Forum Discussion

EloJulkaJestem's avatar
5 months ago
Solved

Problem z cas

Hejka mam problem odnośnie cas - nie laduje sie 

i tak wiem ze byl problem z kolumnami z modem, ale to nie to bo go nie posiadam nawet. Problem jest tez taki ze nie moge edytowac tylko simow istniejacych juz, kiedy klilam aby stworzyc nowych albo kogos wprowadzić to wszystko dziala. Nie dxiala jak klikam np przebierz sima na lustrze itp ( laduje mi sie caly czas wtedy kryształek) pomocy co robic strasznie męczące 😭

• danuta720's avatar
    danuta720
    5 months ago

@EloJulkaJestem 

Na to wygląda, że niestety nieaktualne mody (które nadal masz w grze) zepsuły ci rozgrywkę.

W takiej sytuacji sprawdź tę część rozgrywki w nowej, czystej grze >jak to zrobić:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4-stara gra utworzy się nowy folder "The Sims 4".
    3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Następnie:
    1. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je (zamień z tymi samymi plikami) do nowego folderu gry:

- Tray
    - saves
    -TrayDeletedItems
    3. Włącz grę i sprawdź tę część rozgrywki.

9 Replies

• Nawet gdy nie mam modow to rowniez mam ten problem, mody sprawdzilam wszystkie dzialaja poprawnie i sa kompatybilne z gra. 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 months ago

@EloJulkaJestem 

Na to wygląda, że niestety nieaktualne mody (które nadal masz w grze) zepsuły ci rozgrywkę.

W takiej sytuacji sprawdź tę część rozgrywki w nowej, czystej grze >jak to zrobić:

1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts >do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4-stara gra utworzy się nowy folder "The Sims 4".
    3. Wejdź do nowej gry > wejdziesz przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Następnie:
    1. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je (zamień z tymi samymi plikami) do nowego folderu gry:

- Tray
    - saves
    -TrayDeletedItems
    3. Włącz grę i sprawdź tę część rozgrywki.

• Tak jak juz pisalam wczesniej - problem dalej jest NAWET gdy nie mam ZADNYCH MODOW, więc nie to nie wina modow 🙂

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 months ago

@EloJulkaJestem 

Nie ma niestety cudownej recepty na naprawę zepsutej gry. Zepsute mody/CC można sprawdzić tylko w jeden sposób - patrz/czytaj >Poradnik.

Wyjęcie modów z gry nie zawsze jednak pomaga w jej naprawie, gdyż każdy zepsuty mod może naruszyć pliki rozgrywki i wtedy nawet naprawa gry nie pomoże. Ważne jest, żeby przed każdą aktualizacją gry robić sobie jej kopię, oraz wyjmować z niej folder Mods (wyłączenie modów nie pomaga).

Dlatego wyżej podałam ci wskazówki jak uruchomić nową, czystą grę (oczywiście nie może zawierać modów). Dopiero wtedy będzie można ocenić, czy zapisy rozgrywki ze starej gry nie uległy uszkodzeniu.

• @danuta720 tak jak myslalam to nie wina modow o ktorych piszesz 🙂 poradziłam sobie sama, problem byl z samym savem bo tylko na nim to sie działało wystarczylo przerzucić to na nowo stworzony save i wszystko śmiga. (mody dalej mam te same co mialam ktore dzialaja i wszystko z nimi okej ;*)  Czasami lepiej pomyslec rowniez o innych rozwiązaniach i czytac ze zrozumieniem. 

edit: i nie nie musialam tworzyc nowej gry ani nic z tych rzeczy

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 months ago

@EloJulkaJestem 

Cieszę się, że udało ci się naprawić błędy. Czyli tak, jak przypuszczałam, tamten zapis gry był zepsuty.

Przy okazji napisz proszę, co masz na myśli " Wystarczyło przerzucić to wszystko na nowy save"? Możesz to jakoś obrazowo pokazać?  Na pewno przyda się innym graczom, którzy mogą mieć podobny problem. 🙂

Pozdrawiam

• mysle ze nie ma takiej potrzeby zebym wstawiala tutorial jak to zrobić 😉 jest jux wiele takich na internecie lub nawet tutaj wystarczy wpisac 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,030 PostsLatest Activity: 7 hours ago