Forum Discussion

kosmitka214's avatar
4 years ago

Kolejna porcja problemów z grą the sims 4

Witam od jakiegoś czasu zmagam się z koleją porcja uciążliwych problemów pojawiających się w grze the sims 4 dokładnie gdy podjęłam karierę lekarza to sim podczas operacji przemieszcza się z Komory na simki nogi która jest lekarzem a ta natomiast staje z rozłożonymi rękoma na boki ponadto chociaz simka wykona kompleks badań simom to nie zawsze jest w stanie zdiagnozować dolegliwość simsa prócz tego wciąż simsy przeskakują mi z miejsca na miejsce a w dodatku niekiedy zacina mi się kolejka działam przez co sim nic nie robi do puki nie wciśniemy czegoś innego lub nie zresutemy sima pozatym jest problem z tym że mój sim zakończył studia był po odbiór dyplomu który otrzymał jednak w zakładce kariera wciąż jest napisane że studia jakby nie były zakończone co zrobić by pozbyć. Się tych błędów do tego dochodzi błąd wczytywania gdy włączam grę to niby mi się włącza jednak po jakimś czasie nie przesowa się pasek wczytywania i tam puki nie zresetuje gry wtedy jakoś udaje się wejść w tą grę a tak można czekac godzinami na wczytanie zapisu czy ktoś zna rozwiązanie tych problemów?? Jeszcze muszę dodać że gdy wysyłam sima na spacer z psem to zwierzak mi się też stałe teleportuje raz jest z simem a raz z drugiej strony miasta i za chwilę przeskakuje spowrotem a gdy mam włączona opcje prowadzenia na smyczy i spacer to gdy sim każe załatwić potrzebę to zwierzak powoli idzie i nic po za tym muszę wyłączyć smycz i spacer wtedy kazać zrobić potrzebę to dopiero zwierzak pokręci się chwilę i wtedy robi swoje 

5 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@kosmitka214

1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te bledy
    4. Jesli wiekszość błędów zniknęła ( część błędów to bugi gry których nie da się usunąć) wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry. (Uwaga zbyt duza ilość obiektów w bibliotece spowoduje dlugie wczytywanie się gry - usuń wszystkie parcele i simy Maxisa ktore ci Origin wrzuci do biblioteki! )
    6. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być moze część blędów wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    7.Włącz grę i sprawdź czy błędy zniknęły .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.

Jeśli grasz bardzo długo w jednym zapisie to gra bedzie sie bugować w tym duzo szybciej jeśli zapisujesz zawsze grę opcją Zapisz która nadpisuje nowy sejf na starym . Probuj co jakis czas zapisywać grę opcją Zapisz jako... Usuwaj zapisane tą opcją stare sejfy juz ci niepotrzebne klkając znazek X w prawym gornym rogu obrazka z rodziną.

Gra bedzie sie bugować gdy grając bardzo dlugo w jednym zapisie masz zbyt wielu znajomych w panelu zwiazków simów - ponieważ gra tego nie czyśc i- staraj sie ograniczac ilość znajomości. Tak samo będzie ci bugować grę zbyt wiele granych rodzin w jednym zapisie Praktycznie najlepiej jest gdy dzieci dorosną i chcesz nimi dalej grać zapisąć je do biblioteki i zacząć z nimi nową gre.
    Te wskazowki co wyzej są ważne gdy twoj komputer ma co najwyzej 8 GB RAM pamieci operacyjnej,a przy ilości pamieci 4 GB gra staje sie zbugowana bardzo szybko., bo komputer przydziela grze zbyt mała ilość pamieci. Ilość 16 GB RAM praktycznie nie dopudzcza kreowania sie bugów i jedyne co masz to raportowane bugi gry ktore wynikly z błedów programistów, twórców danego dodatku.
    Jeśli masz lapka to mozesz odwiedzić jakis sewis komputerowy aby ci sprawdzili czy mozna mu dolozyc kostki pamieci RAM, ktore ceną nie zabijają. Wiele nowszych laptopow ma puste sloty przewidziane na takie dokladanie kostek pamięci.

• Dziękuje za odpowiedz ale ja gram już od jakiegoś czasu na konsoli i nie korzystam tam z aplikacji origin poza tym modów również nie używam co najwyżej dużo korzystam z kodów i często nadpisuje grę po za tym często zaopatrzam się w nowe dodatki ponieważ od jakiegoś czasu przeszłam na konsolę i chciałam tam mieć jak najwięcej dodatków żeby zawsze mieć coś ciekawego w tej grze 

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@kosmitka214

Aby wyczyścić cache gry na konsoli należy ją odłaczyć od zasilania prądem na 5 minut i nastepnie włączyć ponownie. To taka podstawowa porada dla graczy na konsoli
    Oprócz tego masz tu dodatkowy poradnik dla graczy na konsoli - niestety po angielsku. Pod kazdym problemem jest zalaczony spoiler wyjasniający jak sobie z nim radzić,
    https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-Consoles/Read-First-Sims-4-Console-Troubleshooting-Guide/m-p/10191549#M13343

• Zrobiłam tak jak i radziłeś i większość błędów zniknęła jak na razie jest dużo lepiej ale kiedy wysłałam sima z psem na spacer to ten się znów teleportował więc ten problem nadal został pozatym też jest nadal problem ze gdy sim korzysta z komputera to nie patrzy na monitor tylko się patrzy gdzieś na ścianę czyli po prostu w * też nie wiem jak tego błędu się pozbyć 

Problem z przeskakującym pacjentem i stojąca w miejscu maszyna również nadal się pojawia 

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@kosmitka214

Teleport psa
    to jest dawno zgloszony bug wciąż nie rowiązany i EA wciaz prosi o sejfy .
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-CD-Walking-dog-cause-random-teleportation/m-p/7972782#M94192
    Jeden z graczy zauwazyl ze ten bug sie zdarza gdy uzywasz wiecej niz jedno polecenie (ustawisz kolejke poleceń dla sima podczas spaceru z psem, a nie wydajesz po jednym poleceniu na bieząco) jednak inny gracz twierdzi , ze u niego w grze z kolei wystarczy aby sim wydał psu jakiekolwiek polecenie podczas spaceru aby ten pies natychmiast sie teleportował na bezpieczna odleglość od właściciela.

Szpital - zdaje sie ze dawny bug powrocił - moze spróbuj nie uzywać kolejki zadań podczas operacji ( zdaje sie ze te bledy z teleportami zdarzają sie gdy dany sim ma ustawioną kolejke zadań) 

https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/FIXED-GTW-Doctor-Patient-Leaves-Surgery-Table-Mid-Surgery/m-p/7956061#M92042

Co do patrzenia na monitor komputera - czy tak sie dzieje ze wszystkimi modelami komputera? Przyznam sie ze moj sim też bardzo czesto nie patrzy na ekran tylko w dal i pisze na oslep a poneważ nie ma to najmniejszego wplywu na rozgrywkę, to zakładam ze to jest po prostu niedopracowana animacja - w koncu to nie film z realu z aktorami tylko gra która ma czasem niedopracowane do perfekcji animacje pikseli. (Simy to elektroniczne piksele, a my czasem zapominamy czym one tak naprawdę są i chcemy aby te piksele były tak perfekt w zachowaniach jak ludzie do najdrobniejszego szczegolu - no niby powinny przy perfekt zrobionej grze ale zadna gra - symulacja realu - do tej pory perfekt nie jest) . Moze Sims 5 juz bedzie perfekt?

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,153 PostsLatest Activity: 4 hours ago