Forum Discussion

pokerstachs's avatar
pokerstachs
Rising Newcomer
1 day ago

Zacinające się menu i rozgrywka

Co któreś włączenie konsoli mam problem z płynnością. Menu, sama gra, filmiki wszystko działa z ogromnym opóźnieniem co uniemożliwia grę. Nie jest to problem z połączeniem. Wykonywałem resety, reinstal i wszystkie inne możliwe kroki. Inne gry działają normalnie na konsoli. W eafc 26 miałem ten sam problem.

3 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej pokerstachs​ 

Taki nagły spadek płynności w całym menu i podczas meczów potrafi kompletnie odebrać przyjemność z grania, zwłaszcza gdy pojawia się losowo po włączeniu konsoli.

Jeśli korzystasz z konsoli Xbox Series X|S, zwróć uwagę na funkcję Quick Resume (Szybkie wznowienie) - po zakończeniu rozgrywki zawsze zamykaj grę całkowicie (przycisk Xbox na padzie > najedź na kafel gry > przycisk Menu z trzema kreskami > Opuść). Wznowienie stanu gry z pamięci podręcznej w grach sportowych potrafi powodować spore opóźnienia obrazu i klatkowanie.

• Sprawdź ustawienia wideo w samej konsoli (Ustawienia > Ogólne > Opcje wyświetlania i TV) - spróbuj na próbę zmienić częstotliwość odświeżania (np. z 120 Hz na 60 Hz) lub wyłączyć funkcję VRR (Zmienna częstotliwość odświeżania), ponieważ przy niektórych telewizorach i monitorach powoduje to błędy z płynnością klatek.
    • Upewnij się, że gra jest zainstalowana bezpośrednio na wewnętrznym dysku SSD konsoli, a nie na zewnętrznym nośniku podłączonym przez USB.

Daj znać, na którym dokładnie modelu Xboksa grasz i czy całkowite wyłączenie procesu gry pomogło.

• pokerstachs's avatar
    pokerstachs
    Rising Newcomer
    1 day ago

Nic nie pomogło z tego. Gram na Xboxie series S

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Szkoda, że tamte kroki nie przyniosły poprawy.  Podsyłam Ci kilka kolejnych:

• Utwórz zupełnie nowy profil (konto gracza) na swojej konsoli Xbox Series S i spróbuj uruchomić na nim FC 27. Test na nowym, czystym koncie pozwoli nam jednoznacznie ustalić, czy problem leży po stronie uszkodzonych plików profilu osobistego, które są zaciągane z chmury, czy też przyczyny trzeba szukać głębiej w komunikacji samej konsoli z ekranem.
    • Wyłącz funkcje VRR (Zmienna częstotliwość odświeżania) oraz HDR bezpośrednio w ustawieniach wideo konsoli Xbox (Ustawienia > Ogólne > Opcje wyświetlania i TV > Tryby wideo). Niektóre ekrany przy tych technologiach miewają problemy z synchronizacją klatek w grach sportowych, co powoduje silne klatkowanie i opóźnienie sterowania.
    • Zrób pełny zimny start konsoli. Wyłącz Xboksa, odłącz kabel zasilający z tyłu konsoli i odczekaj około 2-3 minuty przed ponownym podłączeniem. To całkowicie opróżni pamięć podręczną konsoli i zresetuje jej układy.