Forum Discussion

290593456's avatar
290593456
New Novice
6 days ago

Błąd włączania gry

Witam wszystkich,

tak jak w temacie nie mogę odpalić gry TheSims 4. Ponownie zainstalowałem grę, naprawiłem i czyściłem pamięć podręczną, ale nic nie pomaga. Dodam, że otwieram grę przez aplikację EA. Dołączam cztery różne zrzuty ekranu z wyświetlanymi błędami(na jednym z nich na chwilę gra się otworzyła do początkowego ekranu, ale nic nie dało się więcej zrobić).

Proszę o pomoc!

(CM: Thread moved from EN TS4 to PL TS4. Please post in the language of the board.)

10 Replies

• 290593456's avatar
    290593456
    New Novice
    2 days ago

Zrobiłem wszystko tak jak trzeba i dalej to samo. 

Załączam screeny. W OneDrive mi się pokazał teraz jakiś komunikat.

Myślicie, że format komputera by pomógł?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 days ago

290593456 

Niestety nie posiadam laptopa, ale w Google znalazłam taką wskazówkę:

"Chcąc sprawdzić, która karta graficzna w komputerze jest używana, wystarczy skorzystać z Wiersza poleceń. Informacji, których szukamy, dostarczy nam komenda „Ishw” lub też „lspci”. Te komendy pozwalają na wyświetlenie informacji o szynach PCI i wszystkich urządzeniach rozpoznanych przez system."

Dodatkowo - Jak przełączyć kartę graficzną w laptopie :

Windows 10 – laptop:

1. Otwórz Panel sterowania NVIDIA (dla kart NVIDIA) lub AMD Radeon Software (dla kart AMD).
    2. W sekcji Zarządzanie ustawieniami 3D (NVIDIA) lub Graphics (AMD) znajdź opcję wyboru procesora graficznego.
    3. Wybierz program, dla którego chcesz zmienić kartę graficzną.

Rozumiem, że nie posiadasz programu antywirusowego, ale każdy komputer system, w Twoim przypadku jest to system Windows 11, a w nim wbudowane rozwiązanie antywirusowe i zabezpieczające, które zapewnia kompleksową ochronę przed złośliwym oprogramowaniem, wirusami i innymi zagrożeniami.  Tym programem antywirusowym jest Microsoft Defender i w nim należy  dodać do wyjątków aplikację EA oraz grę.

Jak to zrobić:

Kliknij w „Ochronę przed wirusami i zagrożeniami”. W obszarze „Ustawienia ochrony przed wirusami i zagrożeniami” wybrać „Zarządzaj ustawieniami”. Przewinąć w dół i w sekcji „Wykluczenia” kliknąć w „Dodaj lub usuń wykluczenia”.

Więcej wskazówek na ten temat znajdziesz tutaj: 

https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/ochrona-przed-wirusami-i-zagro%C5%BCeniami-w-aplikacji-zabezpieczenia-windows-1362f4cd-d71a-b52a-0b66-c2820032b65e

• 290593456's avatar
    290593456
    New Novice
    2 days ago

Jak mam sprawdzić za pomocą której karty graficznej odpala się gra?

/edit

1. Aktualizacja sterowników do karty graficznej zintegrowanej nie pomogła.
    2. Nie mam antywirusa.
    3. Nigdy nie używałem modów więc nie mam nawet folderu "Mods"
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 days ago

Hej 290593456 

Widzę, że w laptopie masz 2 karty graficzne, jedną zintegrowaną (Intel(R) Iris(R) Xe Graphics Family), a drugą dedykowaną (NVIDIA GeForce RTX 4060). 

Karta zintegrowana to karta która jest scalona z CPU Twojego laptopa, niestety jest za słaba do włączania gier. Problem w tym, że gra może włączać się za pomocą tej karty. Sprawdź więc, czy faktycznie tak nie jest. 

Ponadto ta karta ma stare sterowniki i powinnaś je zaktualizować.

Drugim powodem problemu z grą mogą być programy antywirusowe, a nawet Defender, gdyż potrafią one wybiórczo blokować pliki gier, traktując te pliki jak wirusy.  W tej sytuacji zapoznaj się z tym tematem i w swoim programie (oraz w Defenderze) dodaj aplikację EA i pliki gry do wyjątków :

https://forums.ea.com/discussions/ea-app-technical-issues-pl/dodawanie-wyj%C4%85tk%C3%B3w-i-aktualizacja-program%C3%B3w-antywirusowych-/7473697#M1949

Trzecim powodem mogą być nieaktualne mody, które możesz mieć w grze. Jeżeli masz w niej jakieś mody to zastosuj te kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,
    Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt
    to również je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.

3. Napraw grę w aplikacji EA.

4. Włącz grę i sprawdź, czy działa, oraz czy możesz wykonać zadania.

Uwaga: to wydarzenie zostało zakończone w tym tygodniu, więc nie wiem, czy jeszcze dzisiaj będzie działać.

5. Przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki.
    https://forums.ea.com/discussions/the-sims-4-technical-issues-pl/poradnik--jak-si%C4%99-pozby%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-w-grze-i-problem%C3%B3w-z-modami-/11091536#M1863

• 290593456's avatar
    290593456
    New Novice
    3 days ago

Moja karta graficzna to RTX 4060 więc myślę, że to nie problem w karcie graficznej. Odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem nowe - nadal ten sam problem. Podsyłam swój DxDiag.

• 290593456's avatar
    290593456
    New Novice
    4 days ago

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc? Nie wiem co robić, nic nie pomaga...

• 290593456's avatar
    290593456
    New Novice
    5 days ago

Z trzy razy tak jak na pierwszym screenie włączył się na chwile ekran startowy i się zawiesiło.

Jeżeli chodzi o mody TS4 to nie korzystałem z żadnych.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 days ago

Hej 290593456 

Doślij nam zdjęcie błędu dodając je poprzez opcję Wstaw Media i daj znać czy korzystasz z modów w TS4.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,063 PostsLatest Activity: 4 hours ago