Forum Discussion

dac9b1732fb5309d's avatar
1 month ago

Zniknęła winda w apartamencie w San Myshuno

W moim apartamencie w San Myshuno zniknęła winda przy wejściu do mieszkania i został tylko pusty szyb windy. Gra pokazuje komunikat, że parcel wymaga windy dla budynku mieszkalnego (0/1 wymaganych obiektów). Z tego powodu gra nie pozwala stworzyć zapisu, ponieważ uważa parcelę za niekompletną. Próbowałam wyjść z gry i wczytać ponownie, eksmitować lokatorów i wprowadzić ich ponownie, niestety nic z tego nie przywróciło windy. 

Pomocy, bo już tracę nadzieję☹️

10 Replies

• dac9b1732fb5309d​ 

Czy móglabyś zrobić jakieś wyraźnie zdjęcia całego apartamentu i przyległej do niego windy?  (obraz z gry - cały ekran).

Napisz również proszę, czy apartament pochodzi z gry, czy został zbudowany przez ciebie, lub pobrany z Galerii?

Napisz też, czy masz w grze jakieś mody/CC.

• Wystarczy pokój, w którym ma być winda, oznaczyć jako część wspólną. Wtedy powinno zadziałać.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    15 days ago

Kolin​ 

W skorupie apartamentu San Myshuno nie oznaczysz części wspólnych.

dac9b1732fb5309d​  

Czy udało ci się rozwiązać problem? Jeżeli nie, to napisz proszę, czy problem dotyczy skorupy, w której znajduje się kilka mieszkań/apartamentów , czy  chodzi o wolno stojący apartament na najwyższym piętrze budynku (skorupy)?

• modernsalmon's avatar
    modernsalmon
    Rising Newcomer
    14 days ago

Ja miałem dokładnie taki sam kłopot w wolnostojącym apartamencie na najwyższym piętrze (po kupieniu mieszkania na wynajem) i wtedy oznaczenie tego pokoiku, gdzie pierwotnie się znajdowała winda, jako części wspólnej pomogło – bo inaczej nie dało rady. Ale to pewnie działa tylko z dodatkiem „For rent”. 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    14 days ago

modernsalmon​ 

W dodatku "For rent" nie ma możliwości postawienia windy, gdyż tam windy nie działają. Nie działają one także w innych światach , oraz  na parcelach "na wynajem" . Windę możesz postawić jedynie w San Myshuno (Miejskie Życie)  i Ciudad Enamorada (Zakochaj Się).  

dac9b1732fb5309d​ , modernsalmon​ , Kolin​ 

W obu dodatkach, windy można postawić jedynie w wolnostojących apartamentach na najwyższym piętrze wieżowca-skorupy , w innych przypadkach znikną one z parceli. Apartament (willa) na szczycie takiego wieżowca to osobny typ parceli. I ma specjalne wymagania. 

Wymagania dla tej parceli to:

• windy do budynków mieszkalnych;
    • skrzynka pocztowa do budynków mieszkalnych (specjalna - płaska, na ścianę);
    • Zsyp do budynków mieszkalnych (umieszczony na ścianie).
    • Wszystkie wymagania znajdują się pod nazwą budynku, w "informacji o lokalu":

Gdy klikniesz na wymagania > windy do budynków mieszkalnych, wtedy w trybie budowy pojawią się windy, ale windy będą działać tylko wtedy, gdy pomieszczenie z windą  będzie miało zewnętrzne drzwi, oraz drzwi prowadzące do mieszkania  - chyba, że winda będzie częścią mieszkania, to nie będą potrzebne drzwi wewnętrzne. (Jednak wtedy do mieszkania będzie mógł wejść każdy Sim NPC) :

Oczywiście, w tych światach na wieżowcach można zamienić parcelę mieszkalną  na parcelę "na wynajem" i wtedy też będzie potrzebna winda. I wtedy też pomieszczenie z windą musi być oznaczone jako wspólna część parceli.  Ale i w tym przypadku winda musi mieć wyjście na zewnątrz budynku i dostęp do apartamentu:

• Kolin's avatar
    Kolin
    14 days ago

danuta720​ 

Rozwiazanie tej kwestii może być również takie:

kiedy (mając oba dodatki „For rent” i „City living”) zakupi się apartament wolnostojący na wynajem, w trybie edytowania zaznaczy opcję „przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania”, a następnie wprowadzi tam lokatorów (wynajmujących) to winda znika – sprawdziłem to na wszystkich parcelach tego typu w San Myshuno. Wystarczy wtedy wejść z mapy świata do apartamentu, zaznaczyć pomieszczenie wejściowe jako część wspólną i wtedy da się postawić windę. Gra zabrania budowania windy na parcelach innych niż wieżowce, co tyczy się pewnie także typów parceli – w tym przypadku na wynajem.

edit: Wtedy też nie trzeba dodawać drzwi wyjściowych, wystarczą jedne do mieszkania, ale nie da się dodać windy, jako części mieszkania, bo wtedy winda znów znika (jeżeli zaznaczy się parcelę jako „na wynajem”).

