Forum Discussion

baritca's avatar
5 years ago
Solved

Własna restauracja - nie można usiąść przy stoliku.

Cześć i czołem, wydaje mi się, że jeszcze moment i oszaleje. Kupiłam moim simom restaurację, wcześniej prowadziłam klinikę weterynaryjną, ale byłam ciekawa nowości, i mam mega problem - nie można us...
  • danuta720's avatar
    5 years ago

Witaj @baritca 

W rozwiązaniu Twojego problemu pomocne byłyby jakieś zdjęcia i dokładniejszy opis tego, co, jako właściciel , zrobiłaś do tej pory.

Na wstępie napiszę, że biznes restauracyjny należy do najtrudniejszych i rzadko przynosi oczekiwane zyski. Twórcy gry nie dopracowali go do końca i trzeba się dobrze na główkować, żeby osiągnąć jakiś sukces. Przyznam, że sama nie prowadzę restauracji, choć zbudowałam ich wiele i każdą z nich testowałam jako właściciel. Jednak wolę moimi Simami jeździć do nich na obiad, niż użerać się z obsługą i klientami.

Na przykładzie mojej najnowszej restauracji pokażę Ci, jak się prowadzi ten biznes.

Każdy biznes (oprócz kliniki weterynaryjnej) trzeba najpierw ustawić, czyli:

1. Ustawić zarządzenia restauracją (ubiory pracowników, menu, marża, reklama...)

2. Zatrudnić odpowiednich pracowników (nie każdy sim nadaje się na określone stanowisko).

3. Z każdym pracownikiem (szef kuchni, szef sali, kelnerzy) omówić szczegóły pracy, pilnować, jak pracują, odpowiednio ich motywować , etc..

4. Jako właściciel trzeba witać klientów, a w trakcie ich posiłków pytać, jak im smakuje i czy są zadowoleni z obsługi.

Jak widać na zdjęciach (wyżej i niżej), w mojej restauracji goście nie mają problemów z zajęciem stolików, oraz zamówieniem potraw. 

Ale, żeby mieli dostęp do tych stolików, w restauracji musi być zatrudniony szef sali:

I na koniec mała uwaga:

Wszystkie stoliki w restauracji przynależą do tej kategorii lokalu, czyli nie zajmiesz żadnego  stolika (oraz  krzesła) - także jako właściciel, dopóki u szefa lokalu nie poprosisz o stolik.

Z góry dziękuję za przyznanie PD (XP) i zatwierdzenie tematu - jeżeli moja porada pomogła. 🙂

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,146 PostsLatest Activity: 3 hours ago