Forum Discussion

Re: Opcje gry w The Sims 4

@555otis666  Hej 🙂

Po naciśnięciu tego przycisku, ustawienia w opcjach gry po prostu się zresetują do ustawień domyślnych - do takich jakie ustawione zostały przez twórców gry lub przy uruchomieniu The Sims 4 po raz pierwszy.

W zasadzie nie trzeba tego naciskać, a naprawić? - raczej nic się nie zepsuje, tylko trzeba będzie jeszcze raz ustawiać grę po swojemu.

Opcja ta jest niekiedy przydatna, jak się coś właśnie w grze zepsuje tzn. źle coś ustawisz w opcjach graficznych gry lub gra będzie się zacinać itp..

10 Replies

• Cześć nacisnęłam już drugi raz i nie przywróciło mi simsow na cały ekran nadal jest tak jak po naciśnięciu tego przycisku „przywrić domyślnie” tutaj macie jeszcze dokładniej co się stało jak go nacisnęłam jest na zielono zaznaczone . Pozdrawiam 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@555otis666 

Zrób jeszcze jedną rzecz, bo coś masz pokićkane z tą konfiguracją gry:

Wyłącz grę całkowicie i wejdź w > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4, jak pokazałem na zdjęciu, tam jest taki plik Options i go usuń, następnie włącz grę - powinna gra się skonfigurować od nowa.

• Zrobiłam tak jak powiedziałeś i niestety nic się nie zmieniło kliknęłam ten przycisk przywruć domyślnie ponieważ myślałam ze się naprawią opcje gry bo totalnie nie działają ale sie nie naprawiły tylko stało sie wlansie to z ekranem i teraz nic z nim nie mogę zrobić jest jakiś inny sposób? 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@555otis666 

Widzę, że wcześniej też rozpoczęłaś wątek, z tym samym problemem - https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Opcje-gry-The-sims-4/m-p/11043941#M14224 ale po mojej sugestii w tym temacie - usunięcie pliku options, powinna gra się zrekonfigurować i przejść na pełny ekran.

Czy za sugestią i porad koleżanki Danuty720 w tamtym temacie posiadasz modyfikacje w swojej grze i czy zostały wyjęte z folderu mods? jeżeli tak i jak widzę że problem  nadal nie chce ustąpić, będzie potrzebny raport diagnostyczny Dxdiag, jak go zrobić jest w tamtej poradzie, ale wkleję to jeszcze tutaj - https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956 

• Zrobiłam tak jak mi pkradził*ś i usunelam ten plik options i niestety nie się nie zmieniło , jeśli chodzi o wyjęcie modów z folderu moda tez to zrobiłam i nic się nie zmieniło można powiedzieć ze tak jakby gra się zawieśliła w jednym punkcie i nie chce się zmienić. Jestem w trakcie korzystania z tego poradnika . 🙂

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@555otis666 

Jeszcze co ci mogę doradzić, bo raczej błąd gry to nie jest i tak po prawdzie pierwszy raz  taką sytuację widzę.

Wyłączyć lub odinstalować antywirusa np. Avast lub jego odpowiednik  - ostatnio blokują pliki gry i stąd te Opcje u Ciebie wyglądają jakby się do końca nie załadowały (Ten wbudowany w Windows 10 może zostać).

Następnie naprawę gry Klikając w Origin prawym przyciskiem myszy na okładce gry The Sims 4 i z menu wybrać "Napraw" - chwilkę to potrwa, i Origin spróbuje pobrać brakujące pliki do gry.

Usunięcie z w/w dokumentów plik (zdjęcie wyżej) localthumbcache.package oraz modyfikacji/CC, chyba że już to zrobiłaś wcześniej jak wspomniałaś. I ten raport DxDiag - bo możliwe też, że to może być na poziomie Twojego komputera, systemu jeżeli by nie poprawiło sytuacji.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

@555otis666 

Dodam także:

1. Usuń z gry cały folder Mods i nie wkładaj go do niej ponownie (nadal zawiera zepsute mody). Usuń także plik localthumbcache.package, gdyż ten plik zapamiętuje błędy gry powstałe wskutek zepsutych modyfikacji, oraz innych błędów gry. Po ponownym włączeniu gry, plik ten odbuduje się już jako nowy.

2.Gdy wykonasz wszystkie zalecane powyżej czynności (także @Narayen ), możesz naprawić grę na Origin.

Gdy po wykonaniu wszystkich instrukcji nadal będziesz miała błędy to:

1. Wejdź do katalogu Dokumenty>Electronic Arts i do folderu gry dopisz jakąś nazwę, np. The Sims 4-stara gra.

2. Następnie włącz grę - to będzie całkiem nowa rozgrywka, tak, jakbyś  po raz pierwszy włączyła grę. Wtedy też w katalogu Dokumenty utworzy się nowy folder The Sim 4.

3. Wejdź do tej gry przez CAS, wybierz jakiegoś Sima i zakwateruj go na jakiejś parceli. Następnie zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej.

4. Wejdź do katalogu Dokumenty>Electronic Arts, otwórz folder The Sims 4-stara gra i skopiuj następujące foldery na pulpit komputera:

- saves

-Tray

następnie zamień je z folderami z nowej gry The Sims 4.

5 Włącz grę i zobacz, czy coś się zmieniło.

Jeżeli nadal będą błędy to chyba pozostanie zacząć rozgrywkę od nowa.

Pozdrawiam.

• Bardzo dziękuje za pomoc, mam jeszcze takie pytanie czy jak usunę całkowicie folder mods to już wogóle nie będę mogła mieć modów w grze? Zaraz spróbuje zrobić tak jak mi sprawdziliście z góry dziękuje i Pozdrawiam 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

@555otis666 

Jeżeli gra bez modów będzie sprawna to dopóki nie nauczysz się ich używać, nie wkładaj ich do gry, gdyż gra zaraz się zepsuje.

Najpierw musisz się nauczyć jak odróżnić mody od obiektów CC, jak znajdować w grze zepsute mody/CC, oraz jak się ich pozbywać z gry, lub zastępować je zaktualizowanymi (o ile takie aktualizacje zostały wydane). Także jak odróżnić zepsute mody od nie zepsutych. 🙂

To wszystko znajdziesz w moim poradniku. Jeszcze raz podaję link: https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Dobrze, żebyś posegregowała sobie mody osobno i obiekty CC - osobno, najlepiej według ich  nazw oraz nicków ich twórców.  A także na jakiejś kartce spisz sobie strony, z których je  pobierasz. Wtedy łatwiej będzie Ci wyszukać ich aktualizacje, a te zepsute usuwać z gry.

Wszystko dokładnie opisałam w poradniku.

Pamiętaj też, że nie warto trzymać w grze zepsutych modów oraz obiektów CC tylko dlatego, że ich szkoda usuwać. Lepiej mieć dobrą grę bez nich, niż zepsutą z nimi. 🙂

Pozdrawiam.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 years ago

Hej @555otis666 

Nie zapomnij oznaczyć odpowiedzi jako rozwiązanie jeśli udało Ci się uporać z problemem. 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 6 hours ago