Forum Discussion

grz3huu's avatar
grz3huu
Rising Novice
7 days ago

Problem z odpaleniem EA FC 26

Mam problem z uruchomieniem FC 26. Problem ten występuję również w FC 25 więc nie jestem pewien zakupu nowej gry, w obawie przed tym samym problemem. Specjalistą od komputerów nie jestem ale męczę się już z tym od długiego czasu próbowałem wielu rzeczy takich jak:

-ponowne pobieranie javelin anticheat

-reinstall gry

-sprawdzanie spójności plików

-wykluczanie folderów EA w windows defender

itp. ale nic nie zadziałało.😑

Poniżej załączam filmik jak wygląda wczytywanie gry. Mam nadzieje że ktoś pomoże.

10 Replies

• grz3huu's avatar
    grz3huu
    Rising Novice
    14 hours ago

Hej

Nie posiadam pliku o nazwie inpoutx64.sys, ani na moim komputerze nie ma zainstalowanych programów Gigabyte RGB Fusion lub GCC.

poniżej wysyłam screeny błędów

Dzięki za odpowiedź.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    19 hours ago

Hej,

Dzięki za te informacje. Sprawdziłem aktualizacje Windows z okresu, w którym gra przestała się uruchamiać, i znalazłem następującą informację:

Trwające badanie wskazuje, że ten problem jest związany z niektórymi urządzeniami peryferyjnymi lub składnikami urządzeń wewnętrznych, które obsługują funkcje oświetlenia RGB. Na tych urządzeniach mogą być instalowane sterowniki lub składniki oprogramowania o nazwach plików podobnych do inpoutx64. W systemach, w których znajdują się te sterowniki, uruchomienie niektórych gier może wywołać ten problem.

Posiadasz płytę główną Gigabyte B450 AORUS ELITE V2, więc możliwe, że taki sterownik został zainstalowany również w Twoim systemie.

Wejdź do:

C:\Windows\System32\drivers

i wyszukaj plik:

inpoutx64.sys

Jeśli go znajdziesz, na razie niczego nie usuwaj ani nie zmieniaj. Napisz tylko, czy taki plik znajduje się w tym folderze. Daj też znać, czy masz lub miałeś zainstalowane programy do sterowania podświetleniem RGB albo płytą główną, np. Gigabyte RGB Fusion lub GCC.

W Podglądzie zdarzeń na Twoim screenie widać również wpis Windows Error Reporting, ID 1001 z godziny 15:26:56. Kliknij go i podeślij zawartość zakładki Ogólne albo Szczegóły.

Sprawdź też w Dzienniki systemu Windows > System, czy dokładnie w momencie nieudanego uruchomienia gry pojawiają się wpisy Service Control Manager, szczególnie o numerach 7023, 7045 lub 7006. W podobnych raportach to właśnie te wpisy pokazywały, co dzieje się z usługą EAAntiCheatService podczas uruchamiania.

• grz3huu's avatar
    grz3huu
    Rising Novice
    1 day ago

Hej EA_Kuba​ 

zrobiłem co kazałeś i podsyłam niżej aktualizaję windows oraz moduł. Co do aktualizacji, okres w którym przestała działać gra to mniej więcej 15.08-18.08, tak mi się wydaję dokładnie nie pamiętam ale jeśli jest jakiś sposób na sprawdzenie ostatniej dłuższej aktywności w grze mogę to zrobić.

Dzięki za odpowiedź!

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    1 day ago

Dzięki za sprawdzenie grz3huu​ 

Chciałbym ustalić, co zmieniło się w systemie pomiędzy momentem, kiedy FC 26 działało po formacie, a momentem, kiedy przestało działać.

Sprawdź proszę:

1. Windows Update → Historia aktualizacji
      Zobacz, czy mniej więcej w momencie, kiedy gra przestała się uruchamiać, został zainstalowany większy update Windows albo aktualizacja zabezpieczeń.
    2. Sterownik AMD
      W DxDiag widzę obecnie sterownik Radeon 32.0.21045.5002, z datą 17.08.2026. Jeżeli po formacie gra działała na wcześniejszej wersji sterownika, a problem pojawił się dopiero po aktualizacji, sprawdź czy problem minie po aktualizacji / roll backu sterownika.
    3. Przy kolejnej próbie uruchomienia sprawdź Podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows > Aplikacja i znajdź wpis dotyczący:
      EAAntiCheat.GameServiceLauncher.exe
    4. Podeślij cały wpis, wraz z „Nazwa modułu, w którym wystąpił błąd”, kod wyjątku i przesunięcie błędu.

Sam fakt, że po formacie FC 26 działało przez około miesiąc, a następnie ponownie przestało, zdecydowanie warto potraktować jako wskazówkę i porównać stan systemu z obu okresów.

• grz3huu's avatar
    grz3huu
    Rising Novice
    2 days ago

Dzięki za opdowiedź EA_Kuba​ .

Stworzyłem nowe lokalne konto na Windows i dałem uprawnienia administratora, lecz to nie pomogło, gra dalej się nie odpala...

Jeśli chodzi o Razer Synapse to nie mam zainstalowanej aplikacji, tak samo w "C:\Windows\System32\drivers" nie znajduje się plik rzpnk.sys . Jakoś 1.5 miesiąca temu robiłem całkowity format komputera właśnie z powodu FC 26, gra po resecie działa około miesiąc i nagle znowu pojawił się ten problem. Prawdopodobnie wtedy odinstalowało mi też Razer Synapse.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 days ago

Dzięki za aktualizację grz3huu​ 

To, że przy pierwszym uruchomieniu SFC znalazł i naprawił część plików, a przy drugim pokazuje już „Windows Resource Protection did not find any integrity violations”, oznacza, że integralność plików systemowych jest teraz prawidłowa. 

