Forum Discussion
Ten komunikat oznacza, że nadal masz w grze zepsute pliki z niestandardową zawartością.
Po aktualizacji gry, wszystkie mody i wiele plików CC przestało działać. Nie działają zwłaszcza te, które dotyczą CAS, gdyż tam nastąpiła znaczna część aktualizacji.
- Jeśli używasz rzęs CC, zdejmij je. Wygląda na to, że kolidują z czymś innym. Aktualizacja z 17 marca przebudowa la CAS, zaktualizowała próbki/kolory niektórych, tam znajdujących się obiektów, oraz poprawiła oczy i powieki Simow. Oznacza to, ze wiele niestandardowych obiektów z CAS mogło ulec uszkodzeniu. Ponadto ta aktualizacja przebudowała niektóre obiekty w trybie "buduj/up, co może oznaczać, że niektóre obiekty CC z tego trybu także mogły ulec uszkodzeniu (choć nie przypuszczam, że tak się stało).
- Spróbuj usunąć plik resource.cfg z folderu mods, a następnie ponownie uruchomić aplikację EA i grę. Zostanie utworzony nowy plik. Jeżeli to nie pomoże to zastosuj wskazówki poniżej.
Pamiętaj, że wszystkie mody znajdujące się w grze wpływają na całą rozgrywkę. Dotyczy to także obiektów CAS/tryb budowy, gdyż funkcjonują one w połączeniu z Simem (także NPC). Niestety jedyna metoda na znalezienie wadliwej treści niestandardowej to metoda 50/50. Oznacza to:
- wyjęcie z gry całego folderu Mods;
- podzielenie plików CC na małe grupy - po kilka/kilkanaście sztuk;
- włączenie gry i po wejściu do niej - wyjdziesz z niej bez zapisywania. W ten sposób utworzy się nowy folder Mods z nowym plikiem resource.cfg
- następnie w folderze Mods umieszczasz pierwszą, podzieloną grupkę CC i sprawdzasz grę. Jeżeli po włączeniu gry pokaże się komunikat wyżej, lub w grze wystąpią błędy - tę grupkę dzielisz na mniejsze porcje i nimi sprawdzasz grę. Robisz to do momentu, dopóki nie znajdziesz winowajców.
- to samo robisz z pozostałymi grupkami CC.
Zapoznaj się proszę, z poradnikiem, który pomaga rozwiązywać problemy z grą.
Pamiętaj też, że moderzy dopiero rozpoczynają pracę nad sprawdzeniem swoich modów/CC i ewentualną ich aktualizacją. To może potrwać od kilku dni do kilku tygodni. Dlatego warto zaglądać na ich oryginalne strony, czytać opisy oraz sprawdzać daty aktualizacji i numery zaktualizowanych plików.
Właśnie próbowałam metody 50/50 jednak w pewnym momencie CC które już byłam pewna, że mi działały dosłownie przestały. Mam wrażenie jakby to było jakieś losowanie czy Simsy mi się odpalą czy nie.
- danuta7204 hours agoHero+
Właśnie te CC, które przestały działać, są zepsute i powinnaś jak najszybciej pozbyć się ich z gry. To nie jest losowe, te zepsute CC blokują grę.