Forum Discussion

blurredxlines's avatar
2 years ago
Solved

TS4 - wystąpił błąd, który uniemożliwił uruchomienie.

Cześć. 

Od rana nie mogę odpalić Simsów, mimo że jeszcze wczoraj działały.

Przy próbie uruchomienia występuje następujący komunikat: "Nie udało się uruchomić gry. Wystąpił błąd, który uniemożliwił uruchomienie. Spróbuj ponownie za chwilę".

Przetestowane przeze mnie do tej pory rozwiązania, które nic nie dały, to:

1) aktualizacja systemu Windows, ponowne uruchamianie komputera i aplikacji EA;

2) czyszczenie pamięci podręcznej aplikacji EA; 

3) dodawanie plików EA app i gry do wyjątków w programie antywirusowym; 

4) włączenie opcji uruchamiania jako administrator dla EA app.

Czy jest jeszcze coś, co mogę zrobić? 

Dodam, że sterowniki karty graficznej są aktualne. 

EDIT: Odinstalowałam grę, żeby ponownie ją pobrać. Teraz nawet pobieranie gry nie działa 😬

• @danuta720 nie korzystam z Epic Games, natomiast udało mi się znaleźć rozwiązanie.

Pobrałam grę przez Steam, dodatki zadziałały przez EA, i chodzi sprawnie 😊 Szkoda tylko, że nie dało się tego zrobić przez EAapp.

8 Replies

• @danuta720 Przejrzałam forum przed napisaniem wpisu, ale żadne z rozwiązań zaproponowanych w innych wątkach nie pomogło. Teraz do tego pojawił się kolejny problem - chciałam przeinstalować grę i zobaczyć, czy to coś da, ale nie da się jej ponownie pobrać (przez kilkanaście minut „przygotowywanie” a potem błąd). 😐
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    2 years ago
    @blurred

Ręcznie sprawdź aktualizacje aplikacji EA, uruchamiając program EA app Updater: C:\Program Files\Electronic Arts\EA Desktop\EAUpdater.exe

Następnie znów wyczyść cache EA

Sprawdź czy grę da się pobrać.
    - . Jesli sie nie da : sprawdź czy poprawnie dodalas gre do programów antywirusowych:
    - w Windows Defender do "Kontrolowany dostęp do folderów"
    EA Desktop
    EA Games – (jeśli się wykreował już)
    Origin Games jeśli przeniosłeś się z Origin na EA ap
    https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/zezwalanie-aplikacji-na-dost%C4%99p-do-folder%C3%B3w-kontrolowanych-b5b6627a-b008-2ca2-7931-7e51e912b034
    Gdzie znajdziesz te foldery :
    EA Desktop oraz EA Games
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu odszukaj na liscie System a dalej po kliknieciu w to odszukaj Moj komputer > dysk C > Program Files
    tam : znajdź foldery Electronic Arts > EA Desktop, oraz EA Games - jesli sie juz wykreowal
    Origin Games
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu odszukaj na liscie System a dalej po kliknieciu w to odszukaj Moj komputer > dysk C > .> Pliki programów (x86) > Origin games
    UWAGA
    Jeśli gre zainstalowałaś ze Steamu zrób to samo z folderem gry na Steamie
    Szukaj go w Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Twoja gra

Zrób to samo w programie antywirusowym z netu - jeśli taki masz albo odinstaluj ten program.. W żadnym wypadku nie usuwaj takiego programu opcja Windowsa Dodaj/Usuń programy bo to nie odinstaluje takiego programu całkowicie i dalej będzie on blokował pliki gry. Jeśli nie wiesz jak odinstalować taki program wpisz w Google jego nazwę plus słówka "odinstaluj" oraz "uninstall" bo być może nie ma on instrukcji po polsku

- . Jesli grę da sie pobrać i zainstalować:
    1.Przenieś (wysuń myszką) cały folder The Sims 4 z Dokumenty > Electronic Arts na pulpit komputera
    Ścieżka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co się otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Użytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2.Nastepnie napraw grę Otwórz EA ap Biblioteka – kliknij trzy kropki na okładce gry - opcja Napraw
    Jednak jeśli grę kupileś/kupiłaś na Steamie I uruchamiasz ją nadal ze Steamu naprawiasz ją na Steamie. Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry
    The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie "Sprawdź spójność plików gry..
    3. Włącz grę aby utworzył się nowy folder The Sims 4 w Dokumentach
    4. Jesli gra się włączy zacznij nową grę byle jakim simem i wyjdź z gry.
    Dalej
    5, Aby odzyskac swoje zapisy i bibliotekę usuń z nowo powstałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.- Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jeśli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    Jeśli miałaś jakieś mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być może błąd ten wywołał jakiś nieaktualny mod czy CC . Będziesz na 100% potrzebowała ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .

• @kreatora dziekuję za odpowiedź, niestety żadna z opcji nie działa 😢 

Według EAUpdater wszystko jest aktualne, antywirus nie blokuje EA (używam Nortona). 

Liczyłam, że odinstalowanie i ponowne zainstalowanie gry coś da, skoro nic innego nie pomogło, ale teraz nie jestem w stanie nawet pobrać gry. 

Wielokrotnie odinstalowywałam i instalowałam od nowa aplikację EA (normalnie i przy pomocy Revo Uninstaller), czyściłam cache, wyłączałam antywirusa na czas pobierania, poaktualizowałam wszystko związane z Microsoft Visual: C++ - nic to nie dało.

Dodam jeszcze, że problem ten występuje tylko w przypadku Simsów 4 - testowo pobrałam inną grę i nie było problemów.

• @danuta720 nie korzystam z Epic Games, natomiast udało mi się znaleźć rozwiązanie.

Pobrałam grę przez Steam, dodatki zadziałały przez EA, i chodzi sprawnie 😊 Szkoda tylko, że nie dało się tego zrobić przez EAapp.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,327 PostsLatest Activity: 10 hours ago