Forum Discussion

Re: Zepsuty CAS, nie działają suwaki kształtujące postać sima

@marekzb 

Marku, na oficjalnym forum technicznym EA nie udzielamy szczegółowych informacji na temat modów. Niewątpliwie jednak, jakiś mod zepsuł Ci grę i musisz sprawdzić, który to jest.

Niestety nie ma innego wyjścia, jak wyciągnąć z gry wszystkie modyfikacje, sprawdzić ich aktualizacje i na miejsce starych pobrać tylko zaktualizowane.

Tylko zaktualizowane mody możesz próbować pobrać do gry, reszta jest do usunięcia!

Najnowsza aktualizacja, która miała miejsce w zeszłym tygodniu, więc parę dni temu, poważnie naruszyła CAS i teraz większość niestandardowych treści, a zwłaszcza modyfikacje, które dotykają CAS są do usunięcia z gry.

Mod na suwaki to jeden z bardziej niebezpiecznych modów, gdyż poważnie ingeruje w Simy, a więc także w całą grę. Nawet, gdy teraz nie widzisz niczego złego w grze, to niezaktualizowany mod, po jakimś czasie może uszkodzić rozgrywkę w różnych miejscach, niekoniecznie tam, gdzie się tego spodziewasz. Jeżeli ten mod w jakimkolwiek stopniu został uszkodzony przez aktualizację, to zagraża on całej grze.

Sprawdź też dokładnie inne mody ze skryptami, oraz: skórki CC, oczy, nakładki na twarz, tzw. facemask, a nawet włosy.

Myślę, że bezpieczne są ubrania i elementy dekoracyjne CAS.

Jedynie tryb kupna/budowy, a więc meble CC, dekoracje, oraz elementy konstrukcyjne są dobre i nie trzeba ich aktualizować.

Pozdrawiam.

3 Replies

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    4 years ago

Witaj @danuta720 

Od lat stosuję się do Twoich porad i debrze na tym wychodzę. A przy moim stylu gry w Simów problemów technicznych miałem już kilka. Tym razem też sprawdziłem jak jest z tymi suwakami w CAS. Od rana: odinstalowałem grę i usunąłem wszystkie pliki The Simn 4, zainstalowałem ponownie grę podstawową, wszystkie oficjalne dodatki, pakiety, akcesoria. A mam wszystkie więc to trochę trwało. Powołałem do życia nowego Sima w CAS w czystej grze, ukształtowałem po czym przeniosłem do świata. Znalazłem mu dom i w tym domu go umieściłem. Następnie przez szafę kazałem mu wrócić do CAS. Żadnych suwaków nie było.  Okazuje się, że nie można już Sima poprawić. Można mu zmienić włosy, ubranie itd, ale operacji plastycznej jak w życiu zrobić mu już się nie da. Przy okazji przypomniałem sobie na czym polega granie w Sims 4. Matko...! Jakie to nudy. 10 minut i poszedłem oglądać wczorajsze Fakty w telewizorze. A przecież w Sims 4 gram już chyba z 10 lat a w simów w ogóle ponad 20. NIEWIARYGODNE!!! Okazało się, że mi po prostu, zapewne w wyniku ostatniej aktualizacji, przestały działać jakieś m...y i wpadłem w rozpacz, bo myślałem, że mi się gra zepsuła. A ona się po prostu naprawiła. :-) Zauważyłem, że co jakiś czas w oficjalnej aktualizacji pojawiają się nowe funkcjonalności, które ja mam w grze już od dawna i muszę te swoje modyfikacje usuwać. To dobrze. :-) Teraz mogę wrócić do swojej gry, przenieść do niej stare savy, itp. No i poszukać możliwości przywrócenia CAS wszystkich funkcjonalności jakie miałem przed ostatnią aktualizacją. :-) Dzięki Danusia.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

@marekzb 

Marku, może nie zrozumieliśmy się do końca, pisałeś wcześniej o modzie na suwaki, dlatego nie pomyślałam o pełnym CAS-ie, gdy Sim jest już w grze. Tym bardziej, że dla mnie było to oczywiste.

Jak widać, dla Ciebie - nie, więc sorry. 🙂

Dlatego jeszcze raz:

Dopóki nie ustawisz w grze (Na komputerze Sima ) - za pomocą MCC pełnego CAS-u, nie będziesz mógł w CAS poprawić aktywnego Sima.

Opcja "pełnego CAS-u"dla Simow w grze -  zawsze była zablokowana przez twórców gry! 🙂

Myślę, że wcześniej miałeś ustawioną tę opcję w grze, a po pobraniu nowego MCC już jej nie masz. Dlatego pomyślałeś, że gra się zepsuła.

Niestety MCC tak działa, że po każdej aktualizacji trzeba go na nowo ustawiać. Mam nadzieję, że teraz już sobie wszystko poustawiasz i nie będzie problemów. 🥳

PS. Gdybyś pilnie mnie potrzebował, to wiesz, że jestem na Discordzie TSR.

Pozdrawiam.

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    4 years ago

DZIĘKI!!! Ostatnio  były dwie szybkie aktualizacje MCC i pewnie zapomniałem o konfiguracji! Po prostu na pamięć mi padło. Jak to dobrze trafić na kogoś jasno myślącego. Tak, w sprawie śniegu już skontaktuję się z Discorda, bo prawie codziennie przeglądam prace rożnych autorów na TSR. Jeszcze raz dziękuj i pozdrawiam :-)

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,150 PostsLatest Activity: 7 years ago