Forum Discussion

xJulkaqx's avatar
4 years ago
Solved

Szare rośliny

Witam wszystkich, od dawna mam taki problem, że gdy grając w The Sims 4 wybiorę porę roku "wiosna", a czasami "lato", to wszystkie rośliny (drzewa, krzaki, a nawet kwiaty) robią się "szare". Dawno nie sprawdzałam, ale pamiętam, że jak nawet ustawiałam "zimę" (i wtedy było wszystko ok) i przychodziła wiosna to wszystkie rośliny się psuły. Moja koleżanka też kiedyś miała taki problem, ale jej już całkowicie zacina Simsy, więc w nie nie gra. Osobiście bardzo mi to przeszkadza, psuje cały klimat, bo rośliny mają brzydki kolor i są pozbawione liści. Dołączę zdjęcia w załączniku. Bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co mam z tym robić.

PS. Proszę o dosyć "normalny" język i wytłumaczenie, bo nie jestem jakaś dobra w sprawach komputerowych.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂

(Dodam, że gram na laptopie lenovo z systemem operacyjnym Windows 10, jeśli to się przyda)

• @xJulkaqx 

W takim razie sprawdź, czy na pewno nie masz w grze żadnych modów. Ten obraz wygląda mi na zepsute mody.

Zapoznaj się uważnie z tym poradnikiem:

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

i według jego instrukcji, z folderu Mods usuń tymczasowe pliki/foldery cache. Po ponownym włączeniu gry, odnowią się już bez błędów.

Przed włączeniem gry - wyjmij na pulpit folder Mods wraz z całą zawartością.

* Jeżeli to nie pomoże, to do folderu gry w katalogu Dokumenty/Electronic Arts - dopisz jakąś nazwę i włącz grę (np. The Sims 4 - stara gra)

* Wtedy  w katalogu Dokumenty/Electronic Arts utworzy się nowy folder The Sims 4 - i wejdziesz do gry przez CAS,  wybierz jakiegoś Sima (pierwszego z brzegu) i umieść go w jakimś domu.

* Zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej już bez zapisywania.

* Ze starego folderu gry skopiuj  do nowej gry następujące foldery:

- Tray

- Saves

i zamień je z folderami z nowej gry.

* Włącz grę i sprawdź, czy nastąpiła poprawa.

Pozdrawiam.

28 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@xJulkaqx 

Troche późno ale nareszcie wiem jak ci pomóc.

Przez przypadekm bo to zjawisko wystapilo i w moim komputerze po ostatniej aktualizacji, 

Okazalo sie ze ze plik EA GraphicsRules.sgr źle wspolpracuje z modelem mojej karty graficznej 

Pobierz ten plik - to nie jest mod tylko poprawione ustawienia opcji grafiki 

https://simscommunity.info/2021/08/03/graphics-overhaul-for-the-sims-4/

Pobrany plik wrzucasz do folderu ConfigOverride i nic nie potrzebujesz wiecej z tym robić, Jest absolutnie bezpieczny. Gdyby w przyszlosci znow coś cie zaczelo dziac z grafiką po prostu mozesz go usunąć.  Po otwarciu gry rosliny powinny  znow być zielone

• @kreatora niestety nie zadzialalo☹️ rosliny sa w takim samym stanie, jak poprzednio☹️ co teraz, usunac ten plik? co robic dalej?;(
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@xJulkaqx

Sprobuj teraz naprawic gre na Origin a jesli to nic nie zmieni to wywal ten plik.
    Jednak to na pewno blad spowodowany ustawieniami twojej kart graficznej,.
    Mozesz probowac ustawiac ją sama jesli to Nvidia w panelu Nvidiii do ktorego sie dostaniesz po kiknieciu prawym myszy na ekran komputera .
    identycznie dostaniesz sie do panelu karty Radeon - jednak jesli nie jesteś mocna w tym temacie i masz kogos kto sie troche lepiej zna na komputerach to popros aby ci ten ktos to zrobil,
    Jednak sugeruje abys skorzystala z pomocy kogos z serwisu komputerowego kto ci moze ustawic karte tak aby maksymalnie wykorzystac jej mozliwości (nie obciazajac jednak do maksimum komputera)

• xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago

@danuta720Czy rosliny wygladaja, tak jak powinny? (zalacznik)
    Jeśli tak:
    wow, masz rację, na drzewach zaczęły pojawiać się liście... tylko teraz, co zrobic z tym wszystkim?
    1)Czy plik, ktory podlinkowal/a @kreatora usunac?
    2)Co z folderem nowym ts4 i starym ts4? czy ten stary usunac? 3)
    Czy nalezy pozmieniac cos w nowych folderach? (wczesniej opisywalam nad czym sie zastanawiam, wiec blagam o odpowiedz, bo juz minelo troche czasu i nie pamietam).
    3)Rowniez pytanie, jak powinnam miec ustawione ustawienia graficzne?
    4) Jak zamknac temat? Nacisnac "zaakceptuj jako rozwiazanie"?

Bardzo dziekuje za wszystko i przepraszam za ilosc pytan- ale nie wiem teraz co i jak.

Jeśli nie:
    racja, z czasem zaczely wyrastac listki na drzewach, ale mam wrazenie, ze nadal jest cos nie tak z ta grafika, pomimo tego, ze minela juz cala wiosna. Co teraz robic?

Dolaczam zalaczniki🙂 Wydaje mi się, że wszystko już w porządku, ale proszę o sprawdzenie, bo nie jestem pewna🙂 Przepraszam za brak polskich znakow itd, ale szczerze mowiac sie dzisiaj spiesze.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@xJulkaqx

Jesli na drzewach zaczely sie pokazywac liscie to ten plik ktory wzielas z linku z mojego postu zostaw i NIE TYKAJ

Stary folder wywal - gra i tak z niego nie korzysta - ten plik ode mnie musi byc w do folderze  ConfigOverride ktory jest w nowym folderze gry. Dokumenty> Electronoc Arts > The sims 4

Tam powinien znajdiwac sie tylko JEDEN folder TS4

Jesli w folderze Electronic arts masz cos wiecej oprocz folderu gry The Sims 4 wywal to.

Folder WW moze ci sie pokazac w folderze saves i nalezy go wywalic do kosza. (jedyny mod ktory tworzy podfolder w folderze saves, 

Aby zamknac temat wybierasz jakis Danuty albo moj post iktory wedlug ciebie najbardziej ci pomógł i klikasz na nim Zaakceptuj jako rozwiazanie 

Poniewaz nie do konca wiadomo czy pomoglo usuniecie modow czy ten plik z mjego linku sugeruje abys kliknela ten post Danuty720 o modach jako rozwiazanie 

@xJulkaqx 

EDYT

Juz nic wiecej nie zmieniaj w ustawieniach grafiki

Obraz wyglada tak jak powinien wygladac. 

• @kreatora dziekuje bardzo za pomoc, listki sie pojawiaja, ale dopiero z uplywem czasu (czyli przez cala wiosne)- tak ma byc? bo jak ustawiam wiosne i wchodze do gry, to rosliny sa szare itd, dopiero z biegiem dni robia sie zielone, ale rozumiem ze tak ma byc.

Wybiore poprawna odpowiedz, gdy dostane odp. na powyzsze pytanie- czy na pewno jest tak jak powinno byc. Jeszcze raz bardzo dziekuje!!🙂
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago
    @xJulkaqx

Jeśli chcesz mieć pewność ze nie bedziesz miala czarnych roslinek w grze to zapisz gre biezacą opcją "Zapisz jako..." a nastepnie zaczij gre nową byle jakim simem, ale wybierz jako okres zaczęcia gry lato.

Nastepnie gdy juz naocznie sprawdzisz, czy roslinki sa zielone czy nie - bo w lecie musza być - wyjdż z gry do MENU
    Nastepnie aby usunac ten testowy zapis kliknij Wczytaj gre i wybierz sejf z obrazkeim sima testowej gry. W prawym górnym narozniku tego zapisu kliknij literkę X i ta testowa gra zniknie
    Pozostanie tylko twój stary zapis a ty bedziesz miała pewność czy wreszcie twoje roslinki sa zielone czy nie w lecie
  • @kreatora dziekuje bardzo, wszystko jest tak, jak powinno byc🙂 Kazda roslinka jest zielona i w idealnym stanie! Zaraz wybiore jakas odpowiedz jako rozwiazanie i bedzie z glowy🙂

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziekuje, jestem mega wdzieczna! <3
    @kreatora @danuta720 @Narayen

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 4 hours ago
7,636 Posts