Forum Discussion

Justinya0's avatar
6 years ago

wyrzut

Hej, mam taki problem po wielkiej aktualizacji Origin i The Sims 4 (tej 64-bitowej). 

Mogę normalnie włączyć grę, wybrać rozgrywkę i wejść do świata. Kiedy pojawia się ekran ładowania z plumbobem zwiastujący wejście w tryb życia, ekran i muzyka zacina się na sekundę, następna sekunda to ładujący się plumbob, kilkurazowa powtórka i gra po prostu wyłącza się i zostawia mnie na pulpicie z oknem origin. 

Gdy wyłączyłam w grze mody, wszystko działało tak jak trzeba. I to prawdopodobnie ich wina (o dziwo cas działa bez zarzutów), ale ja nie chcę grać bez custom contentu. Czy da się w takim razie zrobić coś, co naprawiłoby grę i nie wymagało usunięcia modów?

I jeszcze jedna sprawa-po tejże aktualizacji plik gry na pulpicie był nie do otworzenia, musiałam szukać gry na dysku C, znalazłam grę pt. "TS4x64" czy jakoś tak, zrobiłam od niej skrót i wrzuciłam na pulpit, wtedy zaczął się problem z wyrzucaniem mnie z gry.

9 Replies

• Hej@Justinya0 🙂

Z tym skrótem dobrze zrobiłaś, gdyż gra go nie zaktualizowała., może dlatego, że prawidłowo lepiej włączać grę za pośrednictwem Origin, klikając tam na okładkę podstawy gry. 🙂

Jeżeli skrót nadal nie działa prawidłowo to zrób tak:

1. przenieś z gry folder Mods na pulpit komputera

2. Usuń z gry (w katalogu Dokumenty) plik localthumbcache.package

3. Zaloguj się na Origin  "jako administrator" (prawym przyciskiem myszy na aplikację Origin)

4. napraw grę na Origin PPM na okładkę gry.

Co do modów, wszystkie modyfikacje ze skryptami powinny zostać natychmiast usunięte z gry, gdyż po aktualizacji  nie działają prawidłowo i mogą Ci zepsuć grę. CC także dobrze sprawdzić.

Ponadto przed aktualizacją gry  zawsze trzeba  przenosić na pulpit komputera folder Mods i usuwać z folderu gry plik localthumbcache.package, gdyż w nim znajdują się zapisy gry sprzed aktualizacji, w tym zapisy starych modów.

Ten poradnik pomoże Ci uporać się z nieaktualnymi modami oraz odróżnić je od CC: https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Pozdrawiam.

• @danuta720 Zrobiłam to, co radziłaś, ale gra dalej zachowuje się tak samo. Usunęłam też skryptowe mody (zostawiłam sobie tylko najpotrzebniejsze dwa), ale to również nic nie zmieniło. Cóż, w takim razie muszę przetrzepać cały folder Mods (mam tam prawie 1000 plików, ups). Jeszcze dam znać 🙂
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago
    @Justinya0

Nie dzialajaca ikonka na pulpicie oznacza ze Twoja gra dziala i startuje na 32 - bit , (Abstrahujac od problemu z modami i CC - wiekszosc skrypt modów padla po aktualce i jesli sobie zostawilas MCC i UIC na przyklad to te padly tez i są do wymiany, Tak samo jak na przyklad wszystkie CC wanny i prysznice)
    Jesli nie chcesz zostac na Legacy Edition a tym samym nie móc korzystac z Galerii, aktualizacji i nie moc zainstalować nastepnych dodatków nalezy zrobic co nastepuje:
    Wejdz na Origin/ Biblioteka gier prawym kliknij na TS4/ wybierz wlasciwości gry a potem wybierz opcje wlaczania gry/ nastepnie zaawansowane opcje wlaczania gry. Przelacz z 32 bit na 64 bit i koniecznie napraw po tym przełączeniu.
    Nastepnie włacz gre z Origin.
    Jesli nieopatrznie wlaczyles gre z Origin przed przelaczeniem jej na 64 bit i weszles do gry, to wlasnie utworzyles nowy folder gry Legacy Edition i nie bedzisz mogl uzywac Uniwersytetu i nie otrzymasz zadnych aktulizacji.
    Nalezy: Przelaczyc gre jak wyzej, usunac ten nowy folder i naprawic gre.
    Poniewaz Twoja ikonka na pulpicie korzysta z teraz ze skrótu do TS4_x32.exe oczywiscie nie działa. Jesli chcesz aby po przelaczeniu gry na 64 bit utworzyl sie nowy skrót do uruchamiania gry musisz odnależć w Program Files (x86) / Origin Games/The Sims4 /Game/Bin plik TS4_x64.exe kliknac na niego prawym myszy i wybrać "wyślij do pulpitu". Utworzony na pilpicie skrót bedzie róznił sie wygladem od ikonku TS4 niemniej bedzie dzialac identycznie

Nie jestem pracownikiem EA
  • @kreatoraWszystko to zrobiłam już wcześniej (poza usunięciem folderu z Legacy edition) 😃

P.S. Jestem dziewczyną 😉

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@Justinya0 

- Na razie wyjmij wszystkie mody z gry - to ważne!

- Jeszcze raz usuń plik localthumbcache.package i

- Napraw grę na Origin  - zaloguj się na Origin klikając na aplikację prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz  opcję "Uruchom jako administrator" - zawsze loguj się w ten sposób!

- Następnie włącz grę klikając na okładkę gry na Origin - też ważne!

