Forum Discussion

Adamble's avatar
5 years ago
Solved

Simowie nie mogą wejść po schodach po aktualizacji

Dzień dobry,

Po najnowszej aktualizacji listopad 2020 gdy weszłam do gry okazało się że simowie nie mogą zejść po schodach ani wejść. Dotyczy to schodów wysokich. Zatrzymują się i mają ikonkę z przekreślonymi schodami nad głową tak jakby ich nie widzieli. Czy da się to jakoś naprawić?

• @kreatora, to nie poręcze są problemem, a ściana i barierki. 🙂 Przeczytaj uważnie cały temat do końca.

@Adamble 

Tak, da się to naprawić. Usuń poręcze ze schodów i wszystkie barierki przylegające do nich, oraz odgradzające schody od podłogi.

Pojawi się cementowa posadzka - usuń ją młotkiem - nie boj się, reszta podłogi pozostanie nienaruszona.

Gdy wszystko usuniesz, włącz kratkę>klawisz "G' i z powrotem narysuj barierkę wokół schodów, oraz nałóż na schody poręcze. Wtedy Sim powinien swobodnie po nich przejść.

PS:

Aktualizacja dodała podesty, co spowodowało podniesienie schodów i dlatego trzeba ponownie wszystko poumieszczać.  Jeżeli jest to błąd gry, być  może twórcy gry niebawem go naprawią.

W podanym wyżej pierwszym temacie, a 4 stronie dodałam swoje komentarze. 🙂

Przeczytaj uważnie też co napisała tam  @SheriGR , to jest właściwa odpowiedź na Twój problem

Jeżeli nie będziesz wiedziała, jak to zrobić, obejrzyj nagrany przez nią film:

https://youtu.be/YctI60okBeE 

@Edit: Sprawdź, czy po ponownym usunięciu młotkiem podłogi, nie usunie Ci się kawałek sufitu. Wtedy przesuń dach i z powrotem nałóż sufit.

Pozdrawiam.

3 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @Adamble

To jest juz raportowany bug gry.
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/WORKAROUND-Open-staircase-cause-routing-failures/td-p/9716427/highlight/true/page/3#
    Idz do pierwszego postu w tym linku i kliknij napis ME TOO
    Jeden z graczy wymyślil obejscie tego problemu
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/WORKAROUND-Open-staircase-cause-routing-failures/m-p/9717568#M160526
    Przetlumacze:
    "Na poczatku te schody wyglądaly tak jak na zdjęciu nr 001. Następnie usunąłem tylko jedną porecz, tak jak jest ona podświetlona na obrazku 002. Po usunięciu na pustym obszarze pojawiły się szare kafelki; potem usunąłem też te wszystkie szare kafelki (zdjęcie 003). i mój problem został rozwiązany."

Wyglada na to ze problemem sa poręcze schodów a nie same schody
    Usun te porecze i potem to co sie pokaze po ich usunieciu i problem zniknie. Wyglada na to ze na dziś poręczy używac nie nalezy - tak po prawdzie to i tak tylko dekoracja bo jescze sie nie zdarzylo aby jakikolwiek sim zlecial ze schodów,

Nie jestem pracownikiem EA
  • @kreatora, to nie poręcze są problemem, a ściana i barierki. 🙂 Przeczytaj uważnie cały temat do końca.

@Adamble 

Tak, da się to naprawić. Usuń poręcze ze schodów i wszystkie barierki przylegające do nich, oraz odgradzające schody od podłogi.

Pojawi się cementowa posadzka - usuń ją młotkiem - nie boj się, reszta podłogi pozostanie nienaruszona.

Gdy wszystko usuniesz, włącz kratkę>klawisz "G' i z powrotem narysuj barierkę wokół schodów, oraz nałóż na schody poręcze. Wtedy Sim powinien swobodnie po nich przejść.

PS:

Aktualizacja dodała podesty, co spowodowało podniesienie schodów i dlatego trzeba ponownie wszystko poumieszczać.  Jeżeli jest to błąd gry, być  może twórcy gry niebawem go naprawią.

W podanym wyżej pierwszym temacie, a 4 stronie dodałam swoje komentarze. 🙂

Przeczytaj uważnie też co napisała tam  @SheriGR , to jest właściwa odpowiedź na Twój problem

Jeżeli nie będziesz wiedziała, jak to zrobić, obejrzyj nagrany przez nią film:

https://youtu.be/YctI60okBeE 

@Edit: Sprawdź, czy po ponownym usunięciu młotkiem podłogi, nie usunie Ci się kawałek sufitu. Wtedy przesuń dach i z powrotem nałóż sufit.

Pozdrawiam.

• Adamble's avatar
    Adamble
    5 years ago

Hej 🙂

Dziękuje za odpowiedzi. Mi też udało się to naprawić całkowicie usuwając schody i barierki obok oraz dodając je jeszcze raz. Przed aktualizacja simowie bez problemów chodzili po tych schodach. Mam nadzieje, że EA naprawi problem.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,329 PostsLatest Activity: 5 hours ago