Forum Discussion

Re: Staranie się o dzieci

łóżko przestawiłem, modów nie mam i nadal nie działa

5 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

Hej @dom123inik 

Wejdź z rodziną do CAS  i pod ikoną płci>trzy kropki (Górny, lewy pasek) sprawdź, czy zaznaczone są opcje potrzebne do urodzenia dziecka (zarówno u Simki, jak i u Sima).

Tak, jak niżej na zdjęciach:

Jeżeli te opcje nie zostały zaznaczone, lub Simy mają zaznaczone inne (również) opcje, mogą one  uniemożliwić im mieć potomstwo.

• hej @danuta720 

nie mogę wejść do tych trzech kropek, mam to zablokowane. wyświetla mi sie napis "Nie można edytować gotowy simów". czy da sie coś z tym zrobić?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@dom123inik 

Trzy kropki nie są zablokowane. 🙂 A nawet więcej, możesz zmienić Simowi usta, oczy, nos, a także zmienić rysy twarzy - powiększyć brodę, zmienić kształt twarzy, jej owal, policzki, brwi, czoło, przesuwać części takie jak nos, oczy, brwi, usta (góra/dół/na boki) -  a gotowe części twarzy możesz poprawiać. Jedyne czego nie możesz zrobić to zmienić wieku Sima, ani jego związku z pozostałymi Simami znajdującymi się w tym samym gospodarstwie domowym.

Gdy klikniesz na zielony plumbot, na górze po lewej, z napisem "tożsamość",  rozwinie się zakładka Sima, klikasz na trzy kropki z napisem dostosuj:

i rozwinie się tabela ze szczegółami:

Edit: Najpierw też porozmawiaj z Simką, poflirtuj z nią - oba Simy muszą mieć zaznaczone, że są przyjaciółmi, ich pasek relacji romantycznych także powinien być zapełniony przynajmniej do połowy, lub do 3/4. Jeżeli Simy nie miały jeszcze pierwszego pocałunku to też muszą go najpierw mieć...

• @danuta720 

one są zablokowane, ale tylko w moich dwóch simach na tylko jednym świecie. testowałem na innych i to co mi doradziłaś zadziałało. na innym świecie i innych simach wszystko działa poprawnie, mogę zmieniać ich kolor oczu, przesuwać nos i tym podobne. Na tych samych simach na których nie działa to co mówisz nie mogę również zmieniać ich wyglądu(przesuwać oczu, modelować nosa itp.) zdjęcie z widoczną sytuacją wysyłam w załączniku.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@dom123inik 

Są dwie opcje, albo te Simy się zbugowały, albo EA zablokowała do nich dostęp ze względu na to, że są to Simy z podstawy gry.  A takie simy, jak napisał inny gracz, w innym temacie mogą stanowić fundament gry: https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Historie-sasiedzkie-simowie-nie-chca-miec-dzieci-i-zwierzat/td-p/12618665/page/2

Trudno mi ocenić, na ile to jest możliwe, gdyż do tej pory nie grałam tymi Simami, mogę jedynie przypuszczać, że twórcy gry mogli ich zmodyfikować. O ile pamięć mnie nie myli, ostatnie aktualizacje "odświeżyły" parę rodzin z podstawy gry. Na pewno była to rodzina Ćwirów, a ostatnio także rodzina Kaliente.  Mógł się też zbugować zapis tego gospodarstwa domowego.

Moja rada to:

1. Wejdź rodziną do CAS

2. Zapisz ich do Biblioteki

3. Następnie w CAS-ie zmień im ubrania, a następnie z Biblioteki dodaj do nich zapisaną parę, a tych  "starych" Simów  usuń z CAS, czyli z gry.

Taka zamiana nie zmieni ich poziomu umiejętności, ani nie usunie  ich karier, natomiast będziesz musiał na nowo ustawić w CAS ich wzajemne relacje (związku małżeńskiego - a w grze  na nowo zaprzyjaźnić się i poflirtować, zanim będą mogli mieć dziecko).  Ale w CAS będziesz miał dostęp do wszystkich funkcji, więc będziesz mógł dokonać wszelkich zmian. 

W zamian za to te "nowe" Simy powinny dobrze działać, jedynym minusem w grze, będzie brak kontaktów towarzyskich - jeżeli Simy mają już jakiś  dobrych znajomych lub przyjaciół, będą musiały na nowo ich zdobyć.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,199 PostsLatest Activity: 4 days ago