:

• niskiego przyspieszenia (Acceleration ≠ Sprint Speed),
    • niskiej zwinności (Agility) i balansu,
    • różnicy w stylach gry / boostach,
    • chwilowego opóźnienia online (nawet jeśli nie ma ikon).

Mały test: spróbuj przy obronie puścić sprint na ułamek sekundy przed skrętem i dopiero po zmianie kierunku znów go wcisnąć. W FC to naprawdę robi różnicę.

Skoro teraz działa płynnie, to wygląda na to, że główny problem został wyeliminowany - nie zapomnij oznaczyć rozwiązania. To pomaga innym graczom w podobnej sytuacji.

10 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    24 days ago

Hej ziapka21​ 

Sprzęt masz spokojnie wystarczający do FC 26 - i5-11400F + 1660 Ti to nie jest problem wydajnościowy.
    To, co opisujesz, brzmi bardziej jak mikro-input lag / problem z synchronizacją obrazu, a nie brak FPS.

Podsyłam Ci kilka wskazówek:

• W grze ustaw:
      • Tryb pełnoekranowy (nie okno bez ramek)
      • V-Sync = WYŁ
      • Limit klatek = 60 (jeśli masz 60 Hz monitor)
    • W Panelu NVIDIA:
      • Zarządzanie energią> Preferuj maksymalną wydajność
      • Niska latencja> Włączona
      • Synchronizacja pionowa > Wyłączona (globalnie i dla FC 26)
    • Sprawdź w Windows:
      • Ustawienia ekranu > czy na pewno masz 60 Hz (nie 59)
      • Wyłącz Xbox Game Bar
      • Wyłącz nakładkę NVIDIA
    • Bardzo ważne pytanie:
      czy ten „opływowy” efekt pojawia się tylko w UT online, czy także w trybie offline (np. szybki mecz)?

Jeśli tylko online -  to już bardziej kwestia połączenia / opóźnienia sieciowego.
    Jeśli także offline - to czysty problem synchronizacji obrazu lub sterownika.

Daj znać też, czy grasz na padzie (widzę Xbox 360) i czy efekt jest taki sam na samej klawiaturze.

• ja nie gram na padzie tylko klawiatura ale mam pytanie jak mam tej niskiej latencji

• ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    23 days ago

wczoraj to miałem takie coś że mi pojawiało się takie rozciąganie czy coś takiego że lag ale na obrazie że płynnie ale gdy przesuwam się w którąś stronę to to pojawia 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    21 days ago

To co opisujesz - „rozciąganie obrazu przy ruchu” + uczucie, że zawodnik biegnie jakby miał wóz z węglem - brzmi jak połączenie dwóch rzeczy:

• delikatny input lag
    • tearing / brak stabilnej synchronizacji klatek

Daj znać czy udało Ci się sprawdzić poniższe rzeczy: 

W grze:

• Pełny ekran
    • V-Sync WYŁ
    • Limit FPS = 60

W Panelu NVIDIA:

• Synchronizacja pionowa = WYŁ
    • Zarządzanie energią = Preferuj maksymalną wydajność
    • Tryb niskiej latencji = Włączona

Następnie włącz licznik FPS i sprawdź, czy klatki trzymają stałe 60.
    Jeśli skaczą np. 60> 53> 60, wtedy pojawia się efekt „ciężkiej”, opóźnionej gry mimo że obraz wygląda płynnie.

ziapka21 wrote:

mam pytanie jak mam tej niskiej latencji

Wejdź w Panel NVIDIA > Zarządzanie ustawieniami 3D > Znajdź Tryb niskiej latencji > ustaw na Włączona (na początek nie „Ultra”, tylko zwykłe Włączona).

Napisz także czy problem pojawia się tylko w UT online czy również w trybie offline (np. szybki mecz)?

• ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    20 days ago

zagrałem mecz szybki i muszę mieć włączoną synchronizację ale w grze bo wtedy nie mam tego lagu ale w UT dalej zawiesza się ale to nie wina Synchronizacji bo czy ją mam czy nie to ciężko mi się gra 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    20 days ago

ziapka21​ dzięki za test w szybkim meczu - to ważna informacja 👍

Skoro offline działa poprawnie przy włączonej synchronizacji w grze, a problem wraca w UT, warto teraz sprawdzić dwie rzeczy:

1. Prześlij jak wygląda ocena połączenia dla FC 26.
    2. W UT zmień stadion na jeden z mniejszych (np. podstawowy, bez rozbudowanych animacji) i zagraj 1–2 mecze testowe.
  • ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    20 days ago

ale jest problem 1 ja nie gram w Rivals ani nic ja tylko squad battles gram więc nie mam oceny połączenia no to jest wstyd trochę że grasz online ale grasz offline w Online ale no ja nie gram a jak gram to nie daje mi to frajdy nie wiem dlaczego

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    19 days ago

ziapka21​ dzięki za doprecyzowanie - skoro grasz głównie Squad Battles, to mimo że to tryb przeciwko SI, nadal działa on przez serwery UT. To dlatego możesz odczuwać „ciężką”, spowolnioną grę mimo że nie grasz Rivals.

Zrób proszę dwa krótkie testy:

• Zagraj zwykły mecz towarzyski całkowicie offline (nie UT) i sprawdź, czy tam też czujesz „ciężkość”.
      Jeśli offline działa idealnie – przyczyna leży w synchronizacji z serwerem UT.
    • W Squad Battles zagraj 1 mecz na najmniejszym stadionie (bez animacji tłumu i bez dynamicznej pogody).
  • ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    18 days ago

właśnie teraz ciężkości nie czuję i jest płynnie ale jest jeden problem czemu jak biegam obrońcą w przód to jest szybki a jak skręca to ciężko jest no raczej to może być normalne granie obrońców i se dopowiadam i to nic złego ale dzięki za info pewnie spróbuję jeżeli wróci coś ale na ten moment to nic nie ma poważnego tylko te obracanie obrońcą chociaż nie tylko bo zdaża się innymi i ja myślę że to przez brak staminy albo coś innego ale chciałem o tym napisać i Dziękuję za pomoc i żeby tak było z resztą osób ale dopiszę jedną rzecz do tych obrońców czuję jakby obrońca wolno się zbierał do bronienia jakby napastnicy byli za szybcy

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    17 days ago

Jeśli teraz nie czujesz już „ciężkości”, a problem dotyczy głównie skręcania i startu do biegu, to w dużej mierze może to być normalna mechanika gry.

• obrońcy mają niższe statystyki zwrotności i przyspieszenia niż napastnicy,
    • skręt (szczególnie przy biegu sprintem) zawsze jest wolniejszy niż bieg na wprost,
    • jeśli trzymasz sprint podczas zmiany kierunku, animacja robi się „cięższa”,
    • stamina faktycznie wpływa na tempo reakcji w końcówkach akcji.

To „wolne zbieranie się do biegu” często wynika z:

• niskiego przyspieszenia (Acceleration ≠ Sprint Speed),
    • niskiej zwinności (Agility) i balansu,
    • różnicy w stylach gry / boostach,
    • chwilowego opóźnienia online (nawet jeśli nie ma ikon).

Mały test: spróbuj przy obronie puścić sprint na ułamek sekundy przed skrętem i dopiero po zmianie kierunku znów go wcisnąć. W FC to naprawdę robi różnicę.

Skoro teraz działa płynnie, to wygląda na to, że główny problem został wyeliminowany - nie zapomnij oznaczyć rozwiązania. To pomaga innym graczom w podobnej sytuacji.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 hour ago
1,356 Posts