Forum Discussion
Hej atu27 , kittygirlpl
Powodem błędu zapisu domu/rodziny do galerii może być przeładowana Biblioteka gry. Drugi powód to błąd wynikający ze starych zapisów gry. Jeżeli długo gracie na jednym zapisie gry, i zapisujecie grę według opcji "zapisz", lub/i "zapisz i wyjdź" oraz zapisujecie grę w trybie okolicy to te zapisy często psują grę. Grę zawsze trzeba zapisywać, gdy jesteście na działce i wedłig opcji "Zapisz jako".
W takiej sytuacji:
- Wyczyść folder Tray (zrób to w Bibliotece gry) ze wszystkich domów oraz rodzin, w tym z domów i rodzin EA (może zostać w nim kilka najważniejszych rodzin/domów, ale nie więcej > w tym te, które udało się wam ostatnio zapisać do Biblioteki).
- Zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.
- Otwórz folder rozgrywki - ścieżka: Dokumenty>Electronic Arts>The Sims 4 i do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np stara gra, lub przenieś ten folder na pulpit komputera
- Włącz grę >uruchomi się całkiem nowa gra, wejdziesz do niej przez CAS, tam wybierz jakiegoś Sima i wybierz dla niego dom ( gdy będziesz wybierała Sima w CAS, wtedy otwórz opcje gry i zaznacz lub odhacz potrzebne do gry lub zbędne opcje, gdyż później gra tego nie czyta.
- Gdy będziesz z Simem na działce, zapauzuj grę i otwórz Bibliotekę gry > usuń z niej wszystkie domy/rodziny EA.
- Teraz zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.
- Wejdź do Dokumentów>EA i tworz ten nowy folder The Sims 4, a następnie obok otwórz stary folder gry.
- Ze starego folderu gry skopiuj po kolei następujące foldery:
- * folder Tray;
- * folder saves > i zamień je z tymi samymi folderami w nowej grze.
- Z powrotem włącz nową grę > powinnaś zobaczyć stary zapis gry i wszystkie swoje rodziny, oraz domy.
- Wejdź do Biblioteki i spróbuj wysłać Simy/domy do galerii.
Jeżeli nadal będzie występował błąd to spróbuj przenieść domy na inne działki, następnie zapisz je do Biblioteki i wyeksportuj do galerii.
kittygirlpl nie przenosi się Simów w sposób, jaki pokazujesz na filmie.
Jeżeli chcesz przenieść z Simów z jednego domu do drugiego, to w trybie świata/okolicy klikasz na dom, w którym znajduje się ta rodzina, a następnie eksmitujesz ją > następnie wchodzisz do skrzyni rodzin, pobierasz stamtąd rodzinę i przenosisz ja do nowego domu. Tak przeniesiona rodzina zawsze zostawia meble w starym domu, więc zawsze ma wystarczającą ilość funduszy na zakup nowego domu.
Przed chwilą zapisałam jeden z moich domów oraz jedną rodzinę do Biblioteki, a następnie wysłałam je do Galerii > i nie miałam z tym problemu.
Oto kilka zdjęć :
- Zapisywanie domu/rodziny do Biblioteki i wysyłanie ich do Galerii:
Dom w Bibliotece:
Dom w Galerii:
Rodzina > jeżeli znajduję się na działce to zawsze najpierw wysyłam ją do CAS, lub wychodzę do świata/okolicy, a następnie wybieram rodzinę ze skrzyni rodzin i edytuję ją w CAS> stamtąd zapisuję rodzinę do Biblioteki:
Rodzina w Bibliotece:
Rodzina w Galerii:
Eksmisja i przenoszenie Simki do innego domu:
Wchodzę do skrzyni rodzin i wybieram Simkę, którą przed chwilą eksmitowałam:
Chcę połączyć ja z jej siostrą i siostrzenicą, więc wybieram dom, w którym znajdują się tamte Simki:
Wchodzę na parcelę i jeszcze raz sprawdzam, czy rodzina się połączyła i dopiero na parceli zapisuję grę> według opcji "zapisz jako":
- kittygirlpl4 months agoSeasoned Newcomer
akurat tam na filmiku byłam już bardzo zdesperowana i próbowałam każdego możliwego sposobu, by wprowadzić tych simów. Nie mogłam ich umieścić na parceli od razu po zakończeniu tworzenia ich w cas'ie, bo ciągle mnie wywalało z powrotem na zarządzanie światami i byłam dosłownie zrozpaczona, bo już któryś dzień z kolei walczyłam z simsami, próbowałam wyłączyć mody itp. Nigdy tymi simami nie grałam, a moja skrzynia rodzin z niewiadomych przyczyn jest pusta :(
- danuta7204 months agoHero+
Po każdej aktualizacji gry wszystkie modyfikacje ze skryptami oraz niektóre CC są zepsute i trzeba pozbyć się z gry.
Nie wystarczy wyłączyć modów w grze, bo gra nadal je pamięta. Dlatego przed każdą aktualizacją trzeba wyjąc z gry folder Mods i nie wkładać go do gry, dopóki nie zaktualizujesz w nim wszystkich zepsutych modów/CC.
Zastosuj te kroki:
- Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).
2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
- cache,
- cachestr,
- onlinethumbnailcache,
- localthumbcache,
3. Jeżeli w folderze The Sims 4 masz pliki o nazwie:
- lastException .txt,
- LastUIException.txt
- LastCrash.txt
to także je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.
4. Napraw grę w aplikacji EA.
5. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.
Przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki:
Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536
Ponadto jeżeli masz konto OneDrive to ono wybiórczo przechwytuje pliki programów z twojego komputera ( w tym niektóre pliki gry) i nie da się ich już odzyskać. Jedynym wyjściem jest zamkniecie takiego konta.
- Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).