Forum Discussion
Jeżeli nie ma dostępnego miejsca na blatach kuchennych to Simy szukają go na innych blatach. Jeżeli i tam nie ma miejsca to mogą przygotowywać żywność także w zlewozmywaku i może to być zlewozmywak/umywalka znajdujący się w łazience..
Na zdjęciu pokazałaś fragment łazienki, nie pokazałaś całej kuchni, więc trudno określić czy w kuchni było więcej miejsca do gotowania.
Z pokazanego zdjęcia wnioskuje także, że nie zaznaczyłaś opcji na umywalkach, a każdą z nich można przypisać do określonej kategorii : umywalka/zlewozmywak kuchenny, umywalka łazienkowa.
Myślę też, że kuchenny zlewozmywak nie znajduje się na trasie Sima (położony został w niewłaściwym miejscu).
W takiej sytuacji Sim idzie najkrótszą drogą do najbliżej dostępnego dla niego blatu. W tej sytuacji takim blatem dostępnym dla Sima jest także zlewozmywak/umywalka w łazience, gdyż znajduje się on na jego najkrótszej trasie.
Pozdrawiam.
- 2 years ago
Hej,
dzięki za sugestie. Zacznę od końca - umywalka jest oznaczona jako łazienkowa, a kuchenny zlew jako kuchenny zlew.
Oprócz tego mam 4 blaty w kuchni, które są puste (2 z nich są całkiem puste, a 2 mają "lewitujące" dekoracje położone z MOo).
Łazienka jest dość daleko od kuchni. Zdarzało się, że gotowali w zlewie kuchennym, ale teraz, kiedy zrobiłam im remont łazienki idą gotować tam.
W kuchni nic nie zmieniałam.
Pokażę zdjęcia kuchni dla rozeznania.
- danuta7202 years agoHero+
To może zacznijmy od tego, że niestety blaty z wyspy kuchennej nie są podstawowym miejscem pracy dla Sima i Sim korzysta z nich zastępczo i wtedy, gdy stoją na jego naturalnej trasie. Natomiast pół-blaty to jedynie dekoracyjny element w kuchni.
1. Twoja kuchnia jest bardzo mała i nie posiada ani jednego całego blatu kuchennego. Ciasnota w kuchni mogłaby nie przeszkadzać, gdybyś umieściła tam szafki z całymi blatami, zamiast połówek. Na połówkach Sim nie ugotuje niczego i traktuje je tak, jakby ich nie było. Na pół-blatach możesz jedynie postawić elektryczny czajnik, ekspres do kawy, lub tacę z napojami, czy jakieś urządzenie typu maszynka do lodów. Wtedy Sim z nich skorzysta (natomiast nie przygotuje jedzenia, ani nie postawi talerza).
2. U Ciebie Blaty narożne - na których Sim czasem przygotowuje dania (gdy na jego trasie nie ma żadnego wolnego blatu), zastawione zostały z jednej strony papierem ręcznikowym oraz solniczkami, a z drugiej talerzem z jedzeniem i jakimiś innymi drobiazgami. Nie pokazałaś dokładnie jakie to drobiazgi, więc nie mogę stwierdzić nic na temat ich konstrukcji. Jednak już talerz z jedzeniem blokuje Simowi drogę do tego blatu.
3. Ręcznik kuchenny, oraz solniczki, mają wbudowany mechanizm automatycznego przyciągania do powierzchni, więc nie można podnosić ich klawiszem 9, nie ważne czy ustawisz je kodem MO, choć w tym przypadku za bardzo się nie da - czy oba przedmioty położysz bez kodu, gdyż oba przedmioty blokują Simowi dostęp do tego blatu, więc uniemożliwiają mu przygotowanie na nim posiłków.
To są niestety podstawowe błędy budowlane. ☹️
4. Ponadto ciąg kuchenny (trasa Sima) został ustawiony nieprawidłowo - czyli u ciebie od prawej do lewej strony (lodówka, kuchenka, a w środku zlewozmywak) - podczas, gdy powinien być ustawiony od lewej strony do prawej. Mimo to Sim by sobie z tym poradził, gdyby miał więcej miejsca w kuchni, a przede wszystkim całe i puste blaty.
5. W takiej sytuacji nieważna jest odległość łazienki od kuchni, gdyż pierwszym niezablokowanym obiektem na trasie Sima w tym wypadku są obiekty znajdujące się w łazience. Gdyby zlewozmywak w kuchni znajdował się na trasie Sima, prawdopodobnie skorzystał by on z kuchennego zlewozmywaka.
Dla przykładu pokażę ci wnętrze mojej kuchni w jednym z moich domów. To nieduży dom, który stoi na działce o powierzchni 20x15. jak widać najważniejsze urządzenia kuchenne ustawione zostały na trasie Sima, blaty są całe i puste.
Na pół-blacie stoi maszynka do lodów i jak widać Simka przygotowuje lody:
Na przyszłość, jeżeli Sim nie wykonuje czynności zgodnie z przeznaczeniem, lub lawiruje pomiędzy pomieszczeniami, albo macha rękami (może też stanąć w jednym miejscu i nie ruszać dalej) oznacza to zawsze, że jego naturalna trasa została zablokowana przez jakieś przedmioty bądź urządzenia. 🙂
Pozdrawiam.
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Community Highlights
Recent Discussions
- 23 minutes ago
- 21 hours ago
- 21 hours ago
- 2 days ago