Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
8 years ago

Re: Dziwny spadek fps w bf1

https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/BF1-Mocny-kilkusekundowy-drop-FPS-ow-po-chwili-gry/m-p/6115301#M475

Zastosowalem się do tego artykułu i jest ok da się grać 80-120 fps na ultra, a dokładnie zrobiłem to:

Wyłączyłem SUPERFETCH (opis w artykule)
Zastosowałem się do punktu 6,7 i 8 przy czym ustawiłem klatki w grze na max 120. Z punktu 10 wyłączyłem optymalizację pelnoekranowa .
Dodatkowo zastosowałem się do punktu pod nazwą aktualizacja wpisu nr 7 oraz po części wpisu nr 8 czyli wyłączyłem opcje Nvidia share i tyle nie wiem co z tego pomogło ale jest ok.

21 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    8 years ago

Hej @Gabigabrys09

Oznaczam Twoją odpowiedź jako rozwiązanie, w ten sposób Twoje rozwiązanie będzie mogło pomóc innym 🙂 

Dzięki :eahigh_file:

• Kriiisu_93's avatar
    Kriiisu_93
    8 years ago

Nie mam zainstalowanego Geforce Experience ale czy jest mozliwe ze ta funkcja share dziala mimo braku tego programu?

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Napisz specyfikację kompa, wyłącz koniecznie ograniczenie karty graficznej w grze wył directx 12 i ustaw w karcie Nvidia na wydajność mi pomogło. Spróbuj jeszcze wyłączyć dvr w xbox
  • Win 10 , I5 4590, GTX 1060 3GB, 16GB RAM system na ssd, gra na hdd(jesli chodzi o dyski to hdd ma ze 4 msc tak jak ssd), dx12 oczywiscie wylaczony, dvr tak samo

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Wygląda ok, może spróbuj jeszcze raz od początku, ustawienia Nvidia według artykułu, przez Nvidia experience sprawdź sterowniki i optymalizuje grę tak jak program ci zasugeruje i to musi działać. Może dysk hdd masz już słaby. Sprawdź czy nie masz ograniczenia karty w grze. Dodam że ostatnia aktualizacja Nvidia pomogła przy migotaniu czcionki w menu.
  • Obojetnie jakie dam ustawienia probowalem z niskimi i  najnizsza dostepna rozdzielczoscia i tez sa takie sekundowe dropy do np 40 fps. Dysk jest nowy( mam 2 hdd jeden juz kilka lat a drugi nowy no ma 4 miesiace i na nim jest zainstalowany BF, na drugim tak samo bylo sprawdzalem, Nie mam pojecia co jest nie tak. Po dzisiejszej aktualce przynajmniej dzwiek startuje razem z gra a nie jak do wczoraj ze sie wczytywal po jakiejs chwili. Stery mam aktualne 388.59

• Kriiisu_93's avatar
    Kriiisu_93
    8 years ago

Dlaczego mam tak ze raz zagram runde bez problemow by np w nastepnej znow byly spadki? Zresetowalbym system do stanu poczatkowego ale nie mam pewnosci ze to pomoze i ta opcja jest ostateczna ostatecznoscia. Zaraz po uruchomieniu gry w trakcie wczytywania gry jak juz jest wybrana mapa to jest spadek na sekunde do 21-29 fps. Gdy gram nastepna runde to juz jets normalnie jak kiedys ze na etapie wxzytywania gry nic nie zacina. Probowalem wszystkich opcji jakie znalazlem na tym forum i innych

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Jeśli masz miejsce spróbuj pobrać świeżą grę na dysk ssd bo to że dysk hdd jest nowy nie daje pewności że jest sprawny w 100%. Odnośnie spadków podczas wczytywania mapy (wczytywania gry ) to normalne u mnie spadki do 1fps, w każdej grze to mam w cs go w trakcie gry około 300fps a przy ładowaniu mapy spadki do 1fps i na ssd obie gry. Rozumie że geforce experience podałeś.
  • Mam inne gry tez na tym dysku co BF i nie mam takich problemow

• Kriiisu_93's avatar
    Kriiisu_93
    8 years ago

Zanim byl Creators dzialalo pieknie potem sie spieprzylo wtedy dotarlem do opcji wylaczenia optymalizacji pelnoekranowej pomoglo. Byla nastepna aktualka i juz nawet to nie dziala ani zadna inna metoda

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Warto spróbować, jeśli i tak nie grasz bo się nie da to usuń calkiem wszystkie pliki i pobierz świeżą kopię na ssd, koniecznie zainstaluj geforce experience i optymalizuj grę.
  • Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Sprawdzałaś jakie masz temperatury na podzespołach podczas próby grania?
  • Temperatury spoko sa. Mam na swojej i5 spartana 3 pro to ciezko zeby 55 stopni uzyskac na karcie jest 60-70 stopni

• Kriiisu_93's avatar
    Kriiisu_93
    8 years ago

Wczoraj zagralem 2 rundy jedna po drugiej na podboju na nowych mapach Achi Baba i ten Przyladek Helles prawie 1h gry i ani razu nie chruplo na mniej niz te 55 fps. Wylaczylem gre wlaczylem ponownie wszedlem w amiens chyba na podboj walilo caly czas dropami . Czasem jest tak ze sa dropy a czasem nie albo sa 2 razy w czasie rundy a nie 100 razy. Gra dziala jak chce i za cholere nie wiem jak to naprawic i dlaczego tak sie dzieje

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Trudny przypadek
  • Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę mój Nick w grze to dmkortezz jak coś pisz origin albo wieczorem wejdź do gry to Ci złoje dupsko xD
  • Albo zresetowac system...Masa ludzi ma problemy na you tube sa filmy, forum nvidii ma 152 strony, tutaj pisza, na forum bf. We wrzesniu MS sie przyznal ze sa problemy w BF 1, Overwatch na Win 10 Creators Update. Mialo sie to zmienic a jest Fall Creators i ludzie dalej maja dropy

• Kriiisu_93's avatar
    Kriiisu_93
    8 years ago

Aktualizacja

Kontaktowałem sie telefonicznie z dzialem pomocy. Polecono zainstalowac directx i przeinstalowac sterowniki. Tak zrobilem i po wstepnych testach jest duza poprawa. Fps 55-60 poki co nie zanotowalem drastycznych spadkow jak wczesniej np do 30 fps

• Od czasu do czasu również borykam się ze spadkami fps, przeważnie na początku gry. Nie miałem czasu pochylić się nad problemem, ale w moim przypadku pomocne okazuje się zrzucenie gry do paska (alt + tab) w momencie pojawienia się dropów, a następnie powrót - po tym zabiegu wszystko wraca do normy. 

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,124 PostsLatest Activity: 7 hours ago