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    13 days ago

Kolin​ 

W apartamencie/domu na wynajem nie ma opcji "przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania".  Każdy pokój/sypialnię zaznaczasz osobno różnymi kolorami, jako  "nr 1", "nr 2", itd... a resztę pomieszczeń zostawiasz, jako wspólna część budynku. Windy nigdy nie oznaczamy jako wynajem, gdyż jest to wspólna część mieszkania, wiec zostawiasz ją w spokoju - gra domyślnie ustawia wspólne części. Windę ustawiasz w momencie, gdy budujesz apartament, a nie potem, gdy wprowadzasz lokatorów.

Wykonałam po kolei następujące czynności: 

• Zbudowałam apartament,na najwyższym piętrze wieżowca. Dodałam windę;
    • Zmieniłam typ parceli  "na wynajem"
    • Oznaczyłam sypialnie jako pokoje do wynajęcia (zaznaczyłam je różnymi kolorami);
    • Resztę pomieszczeń (w tym windę) zostawiłam domyślnie jako część wspólną
    • Zapisałam parcelę;
    • Wyszłam do otoczenia;
    • Zakwaterowałam w nim Simów (lokatorzy wynajmujący apartament);
    • Ponownie weszłam do apartamentu , wybierając jednego z lokatorów jako aktywnego Sima i winda była na swoim miejscu;
    • Będąc na tej parceli, ponownie zapisałam grę i wyszłam z niej, a następnie wyszłam z gry;
    • Gdy ponownie weszłam do gry i do tego apartamentu, winda była na swoim miejscu.

Apartament na wynajem sprawdzałam w świecie Ciudad Enamorada (dodatek "Zakochaj się").

Tryb budowy:

• Oznaczanie pokoi do wynajęcia
    • Części wspólne apartamentu, w tym winda;

Tryb życia - wynajem - sprawdzanie parceli w apartamentowcu w Ciudad Enamorada (winda nadal stoi! 😉 ): 

WAŻNE! Uważajcie na działki na wynajem. na razie nie stawiajcie ich w grze, gdyż nadal są zepsute i większa ich ilość może całkowicie zepsuć grę. Więcej informacji w tym temacie - ostatni mój komentarz.

• streszczony's avatar
    streszczony
    Seasoned Newcomer
    12 days ago

danuta720​ 

W apartamencie/domu na wynajem jest opcja "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania"... (patrz zdjęcie niżej). Kiedy ją wybierzesz, ale nie zmienisz ustawień dla pokoju z windą, wtedy gra usunie windę już po wyjściu z trybu edycji parceli. 
    Kiedy zostawiasz windę, jako część wspólną, to, gdy wyjdziesz z gry, a potem do niej wejdziesz, winda oczywiście będzie na swoim miejscu. Zapytanie dotyczyło problemu znikniętej windy, stąd moja propozycja powodu tego problemu i ewentualnego rozwiązania na istniejącej parceli bez windy – powód realnie istnieje i, jeżeli nie zrobisz tego poprawnie, czyli tak jak napisałaś, to możesz dojść do momentu, gdzie winda znika.
    Nie mam dodatku "Zakochaj się", więc być może w tamtejszym świecie prawa simsowej fizyki działają inaczej. ;)
    Dzięki za zaangażowanie w tę rozmowę.

• streszczony​ 

Dziękuję za odpowiedź.  W każdym świecie wynajem działa tak samo. Ale ponieważ rozmawiamy o znikających windach, jako przykład pokazałam apartament w świecie Ciudad Enamorada, gdyż akurat tam budowałam nowy apartament na wieżowcu. Ale nie ma to znaczenia, czy wynajem  zaznaczysz w pokazanym przez mnie świecie, czy w San Myshuo, gdyż w obu światach windy działają w identyczny sposób - są przypisywane do wieżowców,jako obowiązkowy obiekt. 

Jeżeli w którymś z tych światów chciałabyś przekształcić taki apartament w wynajem, radziłabym nie ruszać tej opcji "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania", gdyż ona kasuje wcześniejsze ustawienia pokoi na wynajem i scala całą parcelę w dom dla jednej rodziny/Sima. A wtedy tylko jedna aktywna rodzina będzie w nim mieszkalna i płaciła czynsz. Dlatego ta opcja jest bez sensu, a tym bardziej w apartamentach w San Myshuo, czy w Ciudad Enamorada. To tylko niepotrzebne komplikacje. Jeżeli w zwykłym apartamencie postawisz windę w trybie budowy (bez Sima/aktywnej rodziny na tej parceli), a następnie  na tej parceli zapiszesz grę, to winda na pewno z niej "nie ucieknie". Tak samo winda "nie ucieknie" z prawidłowo oznakowanego apartamentu na wynajem.

@Edit: Chciałabym też dodać, że opcja "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania" - scalając wszystkie pomieszczenia w apartamencie w jedno mieszkanie -  kasuje wspólne pomieszczenia, gdyż wtedy całe mieszkanie należy do jednego aktywnego Sima/rodziny. Dlatego winda znika z tego apartamentu, gdy pomieszczenie z windą automatycznie staje się osobistym pokojem tej rodziny. Zatem NPC nie będą już mieć dostępu do tego pomieszczenia.

Dzięki za twoje zaangażowanie, myślę, że nasza rozmowa wielu graczom rozjaśni problem znikających wind, a przy okazji apartamentów na wynajem. 😉 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 14 minutes ago
7,715 Posts