Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
8 years ago
Solved

Problem z kontem dziecka

Witam, 

Mam drażniący problem z kontem dziecka. Moja siosttrzenica chciała być uczciwa i jak zawsze została za to pokarana. Nie jest tez ograniczona umysłowo, aby musiała miec zablokowane wszystkie funkcje oprocz grania. Jednak tak sie stalo, jak zalozyla konto i podała prawdziwą datę urodzenia.

Nie jest teraz mozliwe zalogowanie przez serwis origin.com ani też zakup dodatku do gry jako prezent. Jednak gra jest przypisana dozywotnio do konta dziecięcego i zakup dodatku na innym koncie nie jest mozliwy. Jak chce uzyskac jakas pomoc to jedyna opcja jaka mam to dzwonienie na jakis waw numer od pon do piątku.

Ostatecznie wychodzi na to, ze chce kupic dodatek, a przez te durne ograniczenia nic nie moge zrobic i o dziwo zadnej informacji nie moge znalezc jak sobie z trym poradzic, a przeciez to jest podstawowy problem.

Co mam w takim przypadku zrobić? Jak zmienic to dziwne konto dziecka na normalne lub jak mam kupic dodatek na to konto ?

No i nie mowcie bym kupil box, bo chce to zrobic dzis i kupic po prostu cyfrowa wersje.

8 Replies

• Hej.

Wszystkie najważniejsze informacje na temat konta dziecka możesz znaleźć w poniższych artykułach.

Co do zmiany na konto z pełnymi uprawnieniami, dzieje się to wyłącznie po ukończeniu ustalonego wieku (z tego co kojarzę, dla Polski wynosi on 16 lat).

Aby dodatek był możliwy do dodania, należy go kupić w formie pudełkowej. Muszę powiedzieć, że rozumiem Twoje niezadowolenie, ale wszystkie informacje na temat kont znajdują się w ogólnodostępnych zasadach.

Jeśli chcesz bezpośrednio skontaktować się z doradcą EA, zajrzyj do TEJ instrukcji.

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    7 years ago

Żeby nie tworzyć nowego wątku, wypowiem się w tym.

Otóż identyczną sytuację posiadam. Na koncie córki (które osobiście założyłem parę lat temu) jest kupa licencji, córka bezproblemowo gra.

Oczywiście świadomie założyłem konto "dziecięce".

Minęło jednak parę lat (i parę licencji się już tam nazbierało), córka skończyła 16 lat a konto nadal jest dziecięce (żadnych dodatków, gratisów czy licencji online kupić się nie da).

Oczywiście w ramach mojego konta ORIGIN :

- Nie mam ŻADNEJ informacji iż posiadam konto dla dziecka

- Nie mam ŻADNEJ możliwości zmiany danych dziecka (prawdopodobnie źle wpisałem rok).

- Nie dostałem ŻADNEGO maila z potwierdzeniem danych dziecka (w momencie zakładania) - także nawet NIE WIEM CO ŹLE WPISAŁEM podczas tej rejestracji

- INFOLINIA EA żąda ode mnie UDOWODNIENIA że córka skończyła 16 lat - poprzez wysyłke skanu paszportu lub dowodu (czego z oczywistych względów nie zrobię) lub wysłkę kopii na adres w ANGLII - co jest dla mnie kuriozum!!!!!!

Tymczasem.

Bez żadnych dokumentów mogę sobie założyć konto na origin i poprzez OŚWIADCZENIE że jestem pełnoletni - w PEŁNI korzystać z pełnego konta. Mogę też zmienić swoje dane - beż żadnego problemu - ale jako opiekun prawny własnej córki - NIE MOGĘ ZROBIĆ NIC - tak samo zresztą jak córka - NIC NIE MOGĘ zrobić.

Nie mogę też przerzucić licencji (które przecież kupiłem) - na własne konto i z nich korzystać, bo NIE!

Na prośbę o podanie prawa które obliguje EA do tak drastycznych polityk bezpieczeństwa - usłyszałem iż jest to ustawa o ochronie praw nieletnich!! 🙂 z tym że takowa nie istnieje (oprócz tej w KPK).

Powiem tak : w banku mam większą kontrolę nad kontem córki. W banku mogę autoryzować działania córki - bez dzwonienia, bez przesyłania dokumentów tożsamości.

