Problem z oczami na nowym monitorze LED 24,5" po przejściu z LCD 19"
Mam dziwne objawy z oczami na nowych monitorach LEDowych, ale nie tylko. Mam od ponad 15 lat monitor LCD CCFL Samsung 931bw 2ms w rozdzialce zawsze 1440x900 oraz 75Hz i nigdy zadnych problemow z oczami. Chce poruszyc temat bo chciałbym przejść na wiekszy monitor, myślę ze to najwyzszy czas na tą zmiane, ale mam problem z oczami. Otóż na nowych monitorach typu Lenovo G24-10 144hZ pojawia sie juz po chwili dziwne zmęczenie oczu lub szczypane delikatne, nie rozumiem tego bo przeciez powinno być lepiej a nie gorzej, przeciez to nowe technologie a okazuje sie ze są problemy. Miałem 3 monitory z matrycą TN np. ten lenovo oraz IIYAMA GB2560 144hz 1ms oraz mialem efekt normalnie wypalania oczu, oczywiście zmniejszylem jasnosc praktycznie do 0 bo nie wyrabialy oczy, mialem monitor równiez EIZO FORIS GF2421 1ms 240hz specjalny przystosowany do gier, ale to uzywke, produkcja tego modelu to rok 2013, wiec troche stara technologia, niestety tam mialem rowniez problem z oczami , ale i matryca błyszczaca bardzo mi przeszkadzala i zwrocilem go, obecnie mam nówkę IIYAMA GB2570 HSU 24,5" 0.5ms 165hz podlaczony na display port , jasnosc ustawiona na 0, a podczas gry BATTLEFIELD 5 ustawiam na 40, rowniez redukcja niebieskiego swiatla ustawiona na MODE2, oraz GAMMA na 1 lub 2, reszty nie ruszam. Mimo wszystko odczuwam ze cos jest nie tak, bardzo dziwne, nie rozumiem tego, mysle mam jakies nadwrazliwe oczy i musze skonsulatowac to z okulistą. Pewnie to moje oczy nie przyswajają LEDowego podswietlania tak mysle. Kupilem na przymiarke uzywany monitor LG FLATRON w2453v 24" 2ms FULL HD z matrycą LCD CCFL to samo jak moj stary monitor na starym podswietleniu i moge stwierdzic ze tam tez kiepsko, obraz żyletka, oczy bardzo się nadwyrężały, jeszcze gorzej na tym LG FLATRON niż na tej nowej IIYAMIE GB2570, obecnie wrocilem do mojego starego 19" i mam spokoj, ale czuje niedosyt i troche serce peka ze musialem to zrobic. Przykre ale realne.