Forum Discussion

masiathesim's avatar
masiathesim
New Rookie
3 years ago
Solved

Zdublowani mieszkańcy w Wiejskiej Sielance

Od jakiegoś czasu mam problem z simsami NPC w Henford-on-Bagley. Dotyczy to mieszkańców wsi, czyli np. burmistrz, właściciele sklepów i pubów, strażnik zwierząt itp. Gdy przechodzę do edycji rodzin, to jest np. dziesięć panien Zadeckich, po kilkoro właścicieli pubów, właścicieli sklepów. Gra nie wykorzystuje stworzonych do tego rodzin, tylko cały czas stwarza nowych simów z tymi oznaczeniami. Gram z wyłączonym postępem historii i wyłączonymi historiami sąsiedzkimi, bez modów. Czy ktoś ma podobnie? Jest na to rozwiązanie? Próbowałam grać w zupełnie nowym zapisie gry, od razu jest to samo, nawet Michał Dzwonek nie jest strażnikiem, tylko losowo stworzony sim, codziennie inny. Naprawiałam grę przez Origin. Jest to dość irytujący problem, który psuje mi całą rozgrywkę.

• @masiathesim

Jesli nie masz nic przeciwko malutkim modom naprawczym, ktore są aprobowane przez helperów i do ktorych są linki na anglojezycznym AHQ to tutaj jest link, do pliku 15kb, ktory naprawia ten bład.
    https://simvasion.com/villager-npc-roles-fix/
    Zanim zaczniesz pobierac ten plik - musisz przygotowac na nie miejsce na komputerze i wiedziec gdzie go umieścić
    Kliknij prawym myszy na ekran komputera i wybierz : Nowe...Folder
    Powstanie nowy pusty folder na ekranie,
    Kliknij na niego prawym myszy i wybierz :Zmień nazwe i zmien mu nazwe na Pobrane
    Teraz pobierz ten plik- gdy dostaniesz pytanie gdzie go umieścić wybierz Ekran, a nastepnie folder Pobrane,

Nastepnie poszukaj na swoim komputerze w Dokumentach folderu The Sims4 i usuń z niego plik localthumbcache oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie - tam moga sie zapisywac bledy gry. Po wlaczeniu gra je odtworzy.
    Sciezka do tego folderu na Win10
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu. Z listy Menu start co sie otworzy wybierz" System" i kliknij to . Otworzy sie kolejna lista -wybierz Ten komputer Nastepnie > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    Musisz wywalić te foldery i plik niezaleznie od tego, czy chcesz pobrać i uzywac tego fixu - modu czy nie
    Nastepnie przed dodaniem tego modu i nawet jeśli nie chcesz go dodawac do gry musisz tę grę naprawić :
    Otworz Origin, czy EA Desktop idź do Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry The Sims 4 - opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )

Teraz przeklej pobrany plik do folderu Mods,   (jest w folderze gry do ktorego dostalas juz sciezke) 

Potem  otwórz gre wejdz w opcje gry z MENU (trzy kropki w prawym górnym rogu ekranu) wybierz opcję gry INNE i tam wlacz modyfikacje i mody ze skryptami

Musisz ponownie uruchomic gre po wlaczeniu tych modów.
    Nie mam pewności czy to naprawi biezacy zapis, ktory zdazyl sie juz popsuć ale nowa gra juz nie powinna mieć tych bedów.

3 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@masiathesim

Jesli nie masz nic przeciwko malutkim modom naprawczym, ktore są aprobowane przez helperów i do ktorych są linki na anglojezycznym AHQ to tutaj jest link, do pliku 15kb, ktory naprawia ten bład.
    https://simvasion.com/villager-npc-roles-fix/
    Zanim zaczniesz pobierac ten plik - musisz przygotowac na nie miejsce na komputerze i wiedziec gdzie go umieścić
    Kliknij prawym myszy na ekran komputera i wybierz : Nowe...Folder
    Powstanie nowy pusty folder na ekranie,
    Kliknij na niego prawym myszy i wybierz :Zmień nazwe i zmien mu nazwe na Pobrane
    Teraz pobierz ten plik- gdy dostaniesz pytanie gdzie go umieścić wybierz Ekran, a nastepnie folder Pobrane,

Nastepnie poszukaj na swoim komputerze w Dokumentach folderu The Sims4 i usuń z niego plik localthumbcache oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie - tam moga sie zapisywac bledy gry. Po wlaczeniu gra je odtworzy.
    Sciezka do tego folderu na Win10
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu. Z listy Menu start co sie otworzy wybierz" System" i kliknij to . Otworzy sie kolejna lista -wybierz Ten komputer Nastepnie > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    Musisz wywalić te foldery i plik niezaleznie od tego, czy chcesz pobrać i uzywac tego fixu - modu czy nie
    Nastepnie przed dodaniem tego modu i nawet jeśli nie chcesz go dodawac do gry musisz tę grę naprawić :
    Otworz Origin, czy EA Desktop idź do Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry The Sims 4 - opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )

Teraz przeklej pobrany plik do folderu Mods,   (jest w folderze gry do ktorego dostalas juz sciezke) 

Potem  otwórz gre wejdz w opcje gry z MENU (trzy kropki w prawym górnym rogu ekranu) wybierz opcję gry INNE i tam wlacz modyfikacje i mody ze skryptami

Musisz ponownie uruchomic gre po wlaczeniu tych modów.
    Nie mam pewności czy to naprawi biezacy zapis, ktory zdazyl sie juz popsuć ale nowa gra juz nie powinna mieć tych bedów.

• masiathesim's avatar
    masiathesim
    New Rookie
    3 years ago
    @kreatora Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź! Mod naprawczy dał radę, wszystko wróciło do normy nawet w już rozpoczętych rozgrywkach. Pozdrawiam!

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,329 PostsLatest Activity: 3 hours ago