Nigdzie w żadnym dokumencie na stronie EA.com nie ma podstawy prawnej takiego działania EA, nie ma też żadnego regulaminu co do zarządzania kontem, dziecka w ramach konta rodzica EA - w żadnym miejscu ani licencja, ani nota prawna nie wskazuje tak drastycznej "ochrony" nieletnich przez "strasznymi treściami online"

W mojej ocenie EA narusza prawo rodzica do opieki nad dzieckiem i decydowania o jego działaniach w ramach sieci ORIGIN. Nie mogę odwołać zgód na przetwarzanie danych osobowuch dziecka, jego aktywności w grze.  Nie mam też żadnej władzy na licencjami które zakupiłem (bo przecież ich nie znalazłem).

Proszę więc aby ktoś kompetentny z EA napisał konretnie:

- podstawa prawna w PL zakazująca dostępu do konta dziecka przez rodzica

- podstawa regulaminowa (konkretnie nazwa, artykuł, akapit, link) informująca wprost o kompletnym braku dostępu do konta dziecka

- podstawa prawna w PL umożliwiająca żądanie EA kopii dowodu osobistego osoby nieletniej celem weryfikacji wieku

- podstawa prawna blokowania licencji na koncie którego rodzic jest prawnym opiekunem i które to rodzic zakładał, akceptując regulamin i wymagane zgody.

Czekam na odpoiwedź.

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    7 years ago

@mkapski Witaj!

W pierwszej kolejności chciałbym zaznaczyć, iż nasze fora nie są miejscem na omawianie kwestii związanych z przepisami prawa! 

Jeżeli świadomie zakładałeś konto dziecka, zapewne zapoznałeś się z informacjami, które po wprowadzeniu prawdziwej daty dziecka, zostały zaprezentowane do wglądu, mianowicie:

Powyższe odnośniki kierują do stron, gdzie znajdziesz Umowę użytkownika Electronic Arts oraz w przypadku kont dziecka tak ważną Ochronę danych osobowych (w ramach EU Data Protection). W obu odnośnikach znajdziesz informację na Twoje zapytania, w szczególności polecam punkt 2. Licencja oraz punkt 7. Dzieci.  

Tworząc konto EA dla osoby niepełnoletniej zaakceptowałeś powyższe zapisy i jeśli po kontakcie z naszym działem pomocy EA, który wyjaśnij Ci zaistnieją sytuację, nadal doszukujesz odpowiedzi w kwestii prawnych, obawiam się, że nie jest to miejsce na tego typu zapytania!

Jeśli zamierzasz kontynuować w tym kierunku Twoje wpisy na naszym forum, obawiam się, iż w ramach naszego regulaminu forum, będą one usuwane.

Pozdrawiam!

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    7 years ago

Szanowny Panie.

Proszę o wskazanie prawidłowego kontaktu mailowego, w którym będę mógł zawrzeć nurtujące mnie pytania prawne.

W przesłanych linkach nie ma słowa o wieku 16 lat - jest natomiast mowa o wieku 13 lat.

Sformułowanie o wieku "na danym terenie" jest nieprecyzyjne.

Nadal nie otrzymałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania NIEPRAWNE, proszę o odpowiedź TAK/NIE.

1. Czy mogę jako rodzic, w ramach swojego konta na Origin za pomocą narzędzi w ramach tego konta:

a. Sprawdzić ilość kont dla dzieci

b. Sprawdzić/edytować dane wrażliwe kont moich dzieci (m.in. datę urodzenia)

c. Sprawdzić aktywność w/w kont w czasie

d. Sprawdzić licencje przypisane do konta.

d. usunąć konto dziecka

Co do zapisów licencyjnych. Pkt 2 który Pan wskazuje przekazuje 1 zdanie, cytuję" EA udziela Użytkownikowi osobistej, ograniczonej, niezbywalnej, odwołalnej i niewyłącznej licencji na korzystanie z Usług EA".

Proszę więc, w trybie NIEPRAWNYM o odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Gdzie znajdę zapis o blokadzie przenoszenia licencji pomiędzy kontami tego samego użytkownika - przypominam że mówimy o licencji OSOBISTEJ.

