Czy można mieć 2 "jakby" różne zapisy (save'y)?
- 9 months ago
Hej @Motorola8181
Możesz mieć różne "saves", ale zawsze będą to nowe zapisy rozgrywki, które będą kontynuacją tej samej wersji.
Gdy klikniesz w opcję "Nowa gra" to znikną ci wszystkie zapisy (save) z poprzedniej gry.
Dlatego gdy chcesz mieć dwie/trzy różne rozgrywki to najlepszym rozwiązaniem będzie rozpoczęcie nowej gry poprzez przywrócenie gry do stanu fabrycznego.
I można zrobić to tak, żeby nie zniknęły ci poprzednie rozgrywki:
1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "rodzina kowalskich".
2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4-rodzina kowalskich utworzy się nowy folder "The Sims 4".
3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.W ten sposób utworzy się nowy folder gry, z nową, niezależną rozgrywką, a poprzedni folder zostanie nienaruszony i w każdej chwili będziesz mogla do niego wrócić.W tym nowym folderze możesz tworzyć nową rozgrywkę, np. jakiś challenge (wyzwanie).
Pamiętaj jednak, żeby na bieżąco aktualizować wszystkie foldery The Sims 4, w których będziesz prowadzić niezależne rozgrywki.
Gdy zechcesz powrócić do starego folderu gry, lub rozpocząć całkiem nową rozgrywkę to wystarczy usunąć z niego nazwę, jaką mu nadałaś, a do nowej rozgrywki dopisać inną nazwę, od tej, którą miał poprzedni folder gry. Pamiętaj, że do folderu ostatniej rozgrywki najpierw trzeba dopisać swoją nazwę, a dopiero, gdy już zostanie on nazwany, można usuwać nazwę ze innego folderu gry.
Ja mam kilka takich folderów, gdyż każdy z nich potrzebuję do innych celów. Uważam ten sposób za najlepszy, bo gdyby któryś z zapisów nagle się zepsuł to inne pozostaną nienaruszone i nadal będę mogła w nich grac. Na bieżąco tez zapisuję moje rodziny do Galerii, a domy (jestem budowniczym i dużo buduję) trzymam w bezpiecznym miejscu w komputerze, w odpowiednio przeznaczonych dla nich folderach. W przypadku zepsucia się któreś gry/zapisu, będę mogla z powrotem pobrać je do każdej innej gry.
To część moich folderów: