danuta720
5 years agoHero+
Re: Problem z dyskami
Hej @ZalewBarto
W tym temacie znajdziesz odpowiedź na swój problem. Przeczytaj tam poradę @Narayen .
Pozdrawiam.
Hej @ZalewBarto
W tym temacie znajdziesz odpowiedź na swój problem. Przeczytaj tam poradę @Narayen .
Pozdrawiam.
@ZalewBarto
Postepy, zapisy - czyli folder saves i biblioteke- czyli folder Tray masz na dysku C w folderze The Sims 4 w Dokumenty/Electronic Arts.
Na dysku D masz tylko folder instalacyjny gry.
Jak to działa:
Kiedy klikasz graj uruchamiasz plik TS4exe w folderze instalacyjnym na dysku D . Plik otwiera grę i od tego momentu gra uzywa tylko folderu TS4 na dysku C.
Czyli zaczyna ladować z dysku C z folderu z lokacji Dokumenty/ Electronic Arts /The Sims4 twoje sejfy i bibliotekę.
Zajrzyj do tego folderu na dysku C i zobaczysz co ma w środku . Mieędzy innymi folder Saves z twoimi zapisanymi grami i folder Tray z twoja biblioteką.
Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
Kiedy uruchamiasz wiec gre ta natychmiast zaczyna uzywac folderu na dysku C w Dokumentach, Jesli go tam nie znajdzie stworzy nowy folder The Sims4 a w nim nowe foldery - puste na twoje zapisy i biblioteke.
Dlatego musisz przeniesc caly folder Dokumenty na dysk D.
Na komputerze masz dwa rodzaje folderów The Sims 4:
- jeden to folder instalacyjny gry The Sims 4 - znajduje się on w Programie Files (x86) i jest on odpowiedzialny za działanie gry, włączanie jej z Origin, do jego plików także wchodzą wszystkie aktualizacje gry, etc... Tam instalują się także wszystkie dodatki/pakiety/akcesoria.
Folder instalacyjny The Sims 4 zawsze będzie na dysku D, gdyż tam zainstalowałeś grę.
- drugi folder dotyczy zapisów gry, czyli jest to folder Twojej rozgrywki.
W nim znajdują się pliki tymczasowe gry, folder Mods , foldery Galerii, także folder Tray - czyli pliki Twoich projektów, które znajdują się w Twojej Bibliotece , oraz inne ważne, tzw. podręczne foldery odpowiedzialne za Twoją rozgrywkę oraz zapisy gry.
Folder ten zawsze tworzy się w Katalogu Dokumenty - domyślnie na dysku C.
Zawartość tego katalogu Dokumenty (dysk C), czyli foldery The Sims 4 - umownie nazywane rozgrywką - musisz przenieść na dysk D. Gdy tego nie zrobisz to domyślnie gra zawsze będzie tworzyła folder rozgrywki The Sims 4 na dysku C.
Pozdrawiam.
@danuta720 @kreatora Simsy jak instalowałem to domyślny folder miałem jako dysk C, po czasie (jak zauważyłem, że nie mam na nim już miejsca) przeniosłem te wszystkie foldery (w czym dokumenty) na dysk D i przez długi czas nie było z tym problemu do ostatniej aktualizacji. No i pytanie czy mogę po prostu przenieść sobie saves, mody itd. do tego folderu, z którego odpala się gra? Czy to będzie działać?
@ZalewBarto
Nie bedzie działało. Ten drugi sejf The Sims 4 musi byc w Dokumentach. a folder instalacyjny The Sims4 w Pliki programów (x86) Gra MUSI miec dwa foldery bo jest tak zaprohramowana ze setup gry TS4exr po uruchomieniu zutomatycznie szuka tego drugiego folderu gry w Dokumentach aby go uruchomić , Bedzie go szukal w Dokumentach i nigdzie indziej,
Jesli juz przeniosles Dokumenty na dysk D sprawdz czy nie wykreowal ci sie nastepny folder Dokumenty na dysku C,, bo jesli tak sie stało gra stworzyla tam nowy folder beżącej rozgrywki The Sims4 i zaczęła go uzywac.
@ZalewBarto
Skoro to teraz działa to w czym masz problem?
Oba foldery inastalacyjny The Sims4 masz na dyzku D i folder gry biezacej masz na Dysku D . Tyle ze w innych llokalizacjach.
Powtorze - gra MUSI miec dwa osobne foldery jeden w Dolumentach i ten folder bedzie zawieral twoje zapisy - podfolder Saves , biblioteke - podfolder Tray i podfolder na screeny z gry. oraz inne pliki konfiguracyjne odpowiedzialne za polaczenie gry z Galeria miedzy innymi z twoim kontem.
Drugi folder instalacyjne ktory zawiera twoje pobrane gry, spis kart graficznych ktorych gra uzywa oraz setup gry musi istniec osobno. Bo setup gry ma "wdrukowane" i tego nie zmienisz ze jak w to klikniejsz przyciskiem Graj - bo dokladnie naprawdę w to klikasz kiedy uruchamiasz gre, to natychmiast szuka folderu Dokumenty a w nim drugiego folderu The sims 4 . Nie szuka foderu saves, twojej biblioteki ani nic innego - dopiero jak znajdzie ten drugi folder to go otworzy i zacznie wgrywac sejfy. Folderu saves jesli nie bedzie sie znajdowal w tym innym, drugim folderze The Sims4 nawet nie zauwazy, bo w pierwszej kolejnosci jast nastawiony na szukanie DRUGIEGO folderu The Sims4 w Dokumentach, a dopiero potem folderami ktire sie w nim znajduja
Jesli jednak chcesz zmenic lokalizacje folderu instalacyjnego to nie mozesz go przenosić. Musisz odinnstalowac cała gre i podczas instalacji ponownej gry wybrac mu inna lokalizacje niz domyslną.