Forum Discussion
To jest znany bug gry.
Znika jakiś obiekt źle umieszczony przez EA w danym świecie - kamień, roślina, czy nawet mebel w domku EA a ty dostajesz takie info. Zupełnie się tym nie przejmuj 🙂
Tak, to był błąd bug gry, ale został on naprawiony w ostatniej aktualizacji, więc nie powinien się już pojawiać.
Z obiektów EA jedynie meble modułowe mogą znikać, gdyż nadal występuje pewien błąd i jest on związany ze specjalnymi slotami ("magnesami"), które przyciągają do siebie te meble. Meblami modułowymi w grze są wszystkie blaty kuchenne/wyspy kuchenne, części kanap oraz szafki (ubraniowe i biblioteczne) z pakietu "Wystrój Marzeń", szafki biblioteczne z najnowszego zestawu " Kącik czytelniczy".
Pozostałe obiekty z reszty dodatków, takie jak przedmioty dekoracyjne, meble, czy nawet schody mogą zniknąć z domu, gdy zostały one źle umieszczone za pomocą kodu bb.moveobjects.
Najczęściej jednak znikają z domu źle umieszczone meble CC oraz przedmioty dekoracyjne, czy części konstrukcji CC. Część z nich ładuje się do inwentarza rodziny, więc warto tam zaglądać, gdy dostajesz taki komunikat.
Dzieje się tak dlatego, że sloty tych obiektów zostały na siebie nałożone na tej samej siatce w pomieszczeniu i na siatce mebla. Przy czym zależy to także od właściwości obiektu, jedne mają większą "przyczepność", inne mniejszą. Na przykład blatów kuchennych nie wolno nakładać na siebie, gdyż zostały specjalnie skonstruowane i posiadają wbudowany "magnes", dzięki którym przylegają do siebie.
W przypadku obiektów CC trzeba szczególnie uważać, gdyż każdy twórca CC inaczej "układa" siatkę (sloty) na przedmiocie. Czasem jest to inne miejsce na przedmiocie, a czasem inna wielkość siatki.
Następnym ważnym czynnikiem jest to, że jedne meble twórców CC mają cieńsze: ramy (np. łóżek, sof, kanap), nogi mebli, poręcze meblo, etc., a inne grubsze. Jedne sloty pojedyncze są malutkie, a inne są bardzo duże. Można to zaobserwować w trybie budowy, gdy włączysz siatkę - klawisz "G". Gdy na tej same powierzchni połączysz (nałożysz na siebie) 2 obiekty CC o różnych grubościach to jeden z nich może odpaść z domu. Dodatkowo gra jest tak skonstruowana, że może pociągnąć za sobą lawinę i w innej części domu automatycznie mogą odpaść inne obiekty.
Następnym powodem usuwania obiektów CC mogą być także nieaktualne CC. Wtedy bezwzględnie trzeba je usunąć z gry - czyt. poradnik: https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863
Trzeba tez uważać, żeby przy domu, lub obok niego, pod nim, nie umieszczać zewnętrznych obiektów takich jak kamienie, inne obiekty dekoracyjne, w tym obiekty z Debug-a, gdyż mogą one nachodzić na siatkę podłogi w pomieszczeniu wyżej, a tym samym spowodują, że mebel/urządzenie, stojący na tej siatce zniknie z domu, lub zostanie zablokowany przez kamień.
Jeżeli więc używasz kodu bb.moveobjects podczas budowy/dekoracji domu to warto poznać właściwości mebli, zobaczyć, jak wyglądają ich sloty (siatki) w grze i co można, a co nie, ze sobą łączyć. Jeden obiekt może mieć w sobie jeden, dwa, lub więcej slotów, wtedy zajmuje odpowiednio tyle samo miejsca na siatce pomieszczenia (blaty, podłogi, ściany).
Gra zapamiętuje błędy, więc nawet, gdy naprawisz soje błędy budowlane nadal może pojawiać się komunikat.
W takiej sytuacji możesz spróbować przenieść swoje zapisy do nowego folderu gry w ten sposób:
1. W katalogu Dokumenty>Electronic Arts>The Sims 4 - dopisz jakąś nazwę, np. The Sims 4-stara gra
2. Włącz grę - utworzy się nowy folder The Sims 4
3. Wejdź do tej gry (przez CAS), wybierz jakiegoś Sima i umieść go w jakimkolwiek domu EA.
4. Gdy będziesz w CAS, zmień sobie ustawienia gry na własne.
5. Zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z gry.
6. Ze starej gry skopiuj na pulpit komputera:
- folder Tray
- folder Mods
- folder saves,
a następnie zamień je z tymi samymi folderami w nowej grze. Wtedy komunikat o błędach powinien zniknąć.
