Forum Discussion

AlexaGabi's avatar
AlexaGabi
Seasoned Rookie
11 days ago

Problem z nastolatkami podczas starzenia

Hej. Moje nastolatki podczas zmiany wieku nie mogą wybrać trzeciej cechy. Nie wyświetla się powiadomienie, że Sim zmienił grupę wiekową, nie mogę wybrać trzeciej cechy, również nie ma cech z dodatku Być Rodzicem, nie pojawia się informacja o ukończeniu liceum, tym bardziej nie ma w kalendarzu informacji, którego dnia jest zakończenie liceum i nie mogę odebrać dyplomu. Dostaję plik Last Exception. Mimo usunięcia modów, plików cache oraz naprawa gry w EA App, problem cały czas występuje.

Czy jest to problem, który występuje też u innych osób, czy tylko u mnie tak jest? Martwię się, bo problem jest irytujący i trwa u mnie kilka miesięcy. Nie znalazłam podobnego tematu na forum polskim i zagranicznym, dlatego piszę o tym. Z góry dziękuję za pomoc.

4 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 days ago

@AlexaGabi 

Plik Last Exception pojawia się także w przypadku innych błędów występujących wskutek wadliwych modów w grze. Może też pojawić się, gdy posiadasz w grze mod MCCC, gdyż nie zawsze zgodny jest on z grą. Nie oznacza to, że ten mod jest zepsuty, lecz gra ma również różne błędy.

Jeżeli uważasz, że opisany przez Ciebie problem jest skutkiem jakiś błędów gry, to możesz o tym napisać na angielskiej części forum AHQ, w sekcji Bug-Reports, gdyż tylko tam zaglądają twórcy gry:

https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/bd-p/The-Sims-4-Bugs

• AlexaGabi's avatar
    AlexaGabi
    Seasoned Rookie
    7 days ago

Niestety nie pomogło.

Usunęłam foldery, naprawiłam grę, rozpoczęłam nową rozgrywkę. Co kilka dni grałam dowolnym nastolatkiem i zmieniałam ich grupę wiekową. Wcześniej było dobrze, ale dzisiaj jak wzięłam jednego nastolatka i zdmuchiwał świeczki to nie mogłam wybrać mu 3 cechy, nie ma dyplomu ukończenia liceum. Mam plik Last Exception.

Trochę szukałam po forach czy ktoś inny też nie ma tego problemu - to chyba bug gry, niezależnie od modów.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    9 days ago

Hej @AlexaGabi 

Należy pamiętać, że po każdej aktualizacji gry psują się wszystkie mody i wiele obiektów CC. Jest tylko jeden sposób na usunięcie zepsutych modów z gry, trzeba je usunąć ręcznie.

W takiej sytuacji  wykonaj następujące kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

Jeżeli masz tam pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    -LastUIException.txt
    -LastCrash.txt
    to także je usuń, gdyż one także powodują błędy gry i blokują aktualizację modów.

3. Napraw grę w aplikacji EA.

4. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

Przeczytaj uważnie poradnik Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami i zastosuj wszystkie jego wskazówki.

• AlexaGabi's avatar
    AlexaGabi
    Seasoned Rookie
    11 days ago

Ok, już wiem jaki jest problem. Najprawdopodobniej zapis gry jest zepsuty, bo korzystałam z modów i jeden z nich (lub kilka) jest wadliwych, nieaktualnych. I to zepsuło mi save, bo jak rozpoczęłam nową rozgrywkę od zera, z nowym Simem nastolatkiem, to jak miał urodziny to pojawił się ten ekran z wyborem trzeciej cechy. Właściwie mogłabym uznać ten problem jako rozwiązany, ale chciałabym się zapytać, czy jest jakiś sposób na "znalezienie" modyfikacji, który psuje rozgrywkę? Może antywirusem się da?

Mody z których korzystam:

• AllCheats,
    • English names for everyone,
    • Pregnancy Mega Mod,
    • Teleport Any Sim,
    • Poseplayer,
    • pozy.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.6,985 PostsLatest Activity: 13 hours ago