Forum Discussion
12 Replies
- danuta7203 years agoHero+
Hej @AlexaGabi
Nie, Simowie z niegranych rodzin nie muszą mieszkać na jakiejś parceli.
W opcjach gry>Rozgrywka sprawdź także, czy masz zaznaczone opcje:
1. Wolna wola>Pełna
2. Automatyczne starzenie (grani Simowie) - TAK
3. Automatyczne starzenie (niegrani Simowei) - długość życia>normalne
U mnie w grze po kliknięciu na skrzynkę pocztową pokazują się komunikaty o historii niegranych Simów.
Nie masz w grze przypadkiem jakichś modów/CC? - jeżeli tak, to na pewno jakieś z nich sa już nieaktualne. W takiej sytuacji zajrzyj do poradnika i zastosuj jego wskzaówki:
Jeżeli nie masz w grze żadnych modów/CC to napraw grę na EA app, klikając na okładkę gry>Zarządzaj>Napraw.
- AlexaGabi3 years agoSeasoned Traveler
Korzystam z modów ale nie korzystam z MCC. A czy długość życia ma znaczenie? (Mam długość życia - długie).
Spróbowałam tak i nawet usunęłam niektóre mody ale nic się nie dzieje. Moim zdaniem wina leży po stronie zakładki "niegrani simowie". Już wcześniej miałam podobny problem. https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Nastolatki-sie-nie-starzeja/m-p/12626877#M20790
No właśnie, opisany przez ciebie problem w obu tematach dowodzi, że w grze nadal masz zepsute mody. Nie wystarczy usunąć z gry" niektóre mody", musisz usunąć z gry wszystkie zepsute mody oraz zepsute obiekty CC.
Wina nie leży również po stronie zakładki "niegrani simowie", poświęciłam dzisiaj na twój problem kilka godzin i przetestowałam te komunikaty w swojej testowej grze (czyli w grze bez żadnych modów/CC) i u mnie wszystko jest w porządku. Na skrzynce dostaję komunikaty o narodzinach i innych chwilach z całego simowego świata, także o nieaktywnych rodzinach, które znajdują się w skrzyni rodzin. Dlatego nie może być mowy o winie leżącej po stronie zakładki "niegrani simowie".
Niestety, jeżeli chcesz mieć w grze mody/obiekty CC (jak je odróżnić od siebie - opisałam w poradniku) to musisz nauczyć się z nich korzystać, a także śledzić wszystkie aktualizacje gry, bo w nich jest opisane, w co każda aktualizacja ingeruje.
Musisz też wiedzieć, że każda aktualizacja gry psuje wszystkie mody i nie wolno ich dodawać ponownie do gry. Na miejsce niektórych z nich można wyszukać ich aktualizacje.
Aktualizacje gry psują też niektóre obiekty CC zarówno z trybu "CAS", jak i z trybu "kupna/budowy" - a które to są, zależy to od rodzaju aktualizacji.
Nie wszystkie jednak mody i obiekty CC są na bieżąco aktualizowane i także trzeba o tym wiedzieć.
W poradniku zostało dokładnie opisane co trzeba zrobić, ale może i tutaj napiszę w punktach, wtedy lepiej zrozumiesz.
1. Wyjmij z gry cały folder Mods na pulpit komputera (i nie wkładaj go z powrotem do gry!)
2. Z katalogu Documents\Electronic Arts\The Sims 4 , usuń następujące pliki/foldery:
- cache,
- cachestr,
- onlinethumbnailcache,
- localthumbcache,
gra je odbuduje po ponownym włączeniu.3. Napraw grę na EA App
4. Wejdź do gry, żeby zakończyć naprawę i sprawdź rozgrywkę bez modów/CC. Wyjdź z gry bez zapisywania.
Jeżeli będzie wszystko w porządku i pojawią się historie rodzin to:
5. Z folderu Mods znajdującego się na pulpicie komputera małymi partiami - po parę sztuk - przekładaj mody/CC do nowo utworzonego folderu Mods, a następnie włącz grę i sprawdź, czy nie zakłócają jej działania. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż nie znajdziesz wszystkich nieaktualnych modów/CC.
Podaję raz jeszcze link do poradnika:
Edit: Długość życia Simów nie ma znaczenia, gdyż historia każdej simowej rodziny tworzy się zarówno w normalnym życiu, jak i w długim.
Tak zrobiłam i nie działa, ale rozpoczęłam nową grę z nową rodziną. Usunęłam wszystkie mody i przerzuciłam wszystkie rodziny oprócz mojej "granej" do rodzin "niegranych" - dwie rodziny mają już psa! 🙂 Będę obserwować co dalej będzie się działo, nie jestem ekspertem, ale to może rozgrywka była jakaś zepsuta. :/
Edit: tylko rodziny stworzone przeze mnie mają psa, ale będę obserwować czy coś się zmieni.
Znalazłam jeszcze w folderze pliki, których nie znam a wydają mi się podejrzane. Może mają coś wspólnego z błędem?
