Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
8 years ago

Titanfall 2 nie chce się urruchomić [bad_module_info przestał działać]

Dopiero co ściągnąłem edycję Deluxe i po pierwszej próbie uruchomienia gra przestała działać z komunikatem błędu jak na załączonym screenshotcie  [bad_module_info przestał działać].

Przeszukałem tematy pomocy. Nie znalazłem pasujących odpowiedzi. spróbowałem "Naprawić" instalację jak sugerowano w tematach podobnych, po "Naprawie" zmienił się kod błędu na [Titanfall 2 przestał działać].

Załączam DxDiag.

7 Replies

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago

Integralność systemu (oraz plików systemowych) jest ok.
    Żadnych patchy od Microsoftu odinstalowywał nie będę.
    Twoja sugestia do usuwania patchy ( w tym zapewne patchy na Meltdown i Spectre, może jeszcze pozbyć się patchy na WannaCrypt ?) jest solidnie nie na miejscu.
    Produkt, który jest sprzedawany ma obowiązek mieć aktywne wsparcie i jeśli wyszła aktualizacja platformy na której produkt działa - to producent produktu ma obowiązek się do niej dostosować ("zapewnić wsparcie dla produktu"), bez względu czy to jest oprogramowanie na PS4, Xboxa, Androida czy PC. Produkt bez wsparcia to abandonware , a za abandonware się nie płaci.

Dziękuję za odpowiedź, ale odinstalowywanie zabezpieczeń systemu nie wchodzi w rachubę.

Notka na przyszłość: Sugestie , aby np. Wyłaczyć Anti Virusa (lub dowolne inne oprogramowanie security) też jest nie na miejscu, bo potem są kwiatki jak z dostawcą oprogramowania do Flight Simulator, którzy w ramach DRM kradli hasłą użytkowników.
    https://www.gog.com/forum/general/drm_is_bad_but_this_takes_it_to_the_next_level_flight_sim_company_adds_malware_as_drm

• MattiuDefo's avatar
    MattiuDefo
    Hero+
    8 years ago

@PiotrekHenry

Nie napisałem tobie, że  masz wyłączyć antywirusa i inne tego typu zabezpieczenia.Zapewne wiesz, że w Windows 10  są  problemy z grami itd, dlatego czasem trzeba  usunąć  aktualizację które stwarzają problem, i po jego rozwiązaniu oczywiście aktualizację trzeba zainstalować ponownie, ale skoro nie chcesz usunąć  rozumiem to.Poproszę  kogoś z EA może ktoś zna inne rozwiązanie.

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@PiotrekHenry Witaj!

W momencie, gdy Microsoft wypuszcza aktualizację systemu, nie konsultują tego z producentami gier czy aplikacji, tylko wypuszczają łatkę np. Fall Creator Update i problemy z nim związane (spadki FPS itp.) Jeśli duża liczba graczy zgłasza jakiś konkretny problem, dopiero wtedy studio interweniuje i razem np. z Microsoftem starają się sprawdzić co się dzieje. Twój błąd "Program przestał działać" jest ogólnym komunikatem i zawsze ma podłoże lokalne (system, oprogramowanie, konfiguracja, uszkodzone pliki itp.) 

Poniżej znajdziesz kilka porad, które mogą naprawić ten błąd:

Wyłączyć Pełnoekranową Optymalizację dla aplikacji Titanfall2.exe w lokalizacji katalogu gry C:\Program Files (x86)\Origin Games\Titanfall2 

Z katalogu samej gry C:\.......Origin Games\Titanfall2\__Installer zainstaluj/napraw pakiet directx (DXSETUP.exe) oraz pakiet vc++ z folderów vc 2010sp1 oraz vc 2012Update4

Sterowniki:

W dniu dzisiejszym NVIDIA opublikowała nową wersję sterownika 391.01, dlatego spróbuj zainstalować ten sterownik, zalecamy użycie tzw. czystej instalacji

Sprawdź również stronę producenta płyty głównej czy nie ma jakiś nowszych sterowników typu AUDIO, LAN itp. pod Twoją płytę główną.

Dodatkowe ogólne obejścia znajdziesz również w tym wątku.

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    I tym oto sposobem odpowiedź od oficjalnej pomocy technicznej otrzymuję po ponad 24h od zakupu co skutecznie uniemożliwia mi reklamację produktu i zwrot pieniędzy.

Rozwiuązanie
    "Wyłączyć Pełnoekranową Optymalizację dla aplikacji Titanfall2.exe w lokalizacji katalogu gry C:\Program Files (x86)\Origin Games\Titanfall2"
    Przetestowałem na samym początku razem z wyłączaniem Windows Game Bar, i innymi Gaming Mode bajerami od Microsoftu - które jakimś cudem nie przeszkadzają w żadnej innej grze od innych producentów.

Aktualnie zainstalowane sterowniki karty graficznej są o ponad rok nowsze niż gra.
    Changelog sterownika of Nvidii:
    "[BeamNG]: Dynamic reflections flicker in the game. [2057342]
     [Call of Duty WWII]: Flickering shadows occur in the game. [2053929]
     NvfbcPluginWindow prevents Windows from shutting down. [2053927]
     Booting from a cold boot results in black screen on a multi-monitor system. [2052447]
     [3DVision]: System shutdown time increases when Stereoscopic 3D is enabled.
    [2048107]
     [NVIDIA Control Panel]: The Display->Adjust desktop color settings->Content type setting
    is reset to “Auto-selected” after rebooting the system. [2047088]"

Nie wprowadza żadnych poprawek które mogłyby mieć wpływ na Titanfall 2.
    Brak Crash Reportera (który był implementowany w grach już za czasów Gothic 1 i wcześniej) wcale nie poprawia jakości tego produktu.

