Forum Discussion

kotzuzia96's avatar
kotzuzia96
Seasoned Rookie
23 days ago
Solved

Gra całkowicie nie działa

Dzień dobry,

kilka dni temu po uruchomieniu gry nie mogłam nic zrobić - gdy tylko załadowywała się moja rodzina i próbowałam na cokolwiek/kogokolwiek kliknąć, czas stawał w miejscu. Ustawały dźwięki, gra się nie ruszała, a kursor już nawet nie pokazywał imion postaci. Miałam sporo modów i CC, byłam pewna, że to z tym kłopot, więc spędziłam kilka dni na przeróżnych próbach aktualizowania ich, usuwania, dodawania z powrotem itd. Finalnie nie udało mi się dojść do tego, co wywoływało problem, więc pozbyłam się wszystkiego, to jednak nie naprawiło problemu. Zmieniło się tylko to, że teraz mimo, że postacie stoją bez ruchu a czas stoi w miejscu, to jednak słychać dźwięki, postaci niezależne się poruszają, jedna nawet chodzi. Co najlepsze gdy klikam w galerię albo w menu, a potem się wracam, to ten czas już jest inny, jakby w tym czasie minęła jakaś simowa godzina.

Mam pobraną najnowszą aktualizację (nie pomogło), próbowałam już wszystkiego innego - usunęłam dosłownie całe foldery Mods oraz Tray (żeby pozbyć się pobranych domów czy pokoi), wiele razy czyściłam wszystkie cache i usuwałam inne "śmieci", naprawiałam grę, ale wciąż nic z tego. 

Chciałam sprawdzić czy problem występuje przy innych moich rodzinach, ale okazało się, że w inne nawet nie mogę wejść, bo cofa mnie do wyboru światów przy każdej próbie. Mogę wejść tylko i wyłącznie do głównej rodziny, najnowszej, w którą grałam po raz ostatni gdy gra jeszcze działała.

Proszę o pomoc bo już kompletnie nie mam pomysłu co robić. Dodam, że gram na laptopie z systemem Windows 11 i mam wszystkie aktualizacje, a z samym urządzeniem nic się nie zadziało w czasie zepsucia gry.

• danuta720's avatar
    danuta720
    22 days ago

kotzuzia96​ 

Powodem są zepsute mody, dopóki nie usuniesz ich z folderu Mods, nadal będziesz miała błędy w grze. Niestety nie da się zrobić tego w inny sposób, jak po kilka sztuk wkładać do gry i sprawdzać, jak zachowuje się gra.  Robisz to do momentu, dopóki nie znajdziesz wszystkich zepsutych modów. Przeczytaj proszę uważnie poradnik:  Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536 

W poradniku znajdziesz wiele wskazówek, jak posegregować mody/CC, jak je sprawdzać w grze i wiele innych przydatnych porad.

6 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    23 days ago

Hej kotzuzia96​ 

Dzięki za Twój post oraz opis kroków, które masz już za sobą.  Proszę przetestuj działanie gry na nowym koncie administratora, w kilku opcjach:

• uruchom grę na czysto (bez przenoszenia wcześniejszych zapisów/ modów) - działa/ nie działa
    • uruchom grę kopiując z wcześniejszego konta jedynie folder Saves (na nowym koncie admina zastąp nim istniejący tu Save) - jeśli nie działa sprawdź jeszcze czy możesz przywrócić wcześniejszą wersję zapisu

Ważne: Upewnij się, że uruchamiasz grę bez żadnych modów, nawet tych „czystych”, do czasu pełnego testu.

• kotzuzia96's avatar
    kotzuzia96
    Seasoned Rookie
    22 days ago

Dzięki za odpowiedź :) na nowym koncie administratora gra uruchomiła się prawidłowo na czysto, bez niczego. Później uruchomiłam grę po skopiowaniu folderu saves i moja główna rodzina, w którą grałam jako ostatnią i która jako jedyna odpalała się na moim standardowym koncie, nie działała. Postanowiłam jednak przetestować też inne rodziny, tzn. z innych zapisów i one działają....
    Jak więc rozumiem to ten właśnie zapis gry jest zepsuty i to zapewne przez niego nie mogę grać też w inne? Tylko dlaczego w takim razie na nowym koncie inne rodziny mimo tego działają? Jak mogę to teraz naprawić?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    22 days ago

kotzuzia96​

Wypróbuj tych kroków:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4-stara gra utworzy się nowy folder "The Sims 4".
    3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Następnie:

1. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je (zamień z tymi samymi plikami) do nowego folderu gry:

• Tray
    • - saves
    • -TrayDeletedItems

3. Włącz grę i sprawdź tę część rozgrywki.

Jeżeli będzie wszystko w porządku to najpierw przeczytaj poradnik, a następnie do folderu Mods w nowej grze przekładaj po kilka sztuk  mody/obiekty CC i sprawdzaj, jak zachowują się w grze. Rób to do momentu, dopóki nie wykluczysz z gry wszystkich zepsutych modów. Jeżeli wszystkie mody/CC będą aktualne i gra prawidłowo będzie działać to z Dokumentów będziesz mogla usunąć The Sims 4-stara gra.

• kotzuzia96's avatar
    kotzuzia96
    Seasoned Rookie
    22 days ago

Wszystko działało tylko w pierwszym kroku, po przeniesieniu folderu saves i Tray znowu jest dokładnie tak, jak w starej grze. Mogę grać tylko tą główną rodziną (grać to za dużo powiedziane, bo nie da się nią grać, po prostu jako jedyna się włącza), którą grałam przed zepsuciem się gry - przy innych wyrzuca mnie do światów lub całkowicie wywala z gry. 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    22 days ago

kotzuzia96​ 

Powodem są zepsute mody, dopóki nie usuniesz ich z folderu Mods, nadal będziesz miała błędy w grze. Niestety nie da się zrobić tego w inny sposób, jak po kilka sztuk wkładać do gry i sprawdzać, jak zachowuje się gra.  Robisz to do momentu, dopóki nie znajdziesz wszystkich zepsutych modów. Przeczytaj proszę uważnie poradnik:  Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536 

W poradniku znajdziesz wiele wskazówek, jak posegregować mody/CC, jak je sprawdzać w grze i wiele innych przydatnych porad.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 4 hours ago
7,611 Posts