Pliki takie jak LastException oraz lastCrash to pliki informujące o błędach gry związanych z zepsutymi modami/CC. To te zepsute mody mogły zepsuć rozgrywkę w poprzednim folderze The Sims 4.
Jeżeli do nowego folderu The Sims 4 przerzuciłaś lub przerzucisz wszystkie mody z poprzedniej rozgrywki, nie sprawdzając ich - to po jakimś czasie nowa rozgrywka także może się zepsuć. 🙂
Jest postęp! Nazwałam folder The Sims 4 - stara rozgrywka i zaczęłam grać pewną simką przez jeden dzień. Dostałam powiadomienia o dwóch rodzinach z "niegranych rodzin" o adopcji dziecka. Tylko że to są rodziny wygenerowane przez Maxis. Drugą częścią moich "testów" będzie sprawdzenie, czy jak usunę te wszystkie rodziny i wygenerują się nowe NPC to czy będą również chciały adoptować dziecko/zwierzę. Być może to była zepsuta stara rozgrywka. Jeżeli się uda to po kolei będę przekładać tylko folder "Tray", bo "Saves" może być zepsuty przez mody. Będę na bieżąco informować o postępach.
Jeżeli grasz kilkoma rodzinami na zmianę to te, którymi aktualnie nie grasz, stają się rodzinami NPC i gra traktuje je tak samo, jak rodziny wygenerowane przez nią, czyli rodziny Maxis-a.
Bez sensu jest usuwanie rodzin Maxis-a, to jak rozdzielanie włosa na czworo. 🙂
Jeżeli chcesz mojej rady to zrób tak:
- Skopiuj sobie ten nowy folder The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie ze starej rozgrywki przenieś do tego nowego folderu w, w którym teraz grasz, zarówno cały folder Tray, jak i cały folder Saves i zamień je z nowymi folderami.
- Następnie włącz grę i sprawdź rozgrywkę.
- Dopiero wtedy będziesz mogla się przekonać, jak teraz działa gra, a myślę, że powinno być dobrze, gdyż zapis w folderze "saves" może dobrze działać, bowiem inne zepsute pliki z tej rozgrywki zostały w starym folderze.
Na przyszłość też zapisuj grę tylko według opcji "zapisz jako", gdyż zwykle zapisy zapisują rozgrywkę jedną na drugiej.
Myślę, że temat wyczerpałam.
Dobrej zabawy w grze!
Wyniki "testów" dotyczą historii sąsiedzkich.
Metoda działania: dopisać człon "stara rozgrywka" do folderu The Sims 4.
Wyniki:
- Simowie wygenerowane przez Maxis chcą mieć zwierzę/dziecko
- Simowie (NPC) wygenerowane przez grę:
- Rodzina Test1 dodana do "granych" rodzin adoptuje dziecko -> rodzina Test1 dodana do "niegranych" rodzin adoptuje kota i niemowlę (status - przyjaciel).
- Rodzina Test5 ("niegrane" rodziny o niestandardowej konfiguracji historii (adoptuj dziecko, miej dziecko, adoptuj zwierzę)) nie adoptuje dziecka/zwierzęcia.
- Rodzina Test6 (włączone historie sąsiedzkie ale nie podświetlone ikony (rodziny 'niegrane")) nie adoptuje dziecka/zwierzęcia.
- Po przybyciu do weterynarii pojawiają się nowi simowie z psem/kotem (spawn) - brak adopcji.
Moja gra jest zepsuta, nie pomaga opcja "napraw grę', usunięcie modów i folderów cache też nie pomagają. Czy można to gdzieś zgłosić?
I jeszcze co jakiś czas dostaję komunikat o braku jakiegoś przedmiotu z trybu budowania. Nie wiem, czy to ma związek z problemem, ja już nie wiem, nie daję rady a bardzo bym chciała, żeby gra działała sprawnie.
JEST! Już wiem na czym polegał problem! Nie powinnam usuwać rodzin wygenerowanych przez Maxis. Włączyłam ustawienie historii sąsiedzkich "adoptuj psa/kota/dziecko, miej dziecko", rezultat: dwie rodziny, przeprowadzone na parcelę adoptowały niemowlęta, jedna rodzina "Landgraab" - urodziło się w rodzinie niemowlę. Nie powinnam była usuwać tych rodzin przez Maxis, bo to można by powiedzieć, że to takie "fundamenty" aby gra działała poprawnie. Dziękuję bardzo za poświęcony czas w pomocy naprawie tego błędu i to była moja pomyłka. Na przyszłość nie będę usuwać Maxisowych rodzin. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 🙂 - Problem rozwiązany. W razie wątpliwości będę pisać na forum.
Bardzo się cieszę, że w końcu udało ci się naprawić grę. Gratuluję i życzę udanej zabawy! 🙂
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Community Highlights
Recent Discussions
- 2 days ago
Jak to wyłączyć?
Solved2 days ago