Forum Discussion

Motorola8181's avatar
9 months ago
Solved

Czy można mieć 2 "jakby" różne zapisy (save'y)?

Cięzko bedzie to może wytłumaczyć, żeby jasno to opisać. Mój sposob zapisywania to zapisywanie kazdego stanu gry osobno nie na jednym zapisie, bo wiem ze na jednym zapisie jak caly czas jest zapisyw...
  • danuta720's avatar
    9 months ago

Hej @Motorola8181 

Możesz mieć różne "saves", ale zawsze będą to nowe zapisy rozgrywki, które będą kontynuacją tej samej wersji.

Gdy klikniesz w opcję "Nowa gra" to znikną ci wszystkie zapisy (save) z poprzedniej gry.

Dlatego gdy chcesz mieć dwie/trzy różne rozgrywki to najlepszym rozwiązaniem będzie rozpoczęcie nowej gry poprzez  przywrócenie gry do stanu fabrycznego.

I można zrobić to tak, żeby nie zniknęły ci poprzednie rozgrywki:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "rodzina kowalskich".
    2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4-rodzina kowalskich utworzy się nowy folder "The Sims 4".
    3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

W ten sposób utworzy się nowy folder gry, z nową, niezależną rozgrywką, a poprzedni folder zostanie nienaruszony i w każdej chwili będziesz mogla do niego wrócić.W tym nowym folderze możesz tworzyć nową rozgrywkę, np. jakiś challenge (wyzwanie).

Pamiętaj jednak, żeby na bieżąco aktualizować wszystkie foldery The Sims 4, w których będziesz prowadzić niezależne rozgrywki.

Gdy zechcesz powrócić do starego folderu gry, lub rozpocząć całkiem nową rozgrywkę to wystarczy usunąć z niego nazwę, jaką mu nadałaś, a do nowej rozgrywki dopisać inną nazwę, od tej, którą miał poprzedni folder gry. Pamiętaj, że do folderu ostatniej rozgrywki najpierw trzeba dopisać swoją nazwę, a dopiero, gdy już zostanie on nazwany, można usuwać nazwę ze innego folderu gry.

Ja mam kilka takich folderów, gdyż każdy z nich potrzebuję do innych celów. Uważam ten sposób za najlepszy, bo gdyby któryś z zapisów nagle się zepsuł to inne pozostaną nienaruszone i nadal będę mogła w nich grac. Na bieżąco tez zapisuję moje rodziny do Galerii, a domy (jestem budowniczym i dużo buduję)  trzymam w bezpiecznym miejscu w komputerze, w odpowiednio przeznaczonych dla nich folderach. W przypadku zepsucia się któreś gry/zapisu, będę mogla z powrotem pobrać je do każdej innej gry.

To część moich folderów:

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 3 days ago