Forum Discussion

Urszulad's avatar
6 years ago

problem z automatycznym starzeniem się i znikającą rodziną

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Mam problem ze znikaniem rodzin z moich światów, gdy nacisnę graj. Dopiero po naciśnięciu wczytaj mogę je odnaleźć i odzyskuje zapis. Dwie jakoś udało mi się połączyć, ale nie wiem, jak to zrobiłam i nie potrafię dodać reszty ( rodzin jest 4). Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu, a generuje nowy, bo gdy gram rodzinką w mieście Glimmerbrook, to rodzina z Wierzbowej Zatoczki mi się starzeje, przegapiam święta, pory roku itd... Z góry zaznaczam, że mam wyłączone automatyczne starzenie się simów w opcjach i dawałam już napraw grę, aktualizowałam itp. Bardzo proszę o pomoc, z góry dodam, że nie jestem obeznana bardzo w tej grze, więc proszę o dokładne wyjaśnienie, co powinnam zrobić. Z góry dziękuję i jestem wdzięczna, bo bez tego gra nie ma sensu.

3 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago

@Urszulad

Co do "znikajacej rodiziny'. Przycisk GRAJ jest tylko na Origin i po wciscnieciu jego automatycznie przenosi cie do Menu Gry gdzie masz tylko dwie opcje "Nowa gra" i 'Wczytaj grę"
    Nowa gra jak sama nazwa wskazuje to gra zupelnie nowa która zaczynasz od poczatku jakąś rodziną i będzie w tej grze tylko ta jedna rodzina ktora w tej nowej grze osiedliłaś.
    Przycisk Wczytaj grę przenosi cie do zapisu zapisanej i granej gry.
    Prawdodopodobnie probowalas dodawać rodziny do gry wchodzac do CASu ( CAS to panel tam gdzie sie tworzy rodzine) a potem naciskalś przycisk - literke V aby to zatwiedzić. Tym samym zaczynalaś nowa gre w pustym swiecie.
    Aby dodać nowa rodzine do istniejacego zapisu musisz to robic bedac w tej grze.

Jak to zrobić:
    Na mapie swiata zanim klikniesz swoja istniejacą rodzine wybierz sobie jakaś nie zamieszkała działke - wartosc tej działki nie moze przekraczac 20 tysiecy dolarów, . Po klinnieciu na ta działke bedziesz miala trzy opcje - obrazki w prawym dolnym rogu ekranu, narzedzia - jak w to klikniesz bedziesz mogla cos na tej dzialce budowac , samochód - jak w to klikniesz bedziesz mgla tam przeprowadzic juz istniejaca w grze rodzine oraz ostatnia opcje po prawej - ludzik ze strzalka. Wybierz ludzika ze strzalką 'opcja "stworz nową rodzine" aby ją tu osiedlić.
    To przeneisie cie do CAS czyli miejsca gdzie sie rodzine tworzy.
    Tam zobaczysz propozycje aby stworzyc sima z historia - nie zgadzaj sie. Wtedy dostaniesz przypadkowego sima ktorego albo mozesz poprawic i dodac mu innego sima  - albo jesli masz w bibliotece zapisane inne swoje rodzinki - klikasz u gory po prawej przycisk "otworz Galerie". Po wejsciu do Galerii klikasz "Moja biblioteka' wybierasz tam rodzinkę, ktora chcesz dodac do gry i klikasz w prawym dolnym rogu strzałke - bedziesz miala 2 opcje "Dodaj" i "Zamień' - wybierasz Zamień.
    Teraz bedąc z powrotem w CAS z rodziną ktora wybralas klikasz ta literke V - zatwierdź. To przeniesie Cie z powrotem na mape swiata - mozesz tam wybrac kazdą parcele na ktore tą rodzine bedzie stać. ewentualnie przylaczyc ją do jakies innej istniejacj rodziny klikajac na dom zamieszkały.
    Co do starzenia sie simow
    W opcjach gry "Rozgrywka" musisz wyłaczyc starzenie sie "granych simów" a nie "niegranych" - druga opcja pod spodem.
    Niestety gra sie nie zatrzyma dla nich. Starzeć sie nie będą ale swieta im umkna. Czas w TS4 biegnie identycznie dla wszystkich rodzin.
    Jesli bedziesz chciala "dorosnać" dziecko, czy sima bedziesz musiala to zrobić sama za pomoca ciasta. Wybieraz simem gotuj  jakiekolwiek ciasto na lodowce i gdy ciasto bedzie upieczone klikasz na nie i wybierasz "dodaj świeczki urodzinowe" .Nie na wszystkich stołach ta opcja sie pokaze ( na stolach z podstawki to dziala zawsze ) - poza tym dzieciak  czy sim musi mieć do tego ciasta dostęp Tam nie moze stac krzeslo 🙂

Nie jestem pracownikiem EA

• @kreatora  -  to nie tak, że przycisk graj jest tylko na Origin. 🙂 Od początku istnienia gry The Sims 4  włączam grę tylko przyciskiem GRAJ, czyli tym 😉 :

@Urszulad  - sprawdź, czy na pewno masz wyłączone wszystkie opcje starzenia:

PS. Jeżeli chcesz grać rodziną wielopokoleniową, której dorośli członkowie mieszkają w innych domach/otoczeniach i mają własne rodziny to nie polecam mieszania w opcjach  "Wczytaj grę", gdyż łatwo możesz się pomylić i wybrać starszy zapis, a wtedy rozdzielisz rodzinę, ich wiek także może być inny.

Niestety gra jest tak skonstruowana, że tylko aktywna rodzina może brać udział w  różnych uroczystościach, świętach, itp..

Jeżeli chcesz, żeby reszta rodziny wzięła udział w jakimś święcie to musisz ich zaprosić (odpowiednio wcześniej) na parcelę, na której znajduje aktywna rodzina.

I teraz:

1. Jeżeli masz w grze jakieś mody/CC to problemem znikania rodzin, starzenie się ich może być jakiś zepsuty mod/CC . W takim razie wyjmij folder Mods na pulpit komputera i napraw gre na Origin.

2. Jeżeli masz w grze mod o nazwie MC Command Center to nie pomoże  wyłączenie w opcjach gry starzenia się Simów,  tę opcję także trzeba wyłączyć w modzie.

3. Aktualizacje gry czasem rozdzielają rodziny, wtedy najlepiej jej członków połączyć w rodzinę - w CAS  (zapisujesz rodziny do Biblioteki i na powrót umieszczasz je w CAS).

Jeżeli rodzina liczy więcej niż 8 Simów to najlepiej zrobić to modem MC Command Center - zapraszasz członków rodziny na aktywna parcele i modem łączysz ch w jedną rodzinę.

Milej zabawy w grze! 🥳

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,323 PostsLatest Activity: 6 hours ago