Forum Discussion

kasandra10a's avatar
kasandra10a
Seasoned Novice
1 year ago
Solved

Modyfikacje nie działają

Od 3 lat gram w The Sims 4 z modyfikacjami różnego rodzaju, z różnych stron. 2 miesiące temu wyskoczył mi komunikat, że modyfikacje są wyłączone (napisane jest, że któryś z modów jest uszkodzony i przez to zostały wyłączone). Gdy usunęłam wszystkie mody i zostawiłam tylko 1 z nich, dalej taki komunikat wyskakiwał. Teraz nie mogę grać z żadnymi modami, nawet jeśli jestem pewna, że są one bezpieczne i działające. Próbowałam nawet reinstalowywać grę i nic. Czy ktoś wie co mogę z tym zrobić?? Nie chcę grać bez modów...

• danuta720's avatar
    danuta720
    1 year ago

@kasandra10a 

Spróbuj tych wskazówek:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".

2. Włącz grę w aplikacji EA - nad folderem The Sims 4-stara gra utworzy się nowy folder "The Sims 4".

3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

4. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę oraz zaznacz na nowo w opcjach gry zakładki związane z modami.

5. Zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej. Zrób to, gdy będziesz na jakiejś działce, a nie w otoczeniu.

Następnie:

1. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je (zamień z tymi samymi plikami) do nowego folderu gry:

- Tray
    - saves

2. Włącz grę w aplikacji EA i sprawdź, czy zakładki dotyczące modów w opcjach gry nadal są zaznaczone.

3. Do nowo utworzonego folderu Mod przekładaj małymi partiami - po kilka sztuk (nie więcej) mody/CC i sprawdzaj grę. Rób to dopóki nie znajdziesz wszystkich zepsutych modów/CC.

Moja rada - najpierw sprawdź, czy na pewno pobrałaś zaktualizowane mody/CC.

Mody/CC sprawdzisz tylko na oryginalnych stronach ich twórców, tam patrz na ich numery wersji i ewentualnie daty ich aktualizacji.

7 Replies

• kasandra10a's avatar
    kasandra10a
    Seasoned Novice
    1 year ago

próbowałam już dawno i nie działa. Chyba, że coś źle zrozumiałam.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    1 year ago

@kasandra10a  to może jeszcze raz zastosuj te kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

3. Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt

to także je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.

4. Napraw grę w aplikacji EA.

5. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę oraz  zaznacz na nowo w opcjach gry zakładki związane z modami.

Przeczytaj bardzo uważnie poradnik Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami , a następnie do nowo utworzonego w grze folderu Mods przekładaj po kilka sztuk (nie więcej!)  mody/CC i sprawdzaj grę. Rób to dopóki nie znajdziesz wszystkich zepsutych modów/CC.

• kasandra10a's avatar
    kasandra10a
    Seasoned Novice
    1 year ago

nie dziala, niestety. Nie mam pojecia o co moze chodzic.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    1 year ago

@kasandra10a 

Spróbuj tych wskazówek:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".

2. Włącz grę w aplikacji EA - nad folderem The Sims 4-stara gra utworzy się nowy folder "The Sims 4".

3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

4. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę oraz zaznacz na nowo w opcjach gry zakładki związane z modami.

5. Zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej. Zrób to, gdy będziesz na jakiejś działce, a nie w otoczeniu.

Następnie:

1. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je (zamień z tymi samymi plikami) do nowego folderu gry:

- Tray
    - saves

2. Włącz grę w aplikacji EA i sprawdź, czy zakładki dotyczące modów w opcjach gry nadal są zaznaczone.

3. Do nowo utworzonego folderu Mod przekładaj małymi partiami - po kilka sztuk (nie więcej) mody/CC i sprawdzaj grę. Rób to dopóki nie znajdziesz wszystkich zepsutych modów/CC.

Moja rada - najpierw sprawdź, czy na pewno pobrałaś zaktualizowane mody/CC.

Mody/CC sprawdzisz tylko na oryginalnych stronach ich twórców, tam patrz na ich numery wersji i ewentualnie daty ich aktualizacji.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 7 hours ago
7,570 Posts