Forum Discussion

your-atiny's avatar
5 years ago

Zamrozenie gry

Od dłuzszego czasu gra zawiesza mi się w dziwny sposób. Czas zostaje zamrożony, simowie wykonują swoje czynności na okrągło nie rozwijając przy tym umiejętności lub stoją jak słup w miejscu. Nie da sie nic odklikać, kazać im zrobić, zapisać a przy próbie wyjścia wyrzuca mnie bez zapisu. Czytałam, że to może być wina Papcia Mroza (problem pojawił się właśnie po świetach zimowych) jednakże od tego czasu miałam już trzy aktualizaje - w tym jedną wyjątkowo krótką, dzisiaj - i nic się nie zmieniło. Na innym zapisie, wiosną, wszystko działa idealnie.

Mam po prostu pytanie czy jest już na to jakaś rada czy to ea osobiście musi z tym zrobić porządek?

3 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @your-atiny

To jest znany problem.- po zeszlotygodniowej aktualizacji nie dotyczy juz nowych sejfow ale aktualizacja nie naprawiła starych w ktorych bug juz zaistnial.
    Moje rozwiazanie ktore mi pomoglo zadzialalo tylko dlatego ze w innym sejfie sim Klemens Szron - czyli papcio Mroz wciaz istnial. Po zapisaniu go do biblioteki zostal wprowadzony przeze mnie do drugiego zaspisu gdzie go nie było i Zimowe Swieta odbyly się u mnie bez bugu.
    https://sims4.crinrict.com/eng/2020/11/father-winter-doesnt-appear-at-winterfest-endless-generation-of-father-winter/
    . Jesli nie jest to zbyt stary sejf i Mikolaja dotad w nim nie bylo, albo gdy to jest długo grany sejf i Mikołaj zdąrzył umrzeć gra probuje go stworzyc. Problem w tym ze nie potarfi tego zrobic poprawnie w sejfie sprzed aktualizacji.. Tworzy jednego po drugim nieszczesngo Mikolaja, gra sie tnie , zawiesza i końcu sie wylącza. Gdyby to byl problem tylko jednego skryptu Mikołaja to naprawiono by to pewnie szybko ale nie tylko Mikolaj był tak skopany. Gra tworzy bezdomne simy NPC co jakis czas i jesli ten problem dotknąl takze simów NPC to gra wyłączała sie po paru minutach

Nie jestem pracownikiem EA
  • Mam ten sam problem. Mam rodzinę 3 dzieci i 2 rodziców. 2 blędy 1. przy kliknięciu np na komputer,lodówke , kuchenkę czas reakcji i wyświetlenia co można zrobić wynosi 5 sekund, oglądam youtuberkę madzie i ona też ma taki problem czy wiesz jak to naprawić ? 

Drugim problemem to jest właśnie z pauzowaniem gry. Kiedy klikam pauzę simy dalej wykonuje tą samą interakcję albo stoi w miejscu. Co można z tym zrobić? Mam nowy świat robić !? Jest możliwość małego cheatowania no ale wtedy nie ma frajdy z gry ale lepsza stabilna rozgrywka. Próbowałem wszystkiego, grać na mniejszej rodzinie, grać na najniższych ustawieniach, usunąć kilka plików z folderu - nic dalej się ścina. Z góry bardzo dziękuje <3  

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @stachursk

Masz za duzo obiektów w lodowce a za malo przedzielonej dla gry pamieci RAM w komputerze. Zeby interakcja nastapila gra musi "wczytac" zawartosc lodowki po kliknieciu na nia, czy kuchenke. To samo dzieje sie z simem gdy ma on za duzo obiektow w wyposazeniu.
    Kup skrzynie i trzymaj czesc obiektow w niej a nie w lodowce czy w sima wypozazeniu.
    To ile pamieci komputer przydziela grze zalezy od tego ile tej pamieci komputer ma i ile musi przydzilic karcie graficznej czy innym programom biegnacym w tle.
    Jesli masz mniej niz 8GB pamieci RAM na calym komputerze gra bedzie sie ciąć.
    Innym powodem moga byc mody czy CC. Sim poubierany i stworzony z pomoca nieaktualnych obiektów z netu tem moze sie tak zacinac.
    Jednak źle dzialajaca pauza wskazuje wlasnie na jakies nieaktualne mody czy CC.

1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Znajdziesz go w Dokumentach > Electronic Arts > The Sims4
    Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
    Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin/Moja biblioteka gier -prawym myszy na okladke TS4 - opcja Napraw
    3. Włącz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem , zapisz grę i wyjdz z gry
    4. Usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    Jesli miales jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Bedziesz prawdopodobnie potrzebowal ich nowych wersji już dostosowanych to tej aktualizacji.

Nie stracisz w tym procesie ani zapisu, ani rodziny ani biblioteki , a gra przez jakis czas powinna chodzic plynniej i ta roznica bedzie zauwazalna,
    Inna opcja jest zapisanie twojej rodziny i jej domu do biblioteki i zaczęcia z nią nowej gry Kariery, poziomy , umiejetniosci simow zapisuja sie razem z simem wiec to jest tylko przeprowadzka znanej ci rodziny do nowego swiata.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,145 PostsLatest Activity: 6 hours ago