Chciałbym teraz sprawdzić dwie rzeczy:

1. Utwórz nowe lokalne konto Windows z uprawnieniami administratora i spróbuj uruchomić FC 26 właśnie z niego. Zarządzanie kontami użytkowników w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft
    2. W Twoim DxDiag widać urządzenia i sterowniki Razera, m.in. Razer Cobra. Oficjalna dokumentacja Javeliina wymienia Razer Synapse jako jedno z programów, których określone sterowniki mogą być niezgodne z AntiCheatem. Lista nie jest wyczerpująca. Jeśli masz zainstalowany Razer Synapse, sprawdź proszę, czy jest w najnowszej wersji. Możesz też sprawdzić, czy w C:\Windows\System32\drivers znajduje się plik rzpnk.sys, na razie niczego tam nie usuwaj, tylko daj znać, czy taki plik występuje.

Daj znać, czy FC 26 uruchomi się na nowym koncie Windows oraz czy masz Razer Synapse / plik rzpnk.sys. Na podstawie tego wybierzemy następny krok, bez ponownego przerabiania rzeczy, które już sprawdziłeś.

• grz3huu's avatar
    grz3huu
    Rising Novice
    3 days ago

EA_Kuba​ 

Zrobiłem oba punkty które napisałeś niestety gra nie odpala. 

Co do 1 punktu zapomniałem zrobić screena ekranu ale pamiętam że pisało coś w stylu że niektóre pliki zostały naprawione, CBS/Logs, coś w tym stylu, zrobiłem to ponownie żeby zrobić screena ale już tego wiersza nie było, lecz poniżej podsyłam zdjecie.

Zrobiłem czysty rozruch poprawnie, wyłączyłem aplikacje, ale przy włączaniu FC 26 po ponownym uruchomieniu komputera musiałem włączyć program EA, mimo wszystko nie zadziałało

Z góry dzięki za odpowiedź!!!

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    3 days ago

Hej grz3huu​ 

Zrzut z monitora niezawodności jest bardzo pomocny.

Widać, że przestaje działać EAAntiCheat.GameServiceLauncher.exe, a zdarzenie ma typ BEX64 z kodem wyjątku c0000409. 

Ponieważ problem występuje również w FC 25 i teraz widzimy awarię samego launchera Javelin, poszedłbym w kierunku sprawdzenia środowiska Windows, zamiast kolejnej reinstalacji gry. Proszę spróbuj kolejno:

1. Uruchom Wiersz polecenia jako administrator i wpisz:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Po zakończeniu:

sfc /scannow

Poczekaj, aż oba procesy zakończą się w 100%, a następnie uruchom komputer ponownie. To są wbudowane narzędzia Windows do sprawdzania i naprawy składników systemowych.

2. Jeśli nic się nie zmieni, wykonaj czysty rozruch Windows i w takim stanie spróbuj uruchomić FC 26. DxDiag pokazuje kilka dodatkowych sterowników/usług urządzeń peryferyjnych, m.in. Razer i Logitech, więc warto na chwilę wykluczyć konflikt z programem działającym w tle. 

Daj proszę znać, jaki dokładnie wynik pokażą DISM i SFC oraz czy przy czystym rozruchu EAAntiCheat.GameServiceLauncher.exe nadal kończy działanie z c0000409. 

• grz3huu's avatar
    grz3huu
    Rising Novice
    6 days ago

Hej EA_Kuba​ 

Dzięki za odpowiedź

Wszystkie powyższe podpunkty zostały wykonane, niestety gra dalej nie odpala. Poniżej wysyłam DxDiag i Reliability Monitor.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    6 days ago

Hej grz3huu​ 

Dzięki za nagranie. 

Skoro reinstall gry, weryfikacja plików i ponowna instalacja Javelin AntiCheat niczego nie zmieniły Sprawdźmy kilka innych rzeczy:

1. Sprawdź, czy gra lub EA AntiCheat nie są ustawione na stałe jako administrator.
      Kliknij prawym przyciskiem plik .exe gry oraz EA AntiCheat > Właściwości > Zgodność i upewnij się, że opcja „Uruchom ten program jako administrator” jest odznaczona. Sprawdź również „Zmień ustawienia dla wszystkich użytkowników”. Przy uruchamianiu FC przez Steam wymuszenie trybu administratora może powodować problemy z komunikacją pomiędzy poszczególnymi procesami.
    2. Sprawdź Secure Boot.
      Naciśnij Windows + R, wpisz msinfo32 i sprawdź:
      • Tryb systemu BIOS: UEFI
      • Stan bezpiecznego rozruchu: Włączone
      FC 26 korzysta z EA Javelin AntiCheat i wymaga poprawnie działającego Secure Boot.
    3. Upewnij się też, że Windows, Steam oraz EA app są w pełni zaktualizowane. 

Jeżeli wszystko powyżej jest już prawidłowo ustawione, podeślij proszę DxDiag oraz sprawdź Monitor niezawodności systemu Windows zaraz po nieudanej próbie uruchomienia gry. Jeśli pojawi się tam czerwony X dotyczący FC 26, EA AntiCheat albo innego procesu, podeślij nazwę błędu i jego szczegóły. To powinno nam znacznie zawęzić, na którym etapie uruchamianie się zatrzymuje.

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

[PORADNIK] Jak sprawdzić historię crashy w Windows (Reliability Monitor) | EA Forums - 13285679