streszczony
Dziękuję za odpowiedź. W każdym świecie wynajem działa tak samo. Ale ponieważ rozmawiamy o znikających windach, jako przykład pokazałam apartament w świecie Ciudad Enamorada, gdyż akurat tam budowałam nowy apartament na wieżowcu. Ale nie ma to znaczenia, czy wynajem zaznaczysz w pokazanym przez mnie świecie, czy w San Myshuo, gdyż w obu światach windy działają w identyczny sposób - są przypisywane do wieżowców,jako obowiązkowy obiekt.
Jeżeli w którymś z tych światów chciałabyś przekształcić taki apartament w wynajem, radziłabym nie ruszać tej opcji "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania", gdyż ona kasuje wcześniejsze ustawienia pokoi na wynajem i scala całą parcelę w dom dla jednej rodziny/Sima. A wtedy tylko jedna aktywna rodzina będzie w nim mieszkalna i płaciła czynsz. Dlatego ta opcja jest bez sensu, a tym bardziej w apartamentach w San Myshuo, czy w Ciudad Enamorada. To tylko niepotrzebne komplikacje. Jeżeli w zwykłym apartamencie postawisz windę w trybie budowy (bez Sima/aktywnej rodziny na tej parceli), a następnie na tej parceli zapiszesz grę, to winda na pewno z niej "nie ucieknie". Tak samo winda "nie ucieknie" z prawidłowo oznakowanego apartamentu na wynajem.
@Edit: Chciałabym też dodać, że opcja "Przypisz wszystkie pokoje do tego mieszkania" - scalając wszystkie pomieszczenia w apartamencie w jedno mieszkanie - kasuje wspólne pomieszczenia, gdyż wtedy całe mieszkanie należy do jednego aktywnego Sima/rodziny. Dlatego winda znika z tego apartamentu, gdy pomieszczenie z windą automatycznie staje się osobistym pokojem tej rodziny. Zatem NPC nie będą już mieć dostępu do tego pomieszczenia.
Dzięki za twoje zaangażowanie, myślę, że nasza rozmowa wielu graczom rozjaśni problem znikających wind, a przy okazji apartamentów na wynajem. 😉