2. Gdzie znajdę zapis o fakcie że kody do wydań z płytą są "jednorazowe" tj. mogą być użyte raz. Informacja ta POWINNA być czytelna i klarowna - ja tej informacji znaleźć nie mogę.

Pozdrawiam.

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    7 years ago

@mkapski Drogi Panie!

Jeśli chodzi o kwestię kontaktu mailowego w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych, zapraszam Cię na tą stronę

W kwestii wieku jak już zostało to wymienione z kolei w tym artykule jak i naszym regulaminie, decyduje dane państwo w Polsce jest to 16 lat.

Ad. 1

Raz jeszcze przy tworzeniu konta dziecka, dostęp do edycji tego typu kont jest zablokowany, gdyż pozwalałoby to osobie niepełnoletniej na pełną kontrolę i obejście ww. blokady w związku z wiekiem. Sprawdzenie aktywności dziecka w danej grze, umożliwia klient Origin (godziny spędzone w grze) jak i licencji, czyli gier i dodatków przypisanych do konta.

Każdy użytkownik ma prawo do usunięcia konta, jednak radzę zapoznać się z informacjami, z czym takie usunięcie się wiąże.

Cześć druga Pana wpisu raz jeszcze odnosi się do naszego regulaminu i zapisów tam użytych, które z racji prawnej natury, nie będziemy tutaj poruszać, o czym wspomniałem we wcześniejszym wpisie! 

Temat uważam za zamknięty. Po więcej informacji odsyłam na nasze strony poświęcone informacjom prawnym.

Pozdrawiam!

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    7 years ago

Szanowny Panie.

Styla Pana wypowiedzi jest czytelny i jednoznaczny - nie odpowiada Pan na pytania, nie udziela Pan żadnych konkretnych informacji, mimo ściśle sprecyzowanych pytań. Odnoszę wrażenie, że o ile gdy firma EA tworzy naprawdę dobre gry  - o tyle samych klientów i graczy traktuje wyjątkowo brutalnie. Sam fakt że EA nie udostępnia żadnej formy kontaktu mailowego a wszelkie sprawy kieruje na infolinię gdzie konsultanci traktują klientów jak idiotów  lub na swój adres w anglii, świadczy o pełnej ignorancji w myśl zasady - klient który kupił grę nie ma żadnych praw - ma grać i siedzieć cicho.

Zresztą nazwa Pana rangi na tym forum tj. Community Manager - wiele wyjaśnia.

Na chwilę obecną z linków które przedstawia Pan w swoich "odpowiedziach" nie wynika nic, tj. nie ma wskazań dot. prawa polskiego na które się Pan powołuje, nie ma informacji o jednorazowym kodzie w wydaniach płytowych gier, nie ma kontaktu mailowego do firmy EA.

To forum opuszczam, bo zasady dyskusji tutaj, opierają się o zasady kreowania dyskusji w krajach takich jak Korea Północna czy Chiny ( i Polska jakieś 30 lat temu) - tematu jednak nie zostawiam, gdyż w mojej ocenie EA po prostu łamie Polskie prawo w zakresie licencjonowania gier, powołuje się na NIEISTNIEJĄCE w Polsce prawo a jednocześnie ogranicza Prawa Konsumenckie które istnieją.

Życzę owocnych dyskusji na "forum".

• Szkoda że teraz dopiero to przeczytałem.

Mam dokładnie taka samą sytuację, licencję dodane do konta dziecka, nie mam dostępu do nich z poziomu konta rodzica.

Pisałem do supportu, czy mogę przenieść te licencję na konto rodzica ale bez odpowiedzi.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @mi_ea_id_1 

Z racji tego, że ostatni komentarz został udzielony w tej dyskusji ponad 4 lata temu - zamykam ją. Jeśli zechcesz rozpocząć nową dyskusję, załóż proszę nowy temat na forum 🙂.

W kwestiach związanych z kontem EA należy się z nami skontaktować bezpośrednio. Jeśli skorzystałeś z kontaktu poprzez email, sugerowałbym rozmowy poprzez czat na żywo.

Jak skontaktować się z doradcą EA? - Answer HQ

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,220 PostsLatest Activity: 9 hours ago