Na prawdę nie wiem skąd zawsze przypuszczenia, że system jest uszkodzony lub, że skłądniki podmiotów trzecich są wadliwe.
    100% Biblioteki Steam działa
    100% Biblioteki GOG działa (bez względu na to czy są stare gry czy nowe).
    Origin - 0% Biblioteki działa.
  • EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@PiotrekHenry 

Idąc Twoim rozumowaniem przy wskazaniu, iż produkt jest wadliwy, gra nie powinna mieć prawa działać u wszystkich użytkowników, czy to na moim roboczym komputerze czy prywatnym, ale jednak działa! Jeśli problem nie jest globalny (dotyczący wszystkich graczy), zawsze dotyczy jak to opisałeś "skłądniki podmiotów trzecich" czyli np. aplikacji OSD, antywirusów czy samego systemu/sterowników i jego wadliwej konfiguracji/aktualizacji. Dla przypomnienia, Swoje zapytanie zamieściłeś na forum, a nie bezpośrednio w pomocy technicznej, więc nie oczekuj odpowiedzi do 24h, to tak nie działa. Co do samej reklamacji/zwrotu, jeśli gra nie została uruchomiona, jak w twoim przypadku, możesz w dalszym ciągu wnioskować o zwrot, kontaktując się ze wspomnianym działem pomocy.

Jeśli przejrzysz nasze forum czy oficjalne EN, znajdziesz tam dodatkowe porady i wskazówki. Życzę powodzenia! 

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago

Pierwsza informacja jaka się wyświetla po wejściu na wskazany link:
    "

Answers HQ
    Odwiedź centrum odpowiedzi, aby przez 24 godziny na dobę móc uzyskać pomoc od naszej społeczności."

Idac dalej do formularza kontaktowego widzę ponownie:

ZALECANY SPOSÓB POMOCY
    Answers HQ
    Odwiedź centrum odpowiedzi, aby przez 24 godziny na dobę móc uzyskać pomoc od naszej społeczności.

Zajrzyj do Answers HQ

Wiec tak też zrobiłem trafiając tutaj.

Steam i GOG nie ma problemów z komponentami na których polegają ich produkty - jeśli gra Steam wymaga "Microsoft Visual C++ Redistributable 20XX" - biblioteki na kórych polega produkt są instalowane razem z produktem.
    Gra z GoG'a potrzebuje DOSboxa, aby się uruchomić ? Jest instalowany DoSBox od razu z wygodną konfiguracją zapewniającą działanie produktu.

Tak więc - gdzie znajdę kompletną listę zależności waszego produktu, skoro sami ich nie dostarczacie ?

Co prawda jestem nadal poważnie zdenerwowany zaistniałą sytuacją, ale uważam ,że każdy zasługuje na drugą szanse (do trzech razy sztuka).
    To jest na razie pierwsze (co prawda na 1 , ale to inna kwestia) złe doświadczenie i mogę się pogodzić ze stratą tych pieniędzy przeznaczonych na grę.

Do tej pory:

Wyłączyłem Game bar i powiązane funkcje Systemu WIndows 10,

Wyłączyłem "Optymalizacje pełnoekranowe" w trybie zgodności dla wszystkich plików wykonywalnych znajdujących się w ..\Program Files (x86)\Origin Games\Titanfall2
    Próbowałem czyszczenia Cache z \Users\USER\AppData\Local\Origin oraz \Users\USER\AppData\Roaming\Origin
    Próbowałem opcji "naprawienia gry" z funkcji klienta Origin.
    Po wszystkich opisanych powyżej zabiegach gra uruchomiła się do Głównego Menu i Intro. Po Intro i ekranie wczytywania (do momentu informacji, aby nacisnąć spację) pozostaje czarny, nieresponsywny ekran, który można zamknąć tylko poprzez użycie Alt+F4.

W trakcie tego stanu nadal pozostało 3 GB wolnej pamięci RAM (dlatego wątpię , aby był to problem związany z brakiem dostępnej pamięci operacyjnej).

Dalej opisane zabiegi nie zmieniły nic od tego stanu:

Włączenie i zwiększenie ilości pamięci podręcznej systemu operacyjnego (pagefile) (coś czego chciałbym unikać na SSD).
    Oprogramowanie antywirusowe nie ingeruje w żaden sposób w działanie gry (zweryfikowane).
    Integralność plików systemowych oraz bibliotek dostarczonych i podpisanych przez Microsoft zweryfikowana.
    Sterownik od Nvidii zaktualizowany do najnowszej wersji.

Czy posiadacie jakiś Crash Reporter lub inne narządzie diagnostyczne, który pomogłoby w zidentyfikowaniu problemu (poza DxDiag, którego output już został załączony w otwierającym poście)?

About Inne gry EA

Dołącz do innych graczy, świętując klasyczne gry EA. Jesteś wiernym fanem Dungeon Keeper lub Theme Park? Jesteś we właściwym miejscu.158 PostsLatest Activity: 14 hours ago