Gra się zawiesza, nie reaguje, nie działa
Ostatnio mam ogromny problem z grą. Tuż po uruchomieniu gra zacina się - czas na zegarku stoi w miejscu, ale np. zmienia się w tle pora dnia. Nic nie można kliknąć. Nie można wyjść do menu głównego, wyjść z gry lub zrobić cokolwiek innego - jedyną opcją zamknięcia gry jest zrobienie tego poprzez menedżer zadań Windows, bo gra nie reaguje. Próbowałam już naprawiać grę, ale nic nie pomaga. Problem trwa już kilka dni i powoli brak mi pomysłu, jak przywrócić grę do starego porządku...
@oliwkap01
Ten błąd może być spowodowany albo przez nieaktualne mody czy CC albo przez błąd w folderze gry., lub - najbardzo prawdopodobne - przegrzewanie się karty graficznej (uszkodzone chlodzenie karty?) , nieaktualne sterowniki kartyNajpierw sprawdź samą grę
1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
Ścieżka do tego folderu w Win10
Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co się otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Użytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
2.Nastepnie napraw grę jak opisano poniżej w zależności od tego na jakiej platformie jesteś
*EA ap Kolekcja - Na okładce The Sims4 kliknij 3 kropki I wybierz opcje "Napraw"
* Jednak jesli gre kupiłaś na Steamie I uruchamiasz ją nadal ze Steamu naprawiasz ją na Steamie. Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.."
*Jeśli nadal uzywasz Origin
Moja Biblioteka gier – prawym myszy na okładkę gry – opcja Napraw
Musisz poczekać aż ta aplikacja sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
3. Włącz grę aby utworzył się nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
Zacznij nową grę byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te błędy
4. Jeśli błąd znikł wyjdź z gry i usuń z nowo powstałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jeśli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
6. Jeśli miałaś jakieś mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być może błąd ten wywołał jakiś nieaktualny mod czy CC . Będziesz na 100% potrzebowała ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
7.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jeśli miałaś jakieś obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mógł się zbugować.
Jesli używasz modów i CC przeczytaj ten poradnik
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p...UWAGA
Jesli reset folderu gry nie pomoze zrób DXDiag swojego komputera i załącz go tutaj do postu (dotyczy tylko PC z Windowsem)
https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956