Forum Discussion

aska066's avatar
aska066
Seasoned Rookie
3 years ago
Solved

Zdublowane światy the sims 4

Cześć!

Zainstalowałam ostatnio dwa dodatki Licealne Lata i Ślubne Historie. 

Oba światy z tych pakietów mi się zdublowały z zarządzaniu światami. 

Dałam już napraw grę na Originie ale dalej jest to samo - jakieś pomysły?

• @aska066 

Wygląda na to, że ostatni zapis gry się zbugował.  Myślę także, że masz w grze jakieś zepsute mody/obiekty CC, które w konsekwencji dalej mogą psuć ci grę.

Po ostatnich aktualizacjach gry wszystkie mody, oraz niektóre CC z trybu CAS i kupna/budowy są już nieaktualne i jeżeli nie pozbędziesz się ich z gry to gra nadal będzie generować błędy.

Wiele obiektów CC z CAS, w tym skiny, niektóre włosy, makijaże zostały zepsute. Z trybu kupna/budowy - okna, drzwi CC na pewno są zepsute i nie działają poprawnie z nową aktualizacją.

Przeczytaj jeszcze raz poradnik, do którego link wkleiłam wyżej.

Ponadto, jeżeli zapisujesz grę opcjami Zapisz, lub/i Zapisz i wyjdź - to jest to podstawowy błąd, gdyż te zapisy nadpisują się jeden na drugim. Oznacza to, ze jeżeli w grze są błędy, a na pewno są, gdyż aktualizacje gry także wprowadzają pewne błędy - zapisujesz te błędy jeden na drugim.

Dlatego jedynym możliwym na dziś zapisem jest opcja "ZAPISZ JAKO".

Rodziny, domy, pokoje... możesz odzyskać, gdy zapiszesz je do swojej Biblioteki w grze. Te Simy znajdą się w folderze Tray - ten folder będziesz musiała zamienić z nowym folderem z nowej gry.

Po włączeniu nowej gry, najpierw wejdź do CAS jakimś Simem, którego potem możesz usunąć z CAS (oznacza to także, ze usuniesz go z gry). Wybierasz Sima ze skrzyni rodzin> opcja "zarządzaj Simami" i wchodzisz z nim do CAS. Następnie tam otwierasz swoją Bibliotekę i pobierasz z niej rodzinę, którą chcesz umieścić w nowej grze.  Zanim to jednak zrobisz, będziesz musiała na nowo ustawić im powiązania rodzinne, sprawdzić rodzaj chodu, etc... Gdy już wszystko ustawisz w CAS, zatwierdź swoją rodzinę i wtedy możesz wybrać dla niej dom. Następnie koniecznie zapisz grę, oczywiście według opcji "zapisz jako".

Pozdrawiam.

6 Replies

• aska066's avatar
    aska066
    Seasoned Rookie
    3 years ago
    @danuta720 Po usunięciu folderów, na czystej grze problem znika. Światy są pojedynczo. Po przełożeniu folderu saves i tray porblem wraca.
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Witaj @aska066,

Jeśli post @danuta720  odpowiedział na Twoje pytanie nie zapomnij oznaczyć go jako rozwiązanie 🙂

Pozdrawiam,

_Kalina

• aska066's avatar
    aska066
    Seasoned Rookie
    3 years ago

@danuta720Usunęłam całkowicie The sims 4, zrobiłam reinstall.

Na czystej grze bez zapisów save światy są okej, dołożyłam folder MODS - jest okej.

Ewidetnie jest problem z zapisem gry - save z rodzinami.

Czy mam jakieś opcje aby zachować stworzone rodziny?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 years ago

@aska066 

Wygląda na to, że ostatni zapis gry się zbugował.  Myślę także, że masz w grze jakieś zepsute mody/obiekty CC, które w konsekwencji dalej mogą psuć ci grę.

Po ostatnich aktualizacjach gry wszystkie mody, oraz niektóre CC z trybu CAS i kupna/budowy są już nieaktualne i jeżeli nie pozbędziesz się ich z gry to gra nadal będzie generować błędy.

Wiele obiektów CC z CAS, w tym skiny, niektóre włosy, makijaże zostały zepsute. Z trybu kupna/budowy - okna, drzwi CC na pewno są zepsute i nie działają poprawnie z nową aktualizacją.

Przeczytaj jeszcze raz poradnik, do którego link wkleiłam wyżej.

Ponadto, jeżeli zapisujesz grę opcjami Zapisz, lub/i Zapisz i wyjdź - to jest to podstawowy błąd, gdyż te zapisy nadpisują się jeden na drugim. Oznacza to, ze jeżeli w grze są błędy, a na pewno są, gdyż aktualizacje gry także wprowadzają pewne błędy - zapisujesz te błędy jeden na drugim.

Dlatego jedynym możliwym na dziś zapisem jest opcja "ZAPISZ JAKO".

Rodziny, domy, pokoje... możesz odzyskać, gdy zapiszesz je do swojej Biblioteki w grze. Te Simy znajdą się w folderze Tray - ten folder będziesz musiała zamienić z nowym folderem z nowej gry.

Po włączeniu nowej gry, najpierw wejdź do CAS jakimś Simem, którego potem możesz usunąć z CAS (oznacza to także, ze usuniesz go z gry). Wybierasz Sima ze skrzyni rodzin> opcja "zarządzaj Simami" i wchodzisz z nim do CAS. Następnie tam otwierasz swoją Bibliotekę i pobierasz z niej rodzinę, którą chcesz umieścić w nowej grze.  Zanim to jednak zrobisz, będziesz musiała na nowo ustawić im powiązania rodzinne, sprawdzić rodzaj chodu, etc... Gdy już wszystko ustawisz w CAS, zatwierdź swoją rodzinę i wtedy możesz wybrać dla niej dom. Następnie koniecznie zapisz grę, oczywiście według opcji "zapisz jako".

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,151 PostsLatest Activity: 3 months ago