- Hercia3 years agoSeasoned Newcomer
Chciałabym się jeszcze upewnić, czy dobrze rozumiem i dopytać o jedną rzecz...
Nie korzystam z żadnych CC, nie posiadam też rozszerzeń "Wystrój marzeń" i "Kącik czytelniczy", w których są te meble modułowe. Ale mimo wszystko przedmioty z innych dodatków i podstawki też mogą powodować ten błąd, bo np. umieściłam za dużo obiektów na jeden kratce przy użyciu bb.moveobjects, tak? Tak w skrócie musiałabym po prostu bardziej uważać z ilością tych obiektów, które tak stawiam?
Jeśli chcę pozbyć się tego komunikatu musiałabym przebudować sobie te wszystkie domy na tym zapisie... Więc ten błąd jest raczej tak jakby "przypisany" do konkretnego zapisu, na którym są te budowle? Gdybym zaczęła grę na nowym zapisie korzystając z domów od EA lub budując własne, tym razem stosując się do Twoich wskazówek, wszystko powinno działać poprawnie? Czy mimo wszystko bezpieczniej byłoby stworzyć najpierw nowy folder gry, a dopiero później tworzyć nowe zapisy?
- danuta7203 years agoHero+
Dokładnie tak. Może zdarzyć się, że nałożone na siebie obiekty odpadną z domu, po ponownym umieszczeniu go na innej działce, po eksmisji Sima, po ponownym włączeniu gry.
Najczęściej jednak dzieje się to po aktualizacjach gry, które nanoszą jakieś poprawki, mogą to być poprawki terenu, slotów obiektów lub inne.
Myślę też, że zależy to od rodzaju obiektu i wielkości jego slotów, ale trudno ocenić, jakie obiekty bardziej narażone są na odpadnięcie, a jakie mniej.
Jedna z poprzednich aktualizacji spowodowała bug z komunikatem, ale myślę, że dodała też jakieś drobne poprawki niektórych obiektów. Twórcy gry często poprawiają jakość obiektów z podstawy gry, dodając im nowe kolory, ale także poprawiają ich jakość oraz grafikę gry.
Na pewno jednak nie musisz przebudowywać niczego, myślę, że wystarczy przenieść te foldery, które wymieniłam w poprzednim poście, do nowo utworzonego folderu gry. Wtedy ten błąd - komunikat, powinien zniknąć.
Gdyby jednak komunikat o brakujących obiektach nie zniknął, zapisz te domy do Biblioteki gry (Galeria) i potem pobierz je z Biblioteki i ustaw je w nowym folderze gry. Wtedy przekonasz się, czy coś nie zniknęło z jakiegoś domu.
Zawsze, gdy będziesz pobierać z Biblioteki dom na działkę, trzeba mieć na parceli jakiegoś Sima, gdyż jeżeli znikną jakieś obiekty, wtedy niektóre z nich mogą znaleźć się w wyposażeniu rodziny.
Poniżej przykład na zdjęciach, jak wygląda umieszczenie kilku obiektów na jednej kratce. Zaznaczyłam, jak nakładają się sloty:
Na zdjęciach widać, jak nakładają się na siebie siatki (sloty) poszczególnych obiektów, widać także jak wszystkie razem "przyczepione" są do jednej siatki blatu. Dlatego lepiej uważać na ilość obiektów na jednej powierzchni, nieważne, czy będzie to podłoga, ściana, czy blat stołu, kuchenny, inny, czy jakaś półka.
- Hercia3 years agoSeasoned Newcomer
Czy może być jeszcze jakiś powód pojawiania się takiego komunikatu? Niestety te metody nie pomogły.
Przez chwilę myślałam, że faktycznie wszystko jest w porządku, ale wczoraj wieczorem znów pojawił się ten komunikat. Ponadto było to na nowym zapisie, na którym nie postawiłam żadnego budynku, dodałam jedynie parę potrzebnych mi obiektów w domu od EA trzymając się Twoich wskazówek. Po pojawieniu się komunikatu zajrzałam do wyposażenia rodziny - nic co wcześniej znajdowało się w domu nie pojawiło się w tym wyposażeniu, nic też całkowicie mi z tego domu nie zniknęło. Jak dla mnie to trochę wygląda tak, jakby komunikat pojawiał się bez większego powodu, bo jednak wszystkie obiekty z domu zostają na swoim miejscu.
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Community Highlights
Recent Discussions
- 3 hours ago
- 4 hours ago
- 2 days ago
- 3 days ago