Forum Discussion

marekzb's avatar
marekzb
Seasoned Hotshot
3 years ago
Solved

Niewidoczne domy na mapach światów

Dzień doby! Niektóre domy z galerii są niewidoczne na papach światów (niektóre są widoczne) widać tylko działkę i plumbob, tzn że jest zamieszkała. Dopiero jak się klika na działkę wchodzi do rodziny to widać dom. Dlaczego tak się dzieje? Może ktoś wie? Co trzeba zrobić, żeby wszystkie domy na mapie były widoczne?

• Naprawiłem wszystkie domy niewidoczne na mapie świata. Jak się to robi? Klikam w działkę, na której nic nie ma tylko plumbot i następnie w pojawiający się po prawej stronie na dole Edytuj. Jak się pojawi ta działka z lotu ptaka, patrzę na nią i wychodzę ponownie na mapę świata. Dom już jest widoczny.

Problem uważam za rozwiązany. Bardzo dziękuję @kreatora @danuta720  🙂

5 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@marekzb

Tez to mam. Po pewnym czasie domy zaczynają być jednak widoczne na mapie świata. Wygląda to tak jakby zmiany w grafice na mapie świata zapisywały sie z oporem i znacznym opóźnieniem. Ale ponieważ nie wpływa to w najmniejszym stopniu na rozgrywkę, ze na mapie mam plumbot zamiast domu przez pewien czas, nie jest to dla mnie jakiś poważny błąd i szkoda mi czasu na przejmowanie się tym.

Przez pewien czas zapisywanie gry  z widoku miasta usuwało natychmiast ten błąd ale ostatnio wpadło mi w oko  gdzieś ostrzeżenie aby posiadacze MCC nie zapisywali gry z widoku miasta bo to może plunąć błędem.  Nie wiem czy ostrzeżenie jest aktualne nadal, ale wole nie ryzykować.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

@kreatora 

Było takie ostrzeżenie, jednak nie zauważyłam nigdy żadnych błędów, gdy zapisuję grę z widoku świata. A zawsze tak zapisuję grę, ale też zawsze zapisuję ją podwójnie, najpierw z trybu budowy (lub życia), a potem wychodzę do widoku świata i zapisuję ją po raz drugi (i oczywiście zawsze według opcji "zapisz jako").

@marekzb

Gdy postawisz dom na działce w trybie budowy i nie wyjdziesz do widoku świata, żeby ją zapisać, to nie będzie on widoczny na mapie świata, chyba, że po wyjściu z trybu budowy tej parceli przeniesiesz się na inną (wtedy musisz wejść na chwilę do widoku świata), gdzie będziesz grał i potem zapiszesz grę. Wtedy automatycznie i ten dom powinien pojawić się w widoku świata, gdy ponownie włączysz grę.

Przy okazji, możesz także pobierać domy z nowej platformy Curse Forge. Jest to platforma autoryzowana przez EA/Maxis i na niej znajdziesz wiele ciekawych domów, w tym domów z CC (a także wielu najlepszych budowlańców z Galerii i innych serwisów, youtuberów, etc...) :

https://www.curseforge.com/sims4/rooms-lots?filter-sort=5

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

@danuta720 

Dzięki za odpowiedź. Przyznam, że nigdy nie próbowałem zapisywać gry z mapy świata tylko zawsze z poziomu wnętrza domu. Sprawdzę to dzisiaj.

Aktualnie moja gra  jest wyczyszczona i po aktualizacjach modów hula bezbłędnie oprócz takich drobiazgów jak te domy (tylko niektóre, bo niektóre się zapisują i myślałem, że problem tkwi w samych domach). Próbowałem je ustawiać bezpośrednio na mapie świata, ale nie wszystkie się dało.

Dzięki @danuta720 za radę z tym Curse Forge. Nawet nie wiedziałem, że i domy tam są, bo rzadko do niej zaglądam. Jest bardzo nieczytelna w przeciwieństwie do TSR, gdzie zaglądam codziennie.

Pozdrawiam 🙂

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

Naprawiłem wszystkie domy niewidoczne na mapie świata. Jak się to robi? Klikam w działkę, na której nic nie ma tylko plumbot i następnie w pojawiający się po prawej stronie na dole Edytuj. Jak się pojawi ta działka z lotu ptaka, patrzę na nią i wychodzę ponownie na mapę świata. Dom już jest widoczny.

Problem uważam za rozwiązany. Bardzo dziękuję @kreatora @danuta720  🙂

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

@marekzb 

Cieszę się, że udało ci się naprawić problem. 🥳

Nie był to jednak żaden błąd. Od początku istnienia gry domy pokazywały na mapie świata się dopiero wtedy , gdy wyszedłeś z tej działki do widoku świata, o czym napisałam wyżej 😉 :

"Gdy postawisz dom na działce w trybie budowy i nie wyjdziesz do widoku świata, żeby ją zapisać, to nie będzie on widoczny na mapie świata, chyba, że po wyjściu z trybu budowy tej parceli przeniesiesz się na inną (wtedy musisz wejść na chwilę do widoku świata), gdzie będziesz grał i potem zapiszesz grę. ".

PS. Edycja działki to właśnie jest wejście w tryb budowy. W tym trybie możesz także dodawać  do edytowanego domu kolejne meble, lub inne przedmioty, wyburzyć dom i na pustej już działce zbudować własny dom, etc..

Miłego grania! 🙂

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,324 PostsLatest Activity: 5 days ago