Forum Discussion

Meiren25's avatar
3 years ago
Solved

Brak romantycznych interakcji pomiędzy simami stworzonymi x czasu temu

Hej, mam problem natury następującej:
Mam kilka rodzin, które były tworzone bardzo dawno temu (powiedzmy, że do paru lat wstecz), którymi sporadycznie gram – z tego tytułu nie bardzo wiem, w którym momencie zaczęło się psuć, ale w sumie po tej aktualizacji zdarzyło się tak, że para/narzeczeństwo/małżeństwo ma maksymalnie okrojone romantyczne relacje między sobą. Mogą tylko dowiedzieć się o wzajemnych upodobaniach romantycznych i uprawiać bara-bara. Nawet jeśli chodzi o jakieś nowe relacje romantyczne to i tak nic ponad to nie mogą robić :/ Natomiast nowi simowie nie mają takich problemów i normalnie mogą rozwijać relacje romantyczne z innymi simami, również z tymi „starymi”. Wygląda trochę, jakby problem był w samych simach, które były stworzone x czasu temu…
Naprawianie gry nie pomogło, więc nie bardzo mam pomysł jak mało inwazyjnie podejść do tego problemu :/ Ktoś miał podobną sytuację lub ma pomysł co można z tym zrobić?

Przeszukałam trochę forum w poszukiwaniu podobnych przypadków:

1) naprawa gry w aplikacji EA nic nie dała

2) rozwiązanie z tematu https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Problem-z-interakcjami-romantycznymi-u-nastolatkow/m-p/12770209#M21447 też nie pomogło

Ostatni "najnowszy" save jaki mam z poprawnie działającymi interakcjami jest sprzed roku... Szczerze to trochę się działo w tym czasie i nawet nie jestem w stanie określić co mogło wywołać problem w Simsach, a niestety najnowsze rozgrywki były nadpisywane (mój błąd, choć wcześniej tworzyłam osobne zapisy w razie W), więc nie mam czym się wesprzeć, żeby znaleźć źródło problemu.

• @Meiren25 

Sprawdź dokładnie jeszcze raz wszystkie mody, czyli modyfikacje ze skryptami. Każda aktualizacja je psuje, więc po niej trzeba je wymieniać na nowe-zaktualizowane i na nowo ustawiać w grze. Dodatkowo jeżeli masz MCCC to on lubi namieszać, jeżeli nie ustawisz go odpowiednio. Ponadto aktualizacje dodawały do gry (opcje CAS) nowe ustawienia, a wtedy to gra mogła ci  namieszać  w relacjach ze starymi Simami.

Spróbuj teraz zrobić tak:

Zapisz te rodziny do Biblioteki i jak już je zapiszesz to usuń je z gry. Następnie pobierz je na nowo z Biblioteki i wtedy zobacz w CAS jakie mają powiązania rodzinne - mąż/żona,

w CAS dodaj im na nowo, a następnie sprawdź czy relacje miedzy nimi mogą się zmieniać.

Jeżeli nie będziesz mogła ustawić ich w CAS to ustawisz je modem MCCC  lub po wpisaniu kodów testingcheats true i Cas.fulleditmode (pełny CAS).

6 Replies

• @Meiren25 

Jeżeli włożyłaś do gry z powrotem mody/CC to nic dziwnego, że nie pomogło rozwiązanie z podanego przez ciebie tematu.

Teraz:

1 Wyjmij z gry cały folder Mods i nie wkładaj go z powrotem!

2. Jeszcze raz zastosuj porady z tematu: https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Problem-z-interakcjami-romantycznymi-u-nastolatkow/m-p/12770209#M21447

a także

3. Przeczytaj dokładnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki:

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

• Meiren25's avatar
    Meiren25
    3 years ago

Ale ja wyjęłam cały folder z modami, załadowałam grę i sprawdziłam czy dalej problem występuje i niestety, ale on dalej jest, niezależnie od tego czy modów nie ma czy są.

Zresztą w save'ie sprzed roku wszystko działa poprawnie, niezależnie od tego, czy mody są czy też nie, więc wydaje mi się, że kwestia nie leży w samych modach, a przynajmniej nie w tych, które mam obecnie. Być może po drodze trafił się jakiś mod, który popsuł save i zaburzył te interakcje między simami.

Dodatkowo, jeśli tworzę nowych simów to nie ma problemu, żeby takie interakcje między sobą wykonywali. Wychodzi na to, że simsy już stworzone do roku wstecz mają jakiegoś buga.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

@Meiren25 

Sprawdź dokładnie jeszcze raz wszystkie mody, czyli modyfikacje ze skryptami. Każda aktualizacja je psuje, więc po niej trzeba je wymieniać na nowe-zaktualizowane i na nowo ustawiać w grze. Dodatkowo jeżeli masz MCCC to on lubi namieszać, jeżeli nie ustawisz go odpowiednio. Ponadto aktualizacje dodawały do gry (opcje CAS) nowe ustawienia, a wtedy to gra mogła ci  namieszać  w relacjach ze starymi Simami.

Spróbuj teraz zrobić tak:

Zapisz te rodziny do Biblioteki i jak już je zapiszesz to usuń je z gry. Następnie pobierz je na nowo z Biblioteki i wtedy zobacz w CAS jakie mają powiązania rodzinne - mąż/żona,

w CAS dodaj im na nowo, a następnie sprawdź czy relacje miedzy nimi mogą się zmieniać.

Jeżeli nie będziesz mogła ustawić ich w CAS to ustawisz je modem MCCC  lub po wpisaniu kodów testingcheats true i Cas.fulleditmode (pełny CAS).

• Meiren25's avatar
    Meiren25
    3 years ago

Na szczęście jeśli chodzi o mody ze skryptami (miałam ich ogółem 4, zredukowałam do 2) czy MCCC to ich nie używam, właśnie ze względu na to, że istnieje ryzyko zepsucia się gry. Więc w tym przypadku z pewnością masz rację, że mogła to spowodować któraś aktualizacja.

Twoje rozwiązanie zadziałało, w końcu wszystko działa poprawnie 🙂

Najważniejsze przy tym rozwiązaniu to trzymać się wszystkich kroków po kolei. Zanim wejdzie się w tryb rozgrywki, trzeba w CAS zmienić relacje między simami, bo inaczej samo ściągnięcie ich na nowo z biblioteki nic nie da.

U mnie na początku w ogóle nie chciała ta metoda zadziałać. Wyciągnęłam jeszcze cały folder z modami, ale tak naprawdę dopiero po kilku próbach załapało i te interakcje na nowo powróciły. I już wtedy nawet jak wrzuciłam ponownie folder z modami i zaczęłam usuwać i dodawać rodziny to wszystko sprawnie przebiegało i te interakcje powracały.

Ale koniecznie trzeba zachować schemat ten schemat działania: zapisz w bibliotece rodzinę-usuń rodzinę-pobierz rodzinę z biblioteki-wejdź w tryb CAS i zmień relacje między simami-sprawdź w trybie rozgrywki czy interakcje są dostępne

Dziękuję pięknie za pomoc! 🙂

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

@Meiren25 

Dziękuję za odpowiedź. Bardzo się cieszę, że zadziałało 🙂

Masz rację, że ważna jest kolejność. W prawdzie napisałam po kolei, ale skrótowo, bo zawsze najpierw otwieram CAS i dopiero wtedy bezpośrednio do niego pobieram rodzinę z Biblioteki. Robię to dlatego, że zawsze dobrze jest odświeżyć rodzinę w CAS, sprawdzić jej relacje, czasem ubrać ją na nowo, lub zmienić jakieś szczegóły. Wiem też, że gdy pobiorę jakąś starą rodzinę z mojego katalogu w Galerii to muszę na nowo ustawić jej połączenia rodzinne, bo Galeria często je zrywa. Dlatego ani z Biblioteki, ani z Galerii nigdy nie pobieram rodzin bezpośrednio do gry.

Życzę ci udanej zabawy w grze!

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,326 PostsLatest Activity: 5 hours ago