Forum Discussion

ziulowsky's avatar
ziulowsky
Seasoned Newcomer
1 month ago

Spadki fps w polowie

Od jakiegoś czasu podczas drugiej połowy meczu fpsy z stabilnych 60 spadają mi do 10. Nie wrócą one do normalności póki nie zresetuje gry. 

7 Replies

• Jak będziesz miał spadki do 5fps to spróbuj ustawić rozdzielczość na najniższą + skalę renderowania na 50 i wyjdź do menu i odpal inny tryb np ultimate team. Potem jak klatki wrócą do normy to wróć do swojej rozdzielczości i skali na 100%. U mnie to pomaga ale wiem że to tymczasowe.EA_Kalina​ mam nadzieję że naprawicie to patchem bo jest to mega uciążliwe

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

ziulowsky​ dzięki za update. Skoro wykonałeś już wszystkie standardowe kroki i problem nadal wraca (choć rzadziej), możemy jeszcze przyjrzeć się dokładniej Twojemu DxDiag .

Nasz zespół zbiera dodatkowe dane bezpośrednio od graczy, u których występują podobne spadki wydajności. Bardzo pomoże, jeśli wypełnisz krótką ankietę, którą zamieściliśmy tutaj. Dzięki takim zgłoszeniom zespół może lepiej zidentyfikować wzorce i przygotować poprawkę. 

• ziulowsky's avatar
    ziulowsky
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

Tak. Zrobiłem już wszystko-wymienilem sterowniki zmieniłem ustawienia wyłączyłem nakładki itp. Jedynie jakiś poradnik z localappdata pomógł lekko, ponieważ teraz jest to co 2 mecze a nie co mecz. Jest jakaś szansa na patch naprawiający ten bug, który posiada bardzo wiele graczy?

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 month ago

pudzian321​  do kroków z wcześniejszej odpowiedzi, dodam jeszcze kilka zaleceń:

• Zrób restart gry, wyłącz komputer na ok. 3 minuty i uruchom go ponownie, żeby odświeżyć sesję. 
    • Jeśli grasz na laptopie, upewnij się, że gra faktycznie używa dedykowanej karty graficznej, a nie przełącza się w trakcie na zintegrowaną - link 
    • Przetestuj grę offline (szybki mecz, trening). Jeśli FPS też spadają, to nie jest kwestia sieci. 
    • Sprawdź, na jakim dysku masz zainstalowaną grę. U części graczy problem nie wynika z GPU ani ustawień, tylko z lokalizacji instalacji gry i komunikacji z dyskiem – szczególnie na laptopach. Przeniesienie gry na ten sam dysk, na którym jest Windows, rozwiązało spadki FPS. Jeśli masz grę na innym dysku niż systemowy, spróbuj właśnie tego przeniesienia i sprawdź jeden mecz testowy. 

Jeśli po tych krokach FPS dalej lecą do 5–10 w trakcie meczu, daj znać na jakim sprzęcie grasz (dołącz DxDiag) i czy problem pojawia się też offline. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 month ago

Hej ziulowsky​ 

Jeśli spadki pojawiają się dopiero w drugiej połowie i FPS nie wracają do normy bez restartu gry, to zmoże być to kwestia narastające obciążenie gry w trakcie meczu.

Na początek spróbuj proszę tych 2 rzeczy:
    – Zostaw włączony V-Sync albo ustaw limit FPS na 60 (bez „bez limitu”), bo to stabilizuje drugą połowę meczu.
    – Wyłącz nakładki i aplikacje w tle (EA App overlay, Discord, GeForce Experience), bo często zaczynają obciążać grę właśnie po kilkunastu minutach.

Daj  teznać czy problem pojawił się po konkretnej aktualizacji gry lub sterownika. Jeśli możesz, podeślij też DxDiag

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 2 hours ago
1,304 Posts