Re: Brak pobranych modyfikacji w mojej grze.
Myślę, że pobrałaś zarówno poszczególne obiekty, jak i całe zestawy. Dlatego te pierwsze pokazały ci się w grze, a tych drugich nie widzisz, gdyż są one spakowane.
Tych pierwszych nie trzeba rozpakowywać, gdyż są to pojedyncze pliki .package, natomiast te drugie to cały zestaw plików i trzeba je najpierw rozpakować, dopiero wtedy pokażą Ci się w grze.
Spakowane obiekty/zestawy wyglądają jak kilka książek połączonych paskiem:
1. Podpisane są cyferkami z końcówką .zip - wszystkie zestawy pochodzące ze stron z thesimsresource ,
2. Lub podpisane jakąś nazwą, z końcówką WinRar - wszystkie zestawy pochodzące z tumbra, blogów, patreonu i innych stron w internecie.
Do tych z końcówką WinRar, musisz mieć do rozpakowania program WinRar, inaczej ich nie rozpakujesz.
Rozpakowujesz w ten sposób, że klikasz na "książeczkę" prawą stroną myszki i z tabelki wybierasz opcję "Wypakuj tutaj" - musisz robić to w wewnątrz folderu Mods. Jeżeli rozpakujesz taki plik na pulpicie komputera to wszystkie pliki package wypakujesz na pulpit.
Ja robię sobie w folderze Mods podfoldery, podpisuję je nazwą zestawu i dopiero do tych podfolderów wypakowuję pliki z ZIP-a/WinRar-a:
I teraz uwaga:
Ze stron TSR możesz pobierać także pojedyncze pliki package i nie są one spakowane taką "książeczką". To są przede wszystkim wszystkie obiekty z CAS, typu włosy, ubrania, buty, inne, ale też trzeba czytać , bo czasem, choć rzadko, zdarza się, że twórca takiego CC opublikował je w postaci zestawu, na przykład spódnica+ żakiet - wtedy są to dwa pliki package i musiały zostać spakowane ZIP-em.
Zip to program systemowy każdego komputera PC, więc wystarczy tylko kliknąć na taki spakowany plik, jak pokazałam wyżej i rozpakować go w przygotowanym wcześniej folderze.
Ze stron TSR można pobrać także pojedyncze obiekty CC z trybu kupna/budowy i wtedy nie trzeba ich rozpakowywać, to pliki z końcówką .package.
Natomiast wszystkie zestawy, a także pojedyncze obiekty pochodzące z innych stron niż TSR, są spakowane WYŁĄCZNIE programem WinRar i wtedy także pojedyncze pliki package trzeba najpierw rozpakować z "książeczki".
UWAGA:
Nawet, gdy pobierzesz nieaktualne pliki CC to jeżeli prawidłowo je rozpakujesz - one wszystkie pokażą Ci się w grze, ale ich obraz może być nieprawidłowo wyświetlany, lub nie da się nałożyć na Sima, czy postawić (w przypadku mebli) w domu.
Nie nałożysz/postawisz obiektu CC także w przypadku, gdy jest to rekolor i nie pobrałaś do niego mesh-a. Ale taki obiekt także będziesz widziała w grze. Dlatego zawsze uważnie czytaj wszystkie opisy.
JEDYNIE nieaktualne modyfikacje ze skryptami psują całkowicie grę i zaburzają jej obraz. Nazywamy je modami!
W drugim poście mojego poradnika (link podany wyżej) dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy obiektami CC, a modami.
Pozdrawiam.