Forum Discussion

magdusia1249's avatar
6 years ago
Solved

Rośliny w The Sims 4 nie kwitną i nie owocują

Witam,

mam problem podczas rozgrywki w The Sims 4. Nie wszystkie rośliny w mojej grze chcą zakwitnąć i owocować. Początkowo był to tylko problem z roślinami spotykanymi na mieście (w szczególności krzew jeżyny, tulipana, wiśni, lilii). Jednak jak zaczęłam sadzić rośliny u mojego sima w ogródku to na początku nie owocowały tylko szczepione rośliny (zaszczepiłam truskawkę i lwią paszcze niejednokrotnie i w opisie pojawiło się, że na tym krzaku znajduje się truskawka, smoczy owoc i lwia paszcze, ale podczas zbiorów pokazuje, że mogę zebrać tylko truskawkę i lwią paszczę). Jednak z czasem wszystkie moje rośliny przestały owocować. Może ktoś miał podobnie albo jest w stanie mi pomóc, aby rośliny zaczęły kwitnąć i owocować? Zaznaczę jeszcze, że w swojej grze nie używam żadnych modów, które mogłyby zakłócić pracę gry.

• Witaj @magdusia1249 

Jeżeli masz zainstalowany dodatek "Cztery pory roku", to wszystko jest w porządku 🙂

Różne gatunki roślin, zaczynają wypuszczać plony i można je zbierać o określonych porach roku.

Żeby zobaczyć która roślina jest w sezonie, należy najechać na nią wskaźnikiem myszy i tam otrzymasz informacje o jakiej porze roku dana roślina będzie wypuszczać plony - czy zimą, wiosną, latem albo jesienią.

Pozdrawiam 😉

8 Replies

• Witaj @magdusia1249 

Jeżeli masz zainstalowany dodatek "Cztery pory roku", to wszystko jest w porządku 🙂

Różne gatunki roślin, zaczynają wypuszczać plony i można je zbierać o określonych porach roku.

Żeby zobaczyć która roślina jest w sezonie, należy najechać na nią wskaźnikiem myszy i tam otrzymasz informacje o jakiej porze roku dana roślina będzie wypuszczać plony - czy zimą, wiosną, latem albo jesienią.

Pozdrawiam 😉

• @Narayen dziękuję za odpowiedź 🙂 Owszem posiadam dodatek "Cztery pory roku". Jednak problem polega na tym, że w grze minęły już wszystkie pory roku i do tej pory wspomniane przeze mnie rośliny (tulipan, jeżyna, smoczy owoc, pąki bonsai) nie zakwitły ☹️ Z kolei jak mam rośliny szczepione to mogę zebrać złączone, np. truskawkę i lwią paszcze a smoczy owoc mi się na krzaczku nie pojawia mimo tego, że w opisie jak najadę kursorem na krzaczek pojawia się, że o jest. I już nie wiem co mam zrobić żeby rośliny się pojawiły.

• @Narayen czytałam ten wpis jakiś czas temu, ale mimo to nie rozwiązało to mojego problemu. Ale mimo wszystko bardzo Ci dziękuję za podane rady i chęć pomocy 🙂

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    6 years ago

Hej @magdusia1249 

Sprawdzałem to u siebie i po prostu jest to loteria - Mogę Ci od siebie jedynie zasugerować, żeby wydłużyć pory roku w opcjach - zakładka "pory roku" (domyślnie jest ustawione na 7 dni simowych).

Co jeszcze zauważyłem - Również to zależy w jakim świecie grasz np. Taki sam problem miałem z owocem NOL z wszczepionymi innymi roślinami, nie chciał w ogóle owocować w świecie "Del Sol Valley" z dodatku Zostań gwiazdą (resztę można było zebrać). Dopiero w świecie "Sulani" - Wyspiarskie życie, owoce NOL normalnie już wyrastają i mogę je zbierać do teraz.

• @Narayen pory roku mam ustawione na najdłuższe, czyli 14 dni (jeżeli dobrze pamiętam). Jednak na pewno skorzystam z Twojej rady i przeniosę moją rodzinę do innego świata. Nie posiadam co prawda wszystkich dodatków, ale rozgrywkę prowadzę obecnie w "Brindleton Bay" z dodatku Psy i koty. W tym świecie, np. zakwitły mi tulipany i udało mi się je zebrać 😊
  • Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    6 years ago

@magdusia1249 

Trzeba spróbować, polecałbym Ci najpierw sprawdzić w światach samej podstawki The Sims 4 np. Wierzbowa zatoczka i tam poeksperymentować z wszczepianymi roślinami, sprawdzić czy normalnie będą owocować i dodatkowo je zbierać.

W każdym bądź razie życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie 🙂

• @Narayen przeniosłam już moją rodzinę i teraz czekam cierpliwie na rezultaty. Jeśli chodzi o szczepione rośliny to czekam, ale póki co zakwitła mi jeżyna i tulipany (te na umieszczone na mieście, a nie u mojego sima w ogródku). Jeszcze czekam na rezultat szczepionych roślin.
    Dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas mojej sprawie i za pomoc. Pozdrawiam 😉

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 5 hours ago