Usunięty zapis gry
PILNIE PROSZĘ O WASZĄ POMOC JAK NAJSZYBCIEJ!!!
W mojej grze mam chyba z 5 (5 takich które używam, bo same grę mam od 2017 i miałam więcej zapisów , które świadomie usunęłam w ok. 2020 jak czyściłam grę) zapisanych savefile'ów o numerach: moja zapisana gra 13, 14... itd. Grałam sobie normalnie na najnowszej z nich: "moja zapisana gra 16" od PONAD ROKU, moje rodziny w tej grze mają wiele pokoleń sięgających nawet kilkanaście generacji wstecz i dużo budynków na które poświeciłam wiele godzin, ale nigdy ich nie zapisałam do biblioteki, bo "zawsze były pod ręką". Używam modów, ale realnie nie instalowałam nowych ani nie aktualizowałam żadnych modów od ponad miesiąca. Wczoraj wchodzę na grę a mój zapis "moja zapisana gra 16" po prostu znikł jakby nigdy go nie było- a grałam w nią dzień wcześniej i nie miałam żadnych problemów pokroju game crashing (biały ekran), nie wywalało mnie ani nic. W międzyczasie nie było też żadnej aktualizacji, która mogłaby spowodować ewentualne błędy. PRZESZUKAŁAM CAŁY INTERNET- FORA, YOUTUBE, TWITTER, REDDIT w poszukiwaniu odpowiedzi na ta sytuację, bo BARDZO NIE CHCĘ stracić mojej gry na którą poświeciłam tyle czasu. Najpopularniejszą sugestią było odnalezienie w Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4 > Saves jakiegoś "automatycznego zapisu", ale wszytskie mają oznacze daty na 2017-2020 czyli te zapisy które usunęłam świadomie i nie chcę ich odzyskiwać, a żadnego back upu z 2025 (czyli kiedy stworzyłam te grę) nie ma. Inna sugestią było wyjęcie wszytskich modów z gry, tez to zrobiłam i nie zwróciło mi zapisu.
Nie mam pojęcia co zrobić w tej sytuacji jestem wściekła i bezsilna PROSZĘ O POMOC!!! Boję się nawet włączyć czy aktualizować grę z myślą, że to pogorszy sytuację, ale też chciałbym móc w spokoju pograć. POMOŻCIE MI PROSZĘ WAS!!!!!
Hej mamcia21
Rozumiem, jak bardzo to boli – przy takich save’ach to naprawdę kawał czasu i historii… Spróbujmy jeszcze na spokojnie to sprawdzić.
Najczęściej w takiej sytuacji są dwie opcje – albo zapis został przeniesiony poza folder gry (np. przez OneDrive), albo gra widzi inny folder „Saves” niż ten, w którym faktycznie był zapis.
Na teraz sprawdź proszę:
- wejdź w Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4 > saves i upewnij się, czy nie ma tam plików z nowszą datą (czasem mają inne numery niż w menu gry)
- jeśli masz OneDrive albo inną chmurę, sprawdź czy folder „Dokumenty” nie jest synchronizowany – często save’y trafiają wtedy do OneDrive > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4 > saves
- sprawdź kosz systemowy – czasem pliki saves mogą tam trafić
- upewnij się, że gra korzysta z właściwego folderu Dokumenty (czasem Windows tworzy drugi folder np. „Dokumenty (OneDrive)” i gra zapisuje w innym miejscu)Ważne – EA app nie zapisuje save’ów Sims 4 w chmurze, więc jeśli plik zniknął z lokalnego folderu i nie ma go w np. w OneDrive ani kopiach, to niestety gra sama go nie przywróci.