Forum Discussion

juzka768's avatar
3 years ago
Solved

Ukończenie liceum i starzenie

Mam wyłączone starzenie się wszystkich simów, również tych, którymi nie gram. Czy przy tej włączonej opcji moja nastoletnia simka może ukończyć liceum?

• @juzka768

Jesli ma bardzo dobre stopnie odpowiadajace😛oziomom  -   logika oraz charyzma 6 , a umiejętności literackie , umiejetnosci fizyczne, programowanie, malowanie, a jak masz dodatek " Przygoda w dzungli to i archeologia minimum maja 4 poziom (to są przedmioty wykladane w liceum.  im wyzszy poziom wiedzy tym lepiej), to dostaniesz pytanie - info, po sprawdzianie, ze jeśli chcesz simka moze ukończyć szkole w trybie nadzwyczajnym.. Jak sie zgodzisz, to zniknie obowiazek chodzenia do szkoly a po paru dniach dostaniesz dyplom ukończenia szkoły pocztą - wyląduje w wyposażeniu rodziny, a nie w wyposażeniu sima.. Nie wiem jak sie maja do tego umiejetnosci kulinarne, ogrodnictwo  i majsterkowanie - w liceum nie ma zajec z tych tematow ale podejrzewam ze tez trzeba jakąś wiedze w tych tematach mieć. Prawdopodobnie zalozono, ze taką wiedze sim musi miec na początek  
    Ba nawet dostaniesz zaproszenie na uroczystość rozdania dyplomów (zabawne ze z reguly później -- jak juz dyplom masz)
    Czy dostaje sie taką opcje jeśli simka ma niskie stopnie tego nie wiem - moi simowie zawsze maja najmniej piątki.

Edyt

Gdybyś miała mod MCC to ma on opcje zezwolenia na "niechodzenie" do szkoly, ale dyplomu nie dostaniesz. Mod blokuje po prostu niektore elementy rozgrywki z dodatku Licealne lata.

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@juzka768

Jesli ma bardzo dobre stopnie odpowiadajace😛oziomom  -   logika oraz charyzma 6 , a umiejętności literackie , umiejetnosci fizyczne, programowanie, malowanie, a jak masz dodatek " Przygoda w dzungli to i archeologia minimum maja 4 poziom (to są przedmioty wykladane w liceum.  im wyzszy poziom wiedzy tym lepiej), to dostaniesz pytanie - info, po sprawdzianie, ze jeśli chcesz simka moze ukończyć szkole w trybie nadzwyczajnym.. Jak sie zgodzisz, to zniknie obowiazek chodzenia do szkoly a po paru dniach dostaniesz dyplom ukończenia szkoły pocztą - wyląduje w wyposażeniu rodziny, a nie w wyposażeniu sima.. Nie wiem jak sie maja do tego umiejetnosci kulinarne, ogrodnictwo  i majsterkowanie - w liceum nie ma zajec z tych tematow ale podejrzewam ze tez trzeba jakąś wiedze w tych tematach mieć. Prawdopodobnie zalozono, ze taką wiedze sim musi miec na początek  
    Ba nawet dostaniesz zaproszenie na uroczystość rozdania dyplomów (zabawne ze z reguly później -- jak juz dyplom masz)
    Czy dostaje sie taką opcje jeśli simka ma niskie stopnie tego nie wiem - moi simowie zawsze maja najmniej piątki.

Edyt

Gdybyś miała mod MCC to ma on opcje zezwolenia na "niechodzenie" do szkoly, ale dyplomu nie dostaniesz. Mod blokuje po prostu niektore elementy rozgrywki z dodatku Licealne lata.

• @kreatora
    Super, dzięki za odpowiedź 🙂 Jeśli mogę to zapytam jeszcze o aspiracje z dodatku Licealne lata. Moja simka ma aspirację szybkiego życia ale mam już problem w pierwszych zadaniach, bo ani nie dostała zaproszenia żeby się wymknąć na imprezę (a ma status przyjaźni z prawie wszystkimi nastolatkami, które spotyka w szkole) ani nie może też zostać przyłapana na ucieczce ze szkoły. Może być to związane z tym, że ma najwyższy poziom dobrej reputacji? W sensie, musiałabym jej ją obniżyć żeby odblokować te opcje?
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@juzka768

Zaproszenie na imprezę są generowane losowo przez grę i częste nie są.

Ucieczka ze szkoły. to albo nie pójście do szkoły, albo schowanie się na terenie szkoły zamiast pójścia na lekcje - obstawiam to drugą opcje , bo ze szkoły się po prostu nie da wyjść dopóki trwają zajęcia. Przyznam się, ze nie wiem, bo mój sim nie zaliczał tej aspiracji. Nie ma to zadnego związku z reputacja, która zależy od ilości przyjaciół i nie wdawaniem sie w bójki ani kłótnie. O dziwo zdrady miłosne reputacji nie obnizają... Wysoki poziom programowania - o ile pamietam 5 poziom - pozwala zhakować stopnie, co tez nie wpływa na reputację. 

• @kreatora Dzięki 🙂 To jeszcze tylko jedno, ostatnie pytanie :') Udało mi się podnieść mojej simce umiejętności i faktycznie - dostała pytanie czy chce wcześniej ukończyć szkołę. Potwierdziłam i dyplom ukończenia liceum już mam. Po jakim czasie od skończenia szkoły wcześniej moja simka dostanie zaproszenie na rozdanie dyplomów? Bo chciałabym ją już wysłać na studia ale z drugiej strony chciałabym też, żeby w tej uroczystości uczestniczyła pomimo wcześniejszego ukończenia szkoły. Czy muszę do tego włączyć starzenie się simów?
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @juzka768

Nie musisz wlączać starzenia. Moj sim dostal zaproszenie na rozdanie dyplomow 2 tygodnie po opuszczeniu liceum. Daruj sobie tę imprezę. Masz tak krzesla i podium z mikrofonem - jeden z naucaycieli przemiawia bardzo długo i to tyle.
    Impreza sie konczy. Spotykasz tam znajomych z klasy i nauczycieli ale nic ponadto sie nie dzieje.
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

@kreatora świetny opis uroczystości 😉  A tak przy okazji to bardzo podobnie wyglądała też moja impreza na zakończenie liceum 😃

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,145 PostsLatest Activity: 4 hours ago