Forum Discussion

OliwiaC75's avatar
6 years ago
Solved

problem z zapisem gry na dysku zewnętrznym

Dzień dobry mam problem z zapisaniem gry The Sims 4 wraz z dodatkami, modami, save'ami na dysku zewnętrznym. Zmieniłam na origin zapis gry na dysk zewnętrzny, następnie przeinstalowałam grę na dysk zewnętrzny. Gra działa, jednak mimo przeniesienia poprzednich save'ów na dysk nie wczytują się one w grze. Nowe rozgrywki również zapisują się cały czas na laptopie a nie dysku. W jaki sposób mogę to zmienić aby wszystko zapisywało się na dysku a nie laptopie?

• Witaj @OliwiaC75 

Jeżeli gra jest zainstalowana w komputerze, a folder z zapisami gry znajduje się na dysku zewnętrznym to nie ma on połączenia z plikami systemowymi gry. Dlatego gra nie będzie widzieć folderów z ze starymi zapisami, ani żadnych modów.

Dodatkowo skomplikowałaś sprawę ze ścieżką w Origin - Origin czyta pliki systemowe gry, a nie jej zapisy.

W momencie włączenia gry - w katalogu Dokumenty (w laptopie) automatycznie utworzy się folder Electronic Arts/The Sims 4 i tam trafią nowe zapisy gry.

Pozdrawiam.

6 Replies

• Witaj @OliwiaC75 

Jeżeli gra jest zainstalowana w komputerze, a folder z zapisami gry znajduje się na dysku zewnętrznym to nie ma on połączenia z plikami systemowymi gry. Dlatego gra nie będzie widzieć folderów z ze starymi zapisami, ani żadnych modów.

Dodatkowo skomplikowałaś sprawę ze ścieżką w Origin - Origin czyta pliki systemowe gry, a nie jej zapisy.

W momencie włączenia gry - w katalogu Dokumenty (w laptopie) automatycznie utworzy się folder Electronic Arts/The Sims 4 i tam trafią nowe zapisy gry.

Pozdrawiam.

• @danuta720 gra jest zainstalowana na dysku, wiec to nie tego wina. A w dalszym ciągu gra zapisuje się na komputerze..
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago

@OliwiaC75

Gra przez default zawsze bedzie tworzyc bieżący folder gry w Dokumentach i tylko ten folder bedzie uruchamiac. Jesli go stamtad przeniesies - utworzy nowy , a ty nie bedziesz miała dostepow do starych sejfow w grze. Aby to zmienic musiałabys przeniesć caly folder Dokumenty na dysk zewnetrzny ale nie jest to najlepsze rozwiazanie i łatwo o popełnieniu błedu w trakcie tego procesu. Gre mozesz zainstalowac gdzie tylk chcesz - nawet na pulpicie , czy dysku zewnetrznym, natomiast inaczej sprawa wyglada z folderem biezącej gry. 
    https://www.tenforums.com/tutorials/74952-move-location-documents-folder-windows-10-a.html

Nie jestem pracownikiem EA

• @kreatora czy jest w takim razie jakaś możliwość żeby gra zapisywała się na dysku? Albo żeby chociaż przenieść mody na dysk, żeby nie zabierały miejsca na komputerze?
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago

@OliwiaC75

Niestety innej opcji niz pzeniesienie folderu Dokumentów nie ma. Jesli przeniesiesz sam folder mods, gra wygeneruje nowy pusty folder mods w Dokumentach i w grze tylko to bedzisz widziec.
    Moze pora sie przymierzyc do nowego, wiekszego dysku? Chyba jakies serwisy komputerowe działaja mimo epidemii a sam dysk mozna zakupic on line. Laptopy maja jedna wade przewaznie maja za malo miejsca na C dysku a czasem i na D dysku nie jest tego miejsca za wiele. Ale wymieniac dysk w nich mozna spokojnie.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    6 years ago

@OliwiaC75  Hej 🙂

Można w systemie dokonać zmiany i przenieść zawartość folderu systemowego Moje Dokumenty w tym folder The Sims 4, nawet na Pendrive podpiętego do USB. Możliwości są nieograniczone.

Trzeba tylko zmodyfikować manualnie nową lokalizację dla katalogu Moje dokumenty:

Musisz kliknąć na ikonkę dwukrotnie - W moim przypadku jest to pokazane jak na zdjęciu jako Sławek , w nowym oknie zawartości klikasz prawym przyciskiem myszy na folder Moje Dokumenty i wybierasz właściwości, następnie klikasz "znajdź element docelowy" wybierasz wtedy dysk zewnętrzny, zależy jaką literką jest oznaczony - zatwierdzasz zmianę, restartujesz komputer.

Od tego momentu powinno wszystko iść na zewnętrzny dysk.

Komunikacja z plikami systemowymi gra zawsze będzie miała, działa to na Aliasach kierunkowych - przypisane to jest w rejestrze systemowym.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,316 PostsLatest Activity: 4 hours ago