Forum Discussion
Cześć Kuba.
Dzięki za zainteresowanie się moim problemem.
Konsola połączona jest poprzez kabel.
Dostawcą internetu była vectra, a obecnie (zmiana w wakacje) Play. Problem był przez cały czas, bo to trwa od ok. 8-9 sezonu.
Zmiana konsoli z ps4 na ps5, odinstalowanie i ponowne zainstalowanie gry nic nie dało.
Nie wiem, czy firmware jest w ruterze zaktualizowane do najnowszej wersji, sprawdzę i dam znać, ale poproszę kogoś o pomoc, bo nie wiem jak to zrobić.
Nie wiem jednak, czy problem jest w ruterze, bo po udostępnieniu internetu z telefonu, dalej jest ten sam błąd.
"członek grupy, wstępne przetwarzanie" i trwa to w nieskonczoność.
Jak uruchamiam grę i szybko (max. 2min) nie wybiorę w co chcę grać (domyślnie jest trio) i zdecyduję się np. na Areny to pojawia się właśnie taki komunikat i kręci się w kółko ☹️
HELP 🙂
Cześć @AgaBesties
Konsole konfigurowałeś ręcznie czy automatycznie? Jak to drugie spróbuj ręcznie, sprawdź wcześniej, jakie IP i bramę domyślną posiada konsola (ustawienia-sieć-wyświetl stan połączenia)
Następnie przejdź do ustawienia-sieć-ustawienia-skonfiguruj połączenie internetowe-skonfiguruj ręcznie-użyj kabla sieciowego, ustaw mniej więcej tak:
Nazwa połączenia - możesz tutaj wpisać co chcesz
Ustawienia adresu IP - daj ręczne
Adres IPv4 - wpisz IP które wcześniej miałeś podglądnąć
Maska podsieci - 255.255.255.0
Brama domyślna - to co podglądałeś wcześniej
Podstawowy serwer DNS - 8.8.8.8
Dodatkowy serwer DNS - 8.8.4.4
Serwer proxy - nie używaj
MTU - automatyczne
Daj gotowe i powinno się połączyć jak adres ip i brama domyślna zostały poprawnie wpisane, przejdź do Sieć i przetestuj połączenie internetowe.
Adresy DNS są adresami google także powinny lepiej działać niż domyślne psn
Jeżeli masz dostęp do ustawień routera to możesz się do niego zalogować i otworzyć porty dla apex legends na ps5 :
- TCP: 1024-1124, 3216, 3478-3480, 9960-9969, 18000, 18060, 18120, 27900, 28910, 29900
- UDP: 1024-1124, 3074, 3478-3479, 18000, 29900, 37000-40000
Możesz także przytrzymać guzik włączania na konsoli aż usłyszysz dwa piknięcia, puść i zobaczysz menu serwisowe. Podłącz pada kablem i daj Obuduj Bazę Danych. Nie bój się nie usunie Ci nic z konsoli, wyczyści trochę śmieci z pamięci podręcznej. Taki zabieg raz na jakiś czas poprawia działanie samej konsoli. Nie pomyl odbudowy bazy z inicjacja konsoli 😉
- 3 years ago
Dzięki Rydzu za zainteresowanie tematem.
Połączenie sieciowe zostało skonfigurowanie ręcznie według Twoich podpowiedzi.
Również baza danych została ogarnięta.
Niczego to nie zmieniło ☹️
Rutera nie ruszałem, ale tak jak pisałem wyżej w wakacje była zamiana dostawcy internetu oraz rutera, a problem występował przed i występuje po.
Tak jak wyżej też kolega radził po udostępnieniu internetu z telefonu też jest tak samo.
"Członek grupy wstępne przetwarzanie"
I tak jak pisałem wcześniej, gdyby to tylko chodziło o wyjście a gry, zamknięcie jej i uruchomienie ponownie żeby móc zmienić jej tryby to tak się można męczyć,
Problemem jest to, że jest to gra sieciowa, drużynowa i ten błąd uniemożliwia mi przyjmowanie zaproszeń od ludzi i granie z innymi. To jest mega słane i rujnuje zabawę.
Po zaproszeniu zagram z człowiekiem raz, a później ja zostaję w lobby, a jego wrzuca beze mnie w niepełnym składzie,
Jak wyjdę, to myśli, że strzeliem focha i już zaproszenia nie wyśle, a problemem w komunikacji jest to, że nie każdy ma mikrofon, lub nie koniecznie zna dobrze angielski.
HELP, choć tracę powoli nadzieję, że cokolwiek da się z tym zrobić i prędzej Apex umrze, albo przestanę w niego grać niż znajdzie się rozwiązanie... ☹️
ps.
tam oprócz tej bazy danych była też opcja "wyczyść pamięć podręczną" ale bałem się używać tej opcji, samo ogarnięcie bazy danych spowodowało usunięcie gier w wersji cyfrowej,
ale są na szczęście w bibliotece (mam nadzieję, że postępy w tych grach zostały zachowane, bo nie sprawdzałem)
- Rydzu20153 years agoSeasoned Ace@AgaBesties, dzięki za odpowiedź, odbudowa bazy danych nie powinna usunąć zainstalowanych gier, tak jak czyszczenie pamięci podręcznej. Reset/inicjacja konsoli takie rzeczy sprawia.Czy w innych grach sieciowych występują podobne sytuacje z dołączaniem do gier?
Możesz też spróbować sztuczki z testem połączenia. Włącz grę i jak będziesz w lobby, przejdź do ustawień sieciowych i zrób test połączenia. Są dwie możliwości - poczekaj do samego końca aby zobaczyć rezultat testu lub w połowie testu wróć do gry i spróbuj wybrać jakiś tryb.
Musiałem tak kiedyś robić z inną grą ale moim problemem był protokół ipv6, musiałem go zmienić u dostawcy internetu. Chociaż na udostępnianiu (hotspot) neta z telefonu (play) gra działała dobrze- 3 years ago
Rydzu, dobry człowieku, przepraszam za wprowadzenie Cię w błąd.
Przy sprawdzaniu jak działa gra przez wi-fi kliknąłem wi-fi rutera (jakoś podświadomie, zupełnie tego nie kodując).
Kwestia innego neta i niedziałającej gry nie dawała mi spokoju. Poszedłem więc sprawdzić jeszcze raz.
Udostępniając neta z telefonu, gra działa prawidłowo. Więc już wiadomo, że to kwestia neta.
Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę wcześniejsze Twoje zalecenia dotyczące ręcznego ustawienia połączenia.
Myślę, że wykonałem je prawidłowo, lecz jak widzisz, babole się zdarzają :D i lepiej się upewnić.
Pojawiło się jednak światełko w tunelu, dzięki!
About Apex Legends Problemy techniczne i błędy
Recent Discussions
- 9 hours ago
- 11 hours ago
Blad aplikacji
Solved10 days ago