Jeżeli gra się nie uruchomi to:

1. W katalogu Dokumenty dopisz do folderu The Sims 4 jakąs nazwę, np. The Sims 4-stara gra

2.. Zaloguj się na Origin (jako administrator).

3. Włącz grę.

4. Jeżeli uda Ci się włączyć grę to wejdź do niej, wybierz jakiegokolwiek Sima, ulokuj go w pierwszym domu z brzegu,  a następnie wyjdź z gry, zapisując ją wedlug opcji "Zapisz jako".

5. W Katalogu Dokumenty pokaże się nowy folder gry The Sims 4 - będzie to całkiem nowa gra, bez starych zapisów.

Gdy uda Ci się uruchomić nową grę to zanim dodasz do niej mody,  najpierw poszukaj ich aktualizacji, gdyż wszystkie mody typu:

- na ilość kolumn

- MC Commander Center

- UIK 

itp...trzeba pobrać na nowo, a te sprzed aktualizacji wyrzucić do kosza.

Przy tym ważne:

Nie wolno łączyć w grze MCCC z  UIK, bo posiadają te same funkcje i się gryzą, powodując błędy w grze prowadzące do zepsucia się gry.

Natomiast jeżeli chodzi o CC, to jedynie CC z trybu CAS często trzeba wymieniać, gdyż każda aktualizacja narusza CAS.

Co do obiektów CC z trybu budowy -  typu wanny, prysznice itp., to ostatnia aktualizacja ich nie naruszyła. Jeżeli masz takie wanny w grze i działały Ci przed aktualizacją, powinny być w porządku.

To czerwcowa aktualizacja naruszyła wanny, gdyż Ea dodała w niej dodatkowe sloty, gdyż musiała dodać nowe miejsca na syreni ogon (dodatek Wyspiarskie Życie).

Gdy pobierasz jakieś mody lub CC to zawsze patrz na daty ich stworzenia bądź aktualizacji, gdyż nawet  nowo pobrane mody/CC mogą Ci zepsuć grę.

Niestety sprawdzanie modów oraz CC trzeba przeprowadzać ręcznie, dlatego przeczytaj mój poradnik i zrób porządek w folderze Mods, a w przyszłości nie będziesz miała problemów z modami, ani CC.

Daj znać, jak poszło. 🙂

• Cześć,

Gra sama mi się naprawiła, nie wiem jak🤷🏻‍♀️

Teraz mam inny problem, a mianowicie-kiedy moja gra była zepsuta, wyłączyłam wtedy te mody, żeby sprawdzić, czy rozgrywka będzie działać bez nich (chyba o tym pisałam) i weszłam w rodzinę. Wszystko działało, wiadomo, tylko simy chodzili bez skinów, włosów, ubrań itd. (całych miałam ich w modach). Wczoraj włączyłam grę i włączyłam mody, wszystko zaczęło dobrze działać. No to weszłam w tą rodzinę, w którą weszłam, kiedy wyłączyłam te mody. I teraz moi simowie w rozgrywce nadal chodzą bez ubrań, włosów itd. Weszłam też w cas opcją "zaplanuj strój", simowie nadal byli nadzy, a kiedy zobaczyłam, że wszystkie stroje (po 4/5 strojów w każdej kategorii) poznikały, to wszystkiego mi się odechciało😂

Co zrobić? Czy muszę tworzyć tym simom stroje całkowicie od nowa (nie chcę tego robić)? Czy może znajdę gdzieś w plikach gry moich simów ubranych w te mody? Jeśli tak, proszę o wytłumaczenie, gdzie są i co trzeba z tymi plikami zrobić, żeby simowie "wrócili".

Mam nadzieję, że mój komentarz jest zrozumiały😂

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago
    @Justinya0

Sprawdz czy masz wlaczone mody w opcjach gry. Ostatnio zgloszono błąd, ze te ustawienie resetuje sie natychmiast do ustawień fabrycznych po twoim, wejsciu do gry i mody oraz CC natychmiast przestaja byc czytane przez gre pomimo, ze gra przy włączaniu pokazuje ze te mody masz.
    Zajrzyj tutaj i sprobuj rozwiazania dostarczonego przez TiSento
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Problem-z-ustawieniami/m-p/7318335#M2155
    Jesli to nie zadziala pozostaje Ci fabryczny reset folderu gry jak to sie stało w identycznym wypadku.
    https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-PC/CC-in-mods-folder-but-not-showing-up-in-game/m-p/8616966#M161999
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

RcoktsarPrincess 

Jeżeli przedtem zapisałaś grę (bez włączonych modów) to niestety będziesz musiała te Simy powtórnie ubrać w CAS.

Myślę też, że nie zastosowałaś się do wszystkich wcześniejszych moich porad, oraz nie przeczytałaś dokładnie  poradnika, bo wiedziałabyś wtedy, że Obiekty w CAS (ubrania, włosy, etc) nie należą do kategorii modów,  tylko nazywają się CC (Custom Content), czyli niestandardowa treść.

Nigdy też nie wyłączaj w grze zawartości zmodyfikowanej, bo to nie wystarczy, gdyż  ta opcja nie działa prawidłowo i po włączeniu aktualizacji gry może ja zepsuć. Gdy masz w grze jakieś zepsute mody/CC to bezwzględnie należy wyjmować z niej  folder Mods wraz z całą zawartością, a potem usunąć z niego wszystkie zepsute (patrz poradnik)

Jeżeli lubisz mieć w grze zawartość zmodyfikowaną to na Origin wyłącz automatyczną aktualizację gry i zawsze przed aktualizacją gry wyjmuj na pulpit folder Mods.

Przeczytaj  Poradnik.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,302 PostsLatest Activity: 2 